Hami Mandıralı ile çok özel... "Trabzonlu olmak suç mu?"

Trabzonspor tarihine adını yazdıran ve unutulmayacaklar arasında yerini alan Hami Mandıralı, dünden bugüne bir çok konuda Haber61'e özel açıklamalarda bulundu.

Trabzonspor’un efsane isimleri arasına adını yazdıran Hami Mandıralı Haber61 TV’de canlı yayınlanan Okan Çıtlak’ın hazırlayıp sunduğu Futbol Sohbeti’nin konuğu oldu.

Bordo mavili kulüpte hem futbolcu olarak hem de teknik direktör olarak görev yapan Hami Mandıralı, hem geçmişe hem de bugüne dair değerlendirmelerde bulundu. Mandıralı pandemi süreci sonrasında Ümit Milli Takımı'nın teknik direktörü olacağını da açıkladı.

HÜSEYİN ÇİMŞİR İLE GÖRÜŞTÜM

Trabzonspor’un sezon başından bu yana iyi bir performans ortaya koyduğunu belirten Mandıralı “Çok güzel de bir kadro var. Şimdi başında da kardeşimiz Hüseyin hocamız var. İnşallah başarılı olur şampiyon olur , kalpten söylüyorum. Kendisine de 4-5 gün önce söyledim, işine odaklan başka bir şeyle ilgilenme hiçbir şeye cevap verme dedim.” İfadelerini kullandı.

MÜTHİŞ BİR KADRO VAR

Bordo mavili ekibi çok iyi bir kadroya sahip olduğunu ancak 2 aylık bir ara verildiğini hatırlatan Mandıralı “Şampiyon olabilecek bir kadro var. Fakat 2 aylık bir ara oldu. O formda takım acaba öncesi ve sonrasında çalıştılar mı bireysel olarak hazırlar mı bunlar çok önemli. İnşallah hazır olarak gelip başlamıştır. 2.5 ay futbol oynamamak zor bir durum. Biz o sene bu sene diyorduk. Çok müthiş bir kadro var , atanıyla tutanı çok iyi. Yan faktörler de eklenince çok güçlü bir kadroyla ligde savaşıyor. Trabzonspor şampiyonluğun en büyük adayı. Şuanda da lider. İnşallah bu süreci iyi geçirip 12 Haziran’da motivasyonla başlangıç yapar. Uzun zamandır şampiyonluk sevinci yaşamadık umarım Hüseyin Hocamız buna son verir. Bizlerde bu kulübün bir bireyi olarak alkışlarız seviniriz. “ dedi.

ÇOK ZOR BİR SÜREÇ

Lige dönüşün oldukça zor olduğunu ifade eden Hami Mandıralı “Bu süreç gerçekten çok zor, Malatyaspor’da geçtiğimiz günlerde 6 futbolcuda virüs çıktı. Nasıl olacak bilemiyorum. “ şeklinde konuştu.

KADER FUTBOLCULARIN AYAKLARINDA

Mandıralı Trabzonspor’un sonuna kadar şampiyonluğu kovalayacağına inandığını belirterek “Çok iyi bir kalecimiz var. Sörloth diye bir oyuncu geldi inanılmaz bir performans ortaya koydu. Sosa diye bir lider var. Ben Beşiktaş’tayken onu kaleden top çıkardığını görmedim. Burada 60 metre top kovalıyor, gençlere büyük örnek oluyor. Her maç müthiş oynamıyor ama her maçta bir şeyler katıyor. Nwakaeme var müthiş performanslar ortaya koyuyor. Ekuban çok güçlü çok katkı veriyor. Bu kadro çok şeylere imza atabilir. Yeni başlangıç bakalım neler getirecek. İstiyoruz ki şampiyon olalım Faroz mendireklerinde yine lastik yakalım. Her şey futbolcularda bitiyor. Siz ne kadar anlatırsanız anlatın. Kaderiniz hep onların ayaklarındadır. Oyuncular bilinçli şekilde hazırlanıyor. Taraflı tarafsız herkes favori olarak Trabzonspor’u görüyor. Geçenlerde Cenk Tosun bile aynısını söyledi.”dedi.

GENÇLERE TAVSİYE, İDMANDAN SONRA DA ÇALIŞIN

Trabzonspor’da forma giydiği dönemlerde herşeyini ortaya koyduğunu hatırlatan Mandıralı “ Ben Trabzonspor için herşeyi yaptığıma inanıyorum o açıdan vicdanım rahat. Gönül tabi şampiyonluk da isterdi olmadı. Ben çok çalışarak isabetli vurmaya başladım. Türk futboluna böyle bir heyecan verdik. Birçoğu gol olurdu ya da tehlikeli olurdu. Şimdi de insanlar futbolculardan böyle beklentiler oluyor. Yetenek var ama idmandan sonra ben arkadaşlarım giderken çalışıyordum. Şükrediyorum ki Allah böyle bir yetenek ve çalışma azmi verdi. Tekrar tekrar çalışmak lazım. Genç kardeşlerimize tavsiye olsun çalışın, oldum dediğiniz anda olmadığınız ortaya çıkar. Hep üstüne koymanız gerekir, idmandan sonra da çalışın.” İfadelerini kullandı.

FENER 1.5 KEZ GELDİ 2 GOL ATTI

95-96 yılında şampiyonluğun kıl payı kaçmasıyla ilgili konuşan Mandıralı “Çok çalıştık, 95-96’yı insanlar hatırlasın. Yılın en iyi maçı Fener maçıydı ama bir hafta önce şampiyonluk Van’da gitti. Fenerbahçe 1.5 kez geldi 2 gol attı. Trabzonspor’un çöküşü ondan sonra uzun sürdü. Bu sene inşallah o senedir. Arkadaşlarımız inşallah başarır ve biz de ellerimiz patlayıncaya kadar alkışlarız.” Şeklinde konuştu.

YÖNETİM BAŞARISI

Mandıralı uzun süredir şampiyonluk sevincinden uzak kalındığını belirterek “Futbol her zaman devam edecek Trabzonspor da öyle. Biz duygusal da bir halk olarak uzun süredir şampiyonluk da yaşayamadık. Uzun süredir dışarıda yaşayan bazı ailelerin yeni jenerasyonları Trabzonspor’u tutmamaya başladı. Belki yeni bir şampiyonlukla yeniden onları katabiliriz. Camianın tekrar ayağa kalkması için önemli. Bundan daha iyi oyuncular da katacağız şampiyonluk sonrası süreç kendiliğinden gelir. Trabzonspor her zaman şampiyonluğun en büyük adayı. Anadolu’dan çıkıp 7 kez şampiyonluğu alacaksın, demek ki oluyor. Futbolcuları ayakta tutan diri tutan şampiyonluk yarışında tutan yönetim başarısıdır. Yönetim şartları yerine getirirse futbolcu da mutlu olur. Bu sezon bakıyoruz yönetim elinden geleni yapıyor futbolcular da mutlu. Bunun bozulmaması lazım. Biz o dönem Türkiye’ye damga vuran bir ivme kazanmıştık ancak koruyamadık ve kadro dağılmıştı. Şimdi olamasak bile kadroyu koruyup devam etmemiz lazım.” Dedi.

TRABZONSPOR’DA ABİLİK YAPTIM

Trabzonspor’da görev yaptığı dönemlerle ilgili soruya yanıt veren Mandıralı “Ben Trabzonspor’a Mustafa Akçay hocayla katıldım teknik adam olarak. Akçay son 14 maç kala bıraktı, ben devam ettim. Teknik adam olarak mı değerlendirmeli, abi olarak mı bilemiyorum. O maçlarda tabi ki hocaydık ama abilik yaptık, arkadaş olduk. Onlar da çıktılar olağanüstü performans gösterdiler, o sezon 4. Olup Avrupa’ya gidildi. Gönül isterdi ki o takımla ben de devam edeyim ama olmadı. O dönemin başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu Halilhodzic’i getirdi. 20 transfer yaptı. İstikrar kalmadı kadro bozuldu. Şimdi güzel bir aile ortamı var Trabzonspor’da sorunlu oyuncular da gönderildi. Bu kadro olabilir, başarabilir. Kaderimiz oyuncuların beyinlerinde ve ayaklarında.” İfadelerini kullandı.

YENİ GÖREVİNİ AÇIKLADI

Mandıralı, pandemi süreci sonrası Ümit Milli Takımı’nda teknik adam olarak göreve başlayacağını açıklayarak şöyle konuştu

“Biz Juventus ile oynuyorduk İtalya’da. Çok güzel gidiyordu maç. Tabi yenildiğinde kimse bir şey diyemez. Sonuçta Juventus. Ama harbiden dik oynadı Trabzonspor. O maçtan sonra şunu söyledim “Biz bugün dik oynadık. Bizde horon dik oynanır”. Bu slogandan sonra müthiş bir enerji patlaması oldu. Defans yaparak çok az maç kazanabilirsin ama hücum gücünün çok güçlü olması gerekir. Bu kadronun hücum gücü çok güçlü. Hücum futbolu oynatmak benim felsefem. Trabzonspor’dan sonra bir yerde görev almadım. Şuanda milli takımda göreve başladım. İnşallah pandemi sürecini atlattıktan sonra ümit milli takımın hocası olarak devam edeceğim. Hayalim tabi ki Süper Lig’de hocalık yapmak.”

FUTBOLCULAR PROFESYONEL OLMALI

Liglere verilen arada futbolcuların iyi çalışması halinde sıkıntı yaşamayacaklarını dile getiren Mandıralı “ Futbolcuların kendileri profesyonel olmalılar. Boşta geçen 2.5 ay kendileri çalışmışsalar takıma girince hazır olurlar. Umarım çalışmışlardır. Yoksa sıkıntı yaşarlar. Abdülkadir’in bir söylemi oldu 20. Dakikadan sonra zorlandık diye. Bunu bireysel olaraksa sıkıntı yok ama takım olaraksa sıkıntı var. O zaman 12’sine kadar çok zaman da yok. Onun için herşey futbolcuların çalışmalarıyla ilgili. Onların iyi niyetine kalmış başarı. Ben bu oyuncu grubunun karakterini sahaya yansıtacağını düşünüyorum.” Dedi.

Mandıralı seyircisiz oynamaya futbolcuların kendilerini hazırlamaları gerektiğini de belirterek “Seyircisiz bir anlamı olmaz ama ülkenin durumu ortada. Seyircisiz maçlar oynanacak ve onların takımın 12. Adamıdır. Oyuncular onların yokluğuna alışacaklar. İnşallah her şey güzel olacak.” Şeklinde konuştu.

MEZARIMIZ TRABZON’DA OLACAK…

Trabzon’un kendi içinden çıkan değerlere karşı baskıcı olduğu konusunda yorumları değerlendiren Mandıralı “Biz bu dünyadan göçtüğümüzde bizim mezarımız Trabzon’da olacak. Dışarıdan gelenlere baskı asla olmuyor. Aynı baskılar her zaman yapıldı. Trabzon halkı her zaman kendi evladına daha acımasız oluyor. Hüseyin her şeyini ortaya koyuyor. Bu kadronun başında Trabzon’un evladı var. Ben ona da söyledim kulağını tıkayacaksın, kimseye de cevap vermeyeceksin. Bu kadro çok önemli bir kadro ve başarabilir. Hüseyin Çimşir ile başarsın. Şampiyon olursa onu acımasızca eleştirenler sevinmeyecek mi, tabi ki sevinecek. Trabzon’un hocaları daha çok saygı görmeli.” İfadelerini kullandı.

TRABZONLU OLMAK SUÇ MU?

Trabzonspor’da teknik adam olarak göreve geldiği dönem yaşadıklarını anlatan Hami Mandıralı “Ben göreve çağrıldığım zaman bazı insanlar gitme dedi ama bizim kimliğimizde Trabzon yazıyor. Biz geldiğimizde genç çocuklar vardı. Ben isim oyuncularla değil gençlerle yola devam ettim. Ramazan’ı oynattım bir maçta inanılmaz oynadı. Dediler ki bunu nereden buldun, halbuki sezon başından beri kadrodaydı. Onu bir şekilde kaybettiler. Bu gençlere güvenmek gerekiyor. Trabzon Türkiye’nin Brezilyası. Olgunların içerisine bu kardeşlerimizi yerleştirdiğimizde meyvelerini aldık. Sağ bek oynayan Zeki Yavru’yu bir maçta orta sahada oynattık Lampard Zeki dediler. Bir maçta kötü oynadığında yerin dibine sokuyorlar. Trabzonlu olmak suç mu? Sen bizi neden sahiplenmiyorsun. İyi yabancı oyunculara tabi ki yer vereceğiz. Şota geldi gol kralı oldu belki ben olacaktım ama bir çok golü ona attırdım. Gol kralı yaptık onu, iyileri biz de sahipleniyoruz. Ama kendi çocuğumuzu da ezmeyelim. Adama 500 Lira verirken benim çocuğuma 50 Lira verme. O da sahada mücadele ediyor. Dolayısıyla bu sezonki başarıda yönetimin büyük katkısı var. Dengeyi kurmuşlar ve futbolcular mutlu. Hepimiz birlikte tek yumruk olup bu takımı ayakta tutacağız. Seyircisiz maçlar ama stadın etrafı doldurabilir ve tezahürat yapılabilir herhalde bu da yasak değildir.” Dedi.

HERŞEYDEN ÖNE TRABZONSPOR’U KOYDUM

Trabzonspor’da forma giydiği dönemlere insanlara özel şeyler sunduğunu kaydeden Mandıralı “Trabzonspor’a çok özel oyuncular geldi. Ben de Trabzon’da yetişerek özel şeyler sundum insanlara. Bunun karşılığı olarak sevgi saygı geri dönüyor bu da mutlu ediyor tabi ki. Biz herşeyden öne Trabzonspor’u koyduk. Bize çok şeyler sunuldu ama Trabzonspor sevgisi farklı. Ben Trabzon aşığıydım. Hafızalarda kalmak çok güzel. Çok güzel teklifler alıyordum ama ben Trabzon’un Hami’siydim. Her türlü platformda Trabzonspor ile ilgili olumsuz bir şey söylendiğinde savunma mekanizmam devreye girdi. Ben hocalık yaptığımda bile bana sunulan maddi şartları görseniz pes dersiniz. Tabi ki para kazandım ama hiçbir zaman birinci sırada olmadı. Çok sallandım ama asla yere düşmedim. Dönüşüm hep muhteşem oldu. Bu kadar güzelliği şampiyonlukla taçlandırmak tabi ki çok güzel olurdu, olmadı.” Şeklinde konuştu.

KADROYU BOZMANIN ANLAMI YOK

Sözleşmesi bitecek futbolculardan Sosa ve Novak ile ilgili görüşlerini dile getiren Mandıralı “Eğer bir yönetim teknik heyet oyuncu yapısından memnunsa kadroyu bozmanın bir anlamı yok. Gönül şampiyonluk istiyor ama olmasa da korumak lazım. Sosa çok önemli şeyler katıyor ama yaşı da gidiyor. Bazı oyuncuların yüksek ücret istekleri oluyor tabi kulübün de dengeleri var. Novak da aynı şekilde çok önemli işler yapıyor. Pereira yine iyi işler yaptı sadece bu sezon agresifliği zarar veriyor. Onunla görüşmek gerekiyor diye düşünüyorum. Hosseini de şans verildiğinde elinden geleni yapıyor. Bunlar karakterli oyuncular. Kaliteli oyuncular.” Dedi.

SÖRLOTH ÇOK GÜZEL ADAM

Mandıralı Fırtına’nın golcüsü Alexander Sörloth’u değerlendirirken “Sörloth güzel bir adam bunu saha içinde görebilirsin. Enerjisini takıma harcıyor. Rakiple ilgilenmiyor. Bir maçta kırmızı kart gördü, orda bile itmemek için elinden geleni yaptı ama itti. Çok güzel bir adam. Performans olarak goller attıkça da büyüdü değeri de büyüdü. Trabzonspor ne yapıp edip onu almalı elinden kaçırmamalı. Yarın öbür gün çok büyük paralar kazandırabilir. Trabzonspor’un kalan maçlarında da en büyük faktör olarak onu görebiliriz. “ sözlerini dile getirdi.

BEN OLSAM DAHA ÇOK GOL ATARDI

Mandıralı kendisinin de iyi ortalar yapan bir futbolcu olduğunu hatırlatarak “Ben şuan oynasaydım Sörloth daha fazla gol atardı. Çok önemli bir silahımız var ama çok az orta atıyoruz. Buradan söylemiş olayım sağdan soldan daha çok orta atalım.” İfadelerini kullandı.

YATTARA NWAKAEME KARŞILAŞTIRMASI

Oldukça özel yeteneklere sahip iki futbolcu olan Nwakaeme ile Yattara’nın karşılaştırılmasıyla ilgili soruya Hami Mandıralı “Yattara seyir zevki çok yüksek bir futbolcuydu Nwakaeme’ye göre daha hızlıydı. Nwakaeme de çok kolay top kaptırmayan güzel çalımlar atan bir futbolcu. Zaten hızlı olsaydı farklı yerlerde olurdu. Zaman zaman çok verimsiz de oldu ama kritik maçlarda devreye girdi. O da karakterli bir futbolcu. Uzaktan bana verdiği hissiyat bu yönde. Bence bu takımın kilidi karakterli futbolcuların çok olması. Abdülkadirlerimiz diğerleri hep öyle. Ekuban’ı da unutmayalım, o da çok güçlü. “ şeklinde yanıt verdi.

EN ÖZELİ ŞOTA

Hami Mandıralı futbol oynadığı dönemde forma giydiği en özel ismin sorulması üzerine “96’daki kadromuz çok özel bir kadroydu. Birbirinden ayırt etmek istemem ama Şota çok özel bir futbolcuydu. O Kadro olduğu gibi bugünkü kadro da çok özel bir kadro.” Cevabını verdi.

Sözleşmesindeki opsiyon hakkı kullanılarak yola devam edilen Bilal Başacıkoğlu’nu değerlendiren Mandıralı “Bilal’i Hollanda’da bir kez izlemiştim sonra Kayseri’ye geldi. Çok fazla şans bulamadı. Bulursa kendini gösterecek diye düşünüyorum. Çalışıp kendini göstermeli.” Dedi.

SERKAN’A KIYMET VERİLMELİ

Trabzonspor’un bu sezon Türk futboluan sunduğu isimlerden biri olan Serkan Asan’ı da değerlendiren Mandıralı “Serkan Asan iyi yetişebilirse iyi bir bek kazanılabilir. Ona da kıymet vermemiz lazım. Sosa’nın aldığı parayı ona veremezsin ama onu desteklemek adına ekonomik olarak biraz daha değer verilmeli. “ifadelerini kullandı.

Kaynak gösterilmeden kullanılamaz!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor