Trabzon'da hangi parti kaç milletvekili çıkarır? Deneyimli isimden flaş sözler

Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için artık son viraja girildi.

Trabzon'da hangi parti kaç milletvekili çıkarır? Deneyimli isimden flaş sözler

Seçim tarihi henüz netleşmese de Parti teşkilatlarında milletvekili adaylığı için çalışmalar yavaş yavaş başladı.

Trabzon’da Milletvekili adaylığı için partilerde çok sayıda isim konuşulurken Duayen gazeteci Hasan Kurt, Haber61’de yayınlanan “Oltaya Vuranlar” programında, bu isimler üzerine değerlendirmede bulunurken hangi partinin kaç milletvekili çıkarabileceği üzerine görüşlerini ve gözlemlerini açıkladı.

HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR?

Türkiye’de seçimleri liderler ve partiler kazanıyor. Ama adayların da belli katkıları oluyor. Trabzon’da partilerin ilk sıra adayları kim olursa olsun, 3-4 partinin seçilmesi banko. Seçim takvimi henüz açıklanmadı. Muhalefetin bir kanadı Cumhurbaşkanı iki dönemi doldurduğu için aday olamayacağını söylüyor. Kimisi aday olabilir seçim öne alınır. Bir cumhurbaşkanlığı ve bir de Milletvekilliği seçimi yapılacak. 6 Milletvekili var Trabzon’un. Benim görüşüme göre 3 parti 4 milletvekilini alır. AK Parti 2 tane alır, CHP 1 tane alır, İYİ Parti 1 tane alır. Bu banko. Geriye iki milletvekili kalıyor. Seçime yeni sistemle mi, eski sistemle mi girilecek. Seçim tarihi ile ilgili bir olay. Partiler birleşerek mi girecek? Yada ortak listeler mi olacak? O belli değil. Ama belli olan 4 vekilin 3 parti tarafından alınacağı. Geriye kalan iki milletvekilini, AK Parti mi, MHP mi, İYİ Parti mi, CHP mi alır veya sürpriz bir şekilde diğer partilerden listelere girenler mi alır? Ama ona ihtimal vermiyorum. AK Parti 2 Milletvekili alır, 3 de olabilir. Ama 4’e ihtimal vermiyorum. Saadet Partisi seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde zaten Cumhurbaşkanına oy verecek. Saadet Partisi seçmeninin yüzde 10’u belki muhalefet adayına verir. Ama Milletvekilliği seçiminde kendi adaylarına verebilir o da listeye iyi yerdeyse.

YENİ KURULAN PARTİLER

Yeni kurulan partiler yukarıda pazarlık ediyorlar. Bizim yörede pek bir etkileri olmaz. Çünkü burada neredeyse bloklaşmıştır oylar. Yeni kurulan DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti de ışık göremiyorsun. Belki listelere girerler, çünkü baraj var, barajı aşmak var. Zor yani.

İYİ PARTİ

İYİ Parti’de İl Başkanlığını Fatma Yıldız Başkan büyük oranda kazanacak. Onun kazanması milletvekilliği sıralamasında da etkili olacak diye düşünüyorum. Yavuz Aydın daha önce MHP’den Milletvekili adayı oluştu. Hüseyin Örs, Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmuştu sonra milletvekili oldu. Fatma Hanım kazandıktan sonra Trabzon teşkilatı, Yavuz Bey’in ilk sıraya gelmesini isteyecek. Zaten parti içerisinde Fatma Hanımın yönetimine muhalif olanların önemli bir bölümü de Yavuz Beye bir şey demiyor. Yavuz Bey, Ankara’ya giden her yere giden herkesin sesi olan biri. Sonuçta seçimdir. Seçimde hangisi kazanır belli olmaz. Hüseyin Bey tekrar buradan mı aday gösterilir, yoksa Ankara, İstanbul’a mı kaydırılır. Çünkü Hüseyin’de partinin Meclisi önemli bir yüzü. Burada nihai kararı yine genel merkez veriyor.

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin buluşmasına Trabzon büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu katılmıştı. Orada deneyimli arkadaşlara sordum “sanki milletvekilliğine göz kırpıyor” dediler. Şimdi olabilir. Buradan da olabilir başka bir yerden de olabilir. Ahmet Bey’de, iki dönem belediye başkanlığı yaptı, il başkanlığı yaptı. Partinin mihenk taşlarından. O da Milletvekilliğine niyetli. Bana göre niyetli. Hepsi niyetli. Kim Milletvekili olmak istemez. Büyükşehir Belediye Başkanlığı önemli ama Milletvekilliği de önemli.

AK PARTİ

Mevcut Ak parti Milletvekillerinden belki bir tanesi listeye girer. Belki Salih Bey girebilir, belki. Zaten eylemleri ve söylemleriyle otaya koyuyorlar.  Şuanda iktidar yada muhalefet milletvekilinin mevcut sistem içerisinde pek bir etkisi yok ki. Henüz net değil, önümüzdeki süreçte daha netleşir.

CHP

Mevcut vekiller Ankara’da yerlerini sağlamlaştırmak için partinin üst yönetimiyle diyalog halindeler. Ahmet Kaya sağlam durmaya çalışıyor. Sibel Suiçmez bir taraftan bastırtıyor. Diğer taraftan Ömer Hacısalihoğlu var. CHP’de ön seçim olur mu? Sanmıyorum. Ön seçim olsa Ömer Bey birinci sıraya gelir. Trabzon teşkilatı Ömer Bey’e onay verirse yukarısı ne der? O da muallakta bir durum.

MHP

MHP’de Ülkü ocaklarının öldürülmesi olayı büyük tedirginliğe ve kayba yol açtı. Çok sayıda insan ayrıldı partiden. Sıkıntı fazla. Yapılan anketlerde de görülüyor. Önümüzdeki günlerde daha nete yakın yorum yapma şansımız olur.

Ama görünen o ki, şuanda Trabzon’da Büyükşehir Belediye Başkanı Murat bey, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Bey, İYİ Parti’de Yavuz Bey, Hüseyin Bey, CHP’de Ahmet Bey, Sibel Hanım öne çıkan isimler. Hangisi bunlardan şanslı olur? Temsili kim daha iyi yapar? Vatandaşla diyaloğa kim daha iyi girer? Parti merkeziyle kim daha iyi çalışır?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber