Trabzon Düzyurt Kadın Platformu ilçede yapılması planlanan sanayi bölgesine tepki gösterdi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin önünde toplanan platform üyeleri sanayi bölgesinin Düzyurt’un doğasına zarar vereceğini belirten Efe Yetimhellaç şu ifadeleri kullandı;
“Bugün burada Trabzon merkez Düzyurt Mahallesi'nde 700 dönüme yakın alanda yapılması planlanan sanayi bölgesi içinde yaşayan mahalle sakinleri olarak sesimizi duyurmak için toplanmış bulunmaktayız.
Düzyurt mahallesi Trabzon merkeze 6 km, araç ile 10 dakika mesafededir. Şehrin yeşilyüzü ,arka bahçesi, en düz bölgesi Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt aksında olan çok kıymetli bir mahalledir.
Sakinliği yeşili doğası tarımı ile ön planda olan, güneşi doğuşundan batışına kadar direk alan, nemden rutubetten uzak bu bölgenin 2000 e yakın sanayi tamirci dükkanları ile kirletilmek istenmesi Trabzon şehrine ihanettir.
Bu süreçte demografik yapının, sosyolojik sorunların ortaya çıkması aşikardır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştayın mahkeme kararına, Çevre Şehirciler Bakanlığı'nın danıştayın kararına istinaden Düzyurt ile ilgili planı iptal etmesine rağmen Düzyurt mahallesinde sanayileri yapmak istemesini kamuoyu olarak anlamış değiliz.
Geçtiğimiz hafta belediye tarafından dronlu bir ekip ile mahallemizin çekimleri yapılmıştır. Mahalle sakinleri olarak mahremimize izinsiz kaçak göçek yapılan bu çekimi doğru bulmadığımızı kamuoyuna iletiyoruz.
Trabzon'da sanayiler nerelere, nasıl taşınmalı, sanayilerin geleceği konularını burada uzun uzadıya anlatmak istemiyoruz. Trabzon Belediyesi bu konuları şehrin tüm paydaşları ile şeffaf bir şekilde oturup istişare etmelidir.
Belediye 2020 li yıllarda küçüksanayi sitelerini taşımak istediği yeri karar vermiş ama itirazlar üzerine ben yaptım olmuş gibi göstermemek için 2024 yılı sonunda üniversiteye bilimsel rapor hazırlatmıştır. Bu raporu her platformda dayanak olarak kamuoyuna sunmaktadır.
Halk olarak bilim insanlarına bir kaç soru sormak istiyoruz. Tarım toprağı ile deniz doldurulup Gülcemal yapılırken, deniz doldurulup şehir hastanesi, stat yapılırken, Boztepe'ye hançer gibi tüneller yapılırken, otogar dere kenarına yapılırken, sahillerimiz yok edilirken, Akoluk'ta köyün fındık bahçesinin ortasına çimento fabrikası yapılırken bilim insanları bu yapılanlara ne demiştir?
Bizler mahalle sakinleri olarak ata dede topraklarımızda milyarlarca liralık rantın planlanmasına, bu kıymetli toprakların ve bölgenin ranta heba edilmesine dur demek için elimizden geleni yapacağız. Onlarca yanlışa bir yenisinin eklenmemesi için Trabzon'u çıkarsız seven tüm paydaşları bizlere,
Trabzon'un geleceğine desteğe davet ediyoruz. Saygı ile kamuoyuna duyurulur. Başka Trabzon yok.”
Kaynak:
