Trabzon’da profesörden korkutan açıklama! “Heyelan tehlikesi artıyor”

Türkiye'nin önemli uluslararası karayollarından biri olan Karadeniz Sahil Yolu'nda heyelan riski artıyor.
Trabzon’da profesörden korkutan açıklama! “Heyelan tehlikesi artıyor”

Türkiye’nin en önemli uluslararası karayollarından biri olan Karadeniz Sahil Yolu’nda son yıllarda yaşanan heyelanlar büyük risk oluşturuyor. Türkiye’yi Kafkaslar ve Orta Asya’ya bağlayan bu kritik güzergâh, özellikle Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Tonlarca kaya ve toprak kütlesinin yola düşmesi sonucu araçlar zarar görürken, can kayıpları yaşanması endişe yaratıyor.

Heyelanlar Uluslararası Trafiği Olumsuz Etkiliyor

Her yıl binlerce aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu, tünel girişlerinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle büyük risk taşıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerle mücadelede en riskli ülkelerden biri olduğunu vurguluyor.

hey1.webp

Karadeniz Sahil Yolu’nun yapım sürecine değinen Ersoy, büyük şevlerin oluşturulmasının ve atmosferle temasın zamanla zemin yapısını bozduğunu belirtiyor. "Bu şevler, atmosferle sürekli temas ettikçe ayrışmaya başladı. Denizden gelen rüzgarlar ve suyun etkisiyle kaya yapıları zayıflıyor. Artık yol, eşik değerine ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda bu heyelan olaylarını daha sık yaşayabiliriz" dedi.

Ersoy ayrıca, geçmişte de heyelanların yaşandığını ancak toplumsal bilincin yeterince gelişmemesi nedeniyle bu olayların fazla dikkat çekmediğini söyledi. Günümüzde can kayıplarının yaşanmasıyla tehlikenin daha belirgin hale geldiğini vurgulayan uzman, iklim değişikliğinin heyelanları artırdığına dikkat çekti.

hey2.webp

Tünel Giriş ve Çıkışlarında Heyelan Tehlikesi Büyüyor

Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tünellerin giriş ve çıkışlarında heyelan tehlikesinin giderek arttığını ifade eden Ersoy, geçmişte yapılan yol açma tekniklerinin bugünkü riskleri artırdığını belirtti. "O dönemlerde yol yapımı sırasında galeri atımları ile büyük çaplı patlamalar yapılıyordu. Bu yöntemle hem kaya çıkarılıyor hem de ocakçılık yapılıyordu. Ancak bu teknik, kayaların yapısını bozarak uzun vadede heyelan riskini artırdı" dedi.

Bugün kullanılan yöntemlerin patlatma işlemlerinde kayacı daha az zorladığını belirten Ersoy, geçmişte yapılan işlemler nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu’nun uzun vadede ciddi jeolojik sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir