Trabzon’da kırsalda üretim çalıştayı! “Kır ve kent arasındaki makas kapatılmalı”

Ortahisar Belediye’nce Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma Çalıştayı’nın ikinci gününde, 4 ayrı komisyonda Ortahisar’da üretimin nasıl artırılabileceği sorusuna cevap arandı.

Trabzon’da kırsalda üretim çalıştayı! “Kır ve kent arasındaki makas kapatılmalı”

Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen “Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma Çalıştayı” geniş katılımla gerçekleştiriliyor. Alanında uzman bilim insanlarının sunumları ve oluşturulan komisyonların çalışmaları Trabzon halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Çalıştayın İlk Gününde Bilimsel Sunumlar

Çalıştayın ilk gününde, altı bilim insanı kırsal kalkınma, tarım politikaları, orman yönetimi ve gıda geleceği gibi konularda sunumlar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk: “Yerel Yönetimlerin Göç Politikalarına Odaklanması Gerekiyor”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Yerel Yönetimler ve Kırsal Kalkınma” başlıklı sunumunda göç politikalarının önemine dikkat çekti.

“İklim değişikliği, önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın yer değiştirmesine neden olacak. Türkiye de 2040 yılında su kıtlığı yaşayacak ülkeler arasında. Yerel yönetimlerin bu doğrultuda aile çiftçiliği gibi sürdürülebilir kalkınma modellerini planlamalarına dahil etmesi gerekiyor” dedi.

Gülçubuk, ayrıca kır ve kent arasındaki eğitim eşitsizliğinin giderilmesinin kırsaldan kente göçü önlemek için kritik bir adım olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu: “Tarımda Devletin Rolü Kaçınılmaz”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ise Türkiye’nin tarım politikalarındaki dönüşümü ele aldı. “Neoliberal politikalarla devlet, tarım piyasalarından büyük ölçüde çekildi. Ancak tarımda devletin müdahalesi olmazsa sonuçları ağır olur. Devletin tarım politikalarını yönlendirmesi, çiftçiyi desteklemesi ve üretimi artırması bir zorunluluktur” diye konuştu.

Diğer Sunumlar

Çalıştayda Prof. Dr. Kenan Ok, Türkiye’nin karma üretim sistemlerine yönelmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Bahar Yenigül, kır ve kent ilişkilerini değerlendirirken, Prof. Dr. Mustafa Bayram gıdanın geleceği üzerine önemli bilgiler paylaştı.

Çalıştayın İkinci Gününde Komisyonlar Kuruldu

Çalıştayın ikinci gününde dört ayrı komisyon kurularak üretim ve istihdam temelli kalkınma için farklı başlıklar tartışıldı.

Kırsal Kalkınma Komisyonu

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk başkanlığındaki komisyonda, kırsal kalkınmayı destekleyecek üretim ve istihdam modelleri ele alındı. Bitkisel üretim, hayvancılık, balıkçılık, kooperatifleşme, yenilikçi girişimler ve genç çiftçilerin desteklenmesi gibi konular tartışıldı.

Tarımsal Üretim Komisyonu

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu liderliğinde oluşturulan komisyonda, Ortahisar Belediyesi’nin üretici bir yapıya dönüşmesi, yerel kalkınma projeleri ve semt pazarlarının geliştirilmesi gibi konular değerlendirildi.

kir2.webp

Karma Üretim Sistemleri Komisyonu

Prof. Dr. Kenan Ok’un başkanlık ettiği komisyon, tarım, orman ve hayvancılık sektörlerinin entegre bir şekilde çalışmasını sağlamak için yapılması gerekenleri ele aldı. Bu sistemin önündeki engeller ve iş birliğinin artırılması için çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Kent Gıda Politikaları Komisyonu

Prof. Dr. Mustafa Bayram başkanlığındaki komisyonda, kentte üretim, katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, genç çiftçilerin desteklenmesi ve sürdürülebilir üretim-pazarlama modelleri üzerinde duruldu.

Yöresel Ürün Standları İlgi Gördü

Çalıştayın girişinde yöresel ürün üreticileri stant açarak katılımcılara bilgi verdi. Natuva Şirketi’nden Kübra Yurtsever Kargı ve Devrek Güneşi Kadın Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal, örnek projelerini dinleyicilere tanıttı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler