Trabzon Büyükşehir'den flaş açıklama: Hamsiköy'de taşocağı olmayacak

Hamsiköy'de taşocağı yapılacağı iddiaları üzerine yarın eyleme gidecek Maçka halkına Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.

Trabzon Büyükşehir'den flaş açıklama: Hamsiköy'de taşocağı olmayacak

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin Hamsiköy’de taşocağı işletilmesine mani olmak için bölgedeki taşocağı alanını üzerine almakta olduğu, yapılan resmi işlem ve çalışmaların bu doğrultuda sürdürüldüğü bildirildi. 


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Hamsiköy’de taşocağı açılmasına izin vermeyiz” şeklindeki açıklamalarına rağmen bazı medya organlarında Büyükşehir Belediyesinin Hamsiköy’de taşocağı açacağı yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘TAŞOCAĞI İŞLETİLMESİN DİYE’ MÜCADELE VERİYOR

“5 Ekim 2017 tarihinde yayımlanan haberlerde Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Hamsiköy’e taş ocağı kurmak istediği iddia edilmiştir. Oysa Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un en önemli turistik alanlarından biri olan Hamsiköy’de taşocağı işletilmemesi için mücadele etmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Temmuz ayı Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Hamsiköy’de taş ocağı işletilmesine kesinlikle karşı olduklarını ve buna mani olmak için her türlü girişimde bulunacaklarını açıklamasına rağmen böyle bir haber yapılması son derece yanlıştır.

Trabzon il sathında taş ocakları dâhil tüm maden sahalarının belirlenmesi mülki idarece yapılmıştır. Belirlenen alanlar dışında bir taşocağı açılması mümkün olmadığı gibi; Hamsiköy’deki alan, belirlenen plan ve program dahilinde olsa dahi Büyükşehir Belediyesi bu alanın taş ocağı olarak çalıştırılmaması için girişimlerine uzun süre önce başlamıştır.

ALANIN DEVRALINMASI İÇİN RESMİ İŞLEMLER YAPILIYOR 

Bu kapsamda Hamsiköy’deki alanın taşocağı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ve bu yöndeki taleplerin engellenmesi için Büyükşehir Belediyesi bu alanı üzerine almak cihetine gitmiştir. Bölgede sürdürülen çalışmalar, yapılan inceleme ve değerlendirmelerin hepsi Büyükşehir Belediyesinin bu amaçla sürdürdüğü çalışmaların ürünüdür. Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanı üzerine alarak taş ocağı olarak işletilmemesini teşkil etmek için 19.09.2016 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden Hammadde Üretim İzin Belgesi almıştır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Çevrimiçi ÇED Yönetim Sisteminden Proje Tanıtım Dosyası sunulmuş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 25 Mayıs 2017 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir (ÇED raporu hazırlanmasına gerek yoktur)” kararı verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi tüm bu çalışmaları, söz konusu alanın taşocağı olarak kullanılmasının önüne geçmek amacıyla alanı üzerine almak için yaparken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün verdiği “ÇED raporu hazırlanmasına gerek yoktur” kararı bölge halkı tarafından mahkemeye götürülmüştür. Trabzon İdare Mahkemesinin kararıyla 06.10.2017 günü bölgede bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Söz konusu alanın taşocağı ruhsatı da yoktur.

Büyükşehir Belediyesi bölgede gerçekleştirdiği çalışmaları ve söz konusu afete maruz alanda Büyükşehir Belediye Başkanlığının çalışma yapamayacağını 22.06.2017 tarihinde resmi yazıyla bölge muhtarlarına ve dilekçe sahibi vatandaşlara bildirmiştir. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bu konudaki tutum ve çalışmalarını ayrıca Temmuz ayı Belediye Meclisi toplantısında kamuoyuna aktarılmıştır.

Büyükşehir Belediyesi, Hamsiköy’de taşocağı işletilmesine mani olmak ve gelebilecek taleplerin önünü kesmek için gerekli çalışmaları ivedilikle sürdürürken, Büyükşehir Belediyesinin Hamsiköy’de taş ocağı açacağı yönünde açıklamalar kesinlikle doğru değildir. Var olan ve şehrin görüntüsünü, yaşantısını olumsuz etkileyen her türlü taşocağına karşı olan ve kapanması için mücadele eden Büyükşehir Belediyesi aynı hassasiyetini bundan sonrada sürdürecektir. Kamuoyuna duyurulur.” 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber