TİSKİ Genel Müdürü Tekataş sorulara cevap verdi! "Trabzon’un olmazsa olmazı ve geleceğidir"

TİSKİ 2021 Yılı 1. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı.

TİSKİ Genel Müdürü Tekataş sorulara cevap verdi! "Trabzon’un olmazsa olmazı ve geleceğidir"

Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı 1. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı.

Saat 14:00’da Trabzon Büyükşehir belediyesi Meclis Toplantı salonunda yapılan genel Kurula, tören için Yassı Ada’da bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Murat Zorluoğlu’nun yokluğunda Trabzon Büyükşehir belediye Başkan vekili Atilla Ataman başkanlık etti. 

İhtisas Komisyonlarının oluşturulmasının ardından, 2020 Mali Yılı faaliyet raporu, 2020 Mali yılı Bilançosu, 2020 Mali yılı Bütçe kesin hesabı’nın görüşülmesinin gündemde kalması ve yarın görüşülmesi karara bağlandı. 

Ayrıca Denetçi Raporu okundu.

Tarifeler ve Abone Hizmetleri yönetmeliği ile Arsin İçmesuyuve İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi İkmal İnşaatı işinin gündemde kalıp görüşülüp yarın  karara bağlanması için Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

TİSKi Genel Müdürü Ali Teketaş Genel Kurulda yaptığı konuşma ile TİSKİ’nin yapmış olduğu çalışmaları anlattı. 

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ve Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu’nun sorularını dinleyen Teketaş sorulara cevap verdi.

Ali Tekataş, Başkan Çebi’nin sorusuna “2 aya kadar deneme amaçlı sularımızı vereceğimizi düşünüyorum. Yağmur suyu projesi ile ilgili finansal sıkıntılar var ama sürekli gündemimizde olan bir husus. Parke işi yapan firmanın işlerini düzensiz yapmadıkları konusunda çalışma var” şeklinde cevap verdi.

Vakfıkebir Başkanı Balta’nın sorusuna cevap veren Tekataş, “Büyükliman sondajlarına kış nedeniyle ara vermiştik. Yolu açılınca çalışmalar başlayacak. Buranın önemine binaen büyük ihtimalle TİSKİ uhdesinde o göleti inşa edebiliriz. Kirazlık deresindeki kuyularla alakalı konular hakkında çalışmalar devam ediyor. Gerekirse orada kuyu açmaktan çekinmeyiz. Arkadaşlarımız değerlendirsin” dedi.

Of Belediye Başkanı Sarıalioğlu’nun sorusuna cevap veren Teketaş “Eski Pazar ve Kıyıcık kanalizasyon ile ilgili orada da arkadaşlarımız baksınlar. Paket arıtma ile çözebileceğimiz bir sorun. Kanalizasyon ve kaçak bağlantılarla ilgili sadece Of’ta değil merkezde ve birçok ilçemizde yaşanan bir sıkıntı. Siz ne zaman temizlik konusunda destek istediğinizde bizim ekiplerimiz orada olur” dedi.  

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin söz alarak şu ifadeleri kullandı:

"2020 yılı faaliyet raporunuz ile alakalı Şahsım ve CHP adına söz almış bulunuyorum. Sayın Genel Müdürüm sizi yılda bir gören meclis üyeleri temenni ve istek belirtiyorlar. Sizi tebrik ederim, güzel bir faaliyet tablosu düzenlemişsiniz. Sayın Genel Müdürüm dün de eleştirdim. Kamu kurum ve kuruluşlarının borçlandırmaya kızan biriyim. TİSKİ’nin toplam borcunun 338 Milyon TL dediniz. 
Krediler bunun içinde değil. Bu şuna da mevcut borç mu? Bütçe gelirlerinin gerçekleşme oranı yüzde 77, giderlerin hesabından da gerçekleşme oranı yüzde 60. Bütçenizi yaparken denk bütçe yapın, çok da borçlanmayın. Biraz önce 1 milyar yatırım var dediniz. Bunların ödenekleri hazır mı?

Personeliniz çok az. Hizmet alımı mı yapıyorsunuz personelleri?

Ortahisar’ın içme hattı yenileniyor. Vatandaş da sanıyor ki Ortahisar’ın tüm mahallerine temiz içme suyu geliyor. Bunun gerçekleşmesi yüzde 60. Yağmur suyunda da yüzde 15. Bunu bir netleştirelim. 

Karakaya’da 25 köyün içme suyu karşılanıyor. Orada dediniz ki sayacı olmasına rağmen kaçak su kullananlar var. Bunlara gerekeni yapın ama burada vatandaş diyor ki DSİ yaptığında bu suyu bedava kullanıyorduk. Şimdi TİSKİ geçmişe yönelik su faturası alıyor deniyor."

Tekataş, Turgay Şahin’in sorularına cevap olarak şu ifadeleri kullandı:

“Denk bütçe yapma konusunda gayret içerisindeyiz. Bir önceki yıldan hareketli milyon gelir hedefimiz vardı. Bunu yapabilirdik. Ama Pandemiden dolayı ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Yüzde 95 oranında denk bütçe yaptık.

Yapılan yatırımların ödenekleri mevcut. Bu projeler içerisinde çok önemli projeler var. Benim saydığım, gerek yaptığımız, devam eden yapılacak projelerden ödeneği çıkmamış bir sürü proje var. 

İşlerimizin yüzde 40’ını kendi personelimiz yapıyor. Acil olanları da ihale usulü yaptırıyoruz.  

Ortahisar’da devam eden proje 47 mahalleyi kapsıyor. Bu konuda çalışma yapılıyor. Bunu yaparken projeyi önemli ölçüde revize ettik.  İhtiyaçları iyi belirledik. Yapılması ihtiyaç olmayan yerlere de yapmadık tasarruf ettik.  Yılda toplam 1200 km içme suyu hattı imalatı gerçekleştirdik.

TRABSU personeli ile 2 yılda toplam 400 kilometre içmesuyu hattı gerçekleştirdi. 400 kilometreyi ihale ile yapsak nasıl olurdu? 22 milyona yapacağınız ihaleli işi 1 milyon 700 bine yaptık. 

Özellikle Karakaya’da yapılacak baraj, Trabzon’un olmazsa olmazı ve geleceğidir. 

Kaçaklar için yapılan tebligatların sayısını hatırlamıyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber