Trabzon hava durumu

Trabzon Hava Durumu

Karadeniz bölgesinin incisi olarak kabul edilen Trabzon ili için tam bir doğa harikası olmaktadır. Trabzon hava durumu olarak yaz kış yağış alan bir bölge olduğu için toprak bakımından bol mineral içeren bir toprak yapısı bulunmaktadır. Yıl boyu yağış almasına rağmen ılıman bir iklim yapısı bulunan Karadeniz bölgesinde Trabzon hava durumu aynı doğrultuda olmaktadır. Yaz boyu serin hava ve yağış sebebi ile orman yangınları oluşmaz. Hava genel olarak nemli olmakta ve serin bir seyirde ilerlemektedir. Günlük sıcaklık farkı olarak farkın en az yaşandığı bölgelerden olmaktadır. Ayrıca orta Karadeniz bölgesinde yükseltinin az olmasından ötürü denizel etki vadi tabanından iç kesimlere ulaşmasına sebep olur. Bölge olarak doğal bitki örtüsü genel hatları ile nem oranı yüksek yağışın her mevsim olduğu ve geniş gür yapraklı orman yapısına sahip bir bölge olmaktadır. Bu sayede Trabzon hava durumu her daim ılıman bir şekilde olmaktadır.
 

TRABZON İLÇELERİNİN GÜNCEL HAVA DURUMU VE EN YÜKSEK SICAKLIKLAR

07.11.2017 (Her gün güncellenmektedir)

 

İlçe  Derece                Durum
Akçaabat       17  Çok bulutlu, 
Araklı       19  Çok bulutlu
Arsin       17  Çok bulutlu
Beşikdüzü       17  Çok bulutlu
Çarşıbaşı       15  Çok bulutlu
Çaykara            15  Çok bulutlu
Dernekpazarı        14  Çok bulutlu
Düzköy       16  Çok bulutlu
Hayrat       17  Çok bulutlu
Köprübaşı       15  Çok bulutlu
Maçka       15  Çok bulutlu
Of       18  Çok bulutlu
Ortahisar       17  Çok bulutlu, 
Sürmene       18  Çok bulutlu
Şalpazarı       16  Çok bulutlu
Tonya       14  Çok bulutlu
Vakfıkebir       17  Çok bulutlu
Yomra       16   Çok bulutlu
 



 

Yağışın çok fazla olması sayesinde akarsu bakımından ülkenin en zengin akarsu bölgesi olan Karadeniz bölgesi olarak bilinir. Bunun yanı sıra akarsu yataklarının hepsi Karadeniz’e dökülmektedir. Orta Karadeniz bölgesinde bulunan en uzun nehir olarak bilinen Kızılırmak nehri Karadeniz’in orta bölgesine denize akarken yeşil ırmak samsunun Çarşamba ilçesinden denize akmaktadır. Dünyanın en hızlı akan ve en derin nehri olan Çoruh nehri yine Karadeniz sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca bu bölgemizde yer alan birçok yapay göl de bulunmaktadır.

Ulaşım olarak en çok tercih edilen eski yöntem olarak tabir edilen deniz yolu ulaşımını günümüzde daha modern bir halde kullanılmaktadır. Ayrıca karayolunun da çok fazla kullanıldığı bu bölgemizde birçok ulaşım çeşidi bulunmaktadır. Gelişmiş bölgelerimizin başında gelen ve nüfus olarak Türkiye 29 olan bu bölgede yaşam genellik ile topraktan elde edilir. Ilıman havasından ötürü birçok turunçgiller başta olmak üzere birçok yetişen ürün bulunmaktadır. Genellikle halk geçimini topraktan sağlarken ılıman ilkim olması ile çok fazla ürün yetişmesinden kaynaklı sanayide gelişmiş olup topraktan gelir elde edemeyen halk geçimini sanayi sayesinde yapmaktadır. En çok yetişen ürünlerin başında ise; çay, fındık, narenciye, ayçiçeği, tütün olmaktadır. Birçok ürünün yetişmesi ve hasat edilmesi için her ürünün hasat dönemleri ayrı zamanlarda olmaktadır. Toprağın verimi çok fazla yağış almasından gelmektedir. Ayrıca hava şartlarının en ılıman bölge olması ve her dönem yağış alması sayesinde birçok bitkide rahatlık ile yetişebilir. Gezilecek görülecek en güzel bölgelerin başında gelen Karadeniz bölgesi tarihi açıdan da oldukça çok geniş bir tarih geçmişine sahip olmaktadır. Bölge tam anlamı ile bir doğa harikası ve yeşil alandan oluşmaktadır.



 

Trabzon Ve Fındık Çay Üretimi

İklim koşulları sebebi ile ülke geneli olarak en çok fındık üretimi Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır. 2300 yıllık bir geçmişi olan fındık için tam bir vitamin deposu demek yanlış olmaz. Karadeniz bölgesinde yetiştirme alanı olarak fındık en çok; Trabzon, Giresun, ordu, Rize şehirlerinde yetişmektedir. Trabzon hava durumu fındığın yetiştirilmesi için çok elverişli bir havaya sahip olmaktadır. Fındık üretimi için uygun ilkim şartları gerekir. Ayrıca düzenli bakım zamanında hasat yapılması da oldukça önemli olmaktadır. Sıcaklık seviyesinin ne kuru soğuk nede kuru sıcak olmaması fındık üretimi için oldukça önemli olmaktadır. Bunların yanı sıra zamanında hasat ve minarel bakımından zengin toprak olması da önemli olmaktadır. Bol yağışın olması ve sulama ihtiyacının olmadığı Karadeniz bölgesi fındık üretimi için en doğal alan olarak bilinir. Uygun şartlar sağlandığı zaman üretimi yapmak için ekim dönemleri beklenir. Ayrıca ekimden sonra da tarla bakımı ve uygun şartların sağlanması oldukça önemli olmaktadır. Bunların yanı sıra üretim alanlarında bilge kişilerin olması ve hasattın zamanında toplanması da oldukça önemlidir.

Fındık vitamin bakımından çok önemli olan bir besin kaynağı olmaktadır. Ülkemizin dışında da birçok ülkede üretimi yapılsa da en kaliteli fındık üretimi birim ülkemiz sınırlarında olmaktadır. Bunun yanı sıra ülke ekonomisine büyük katkısı olan fındık ihracat edilerek ülkeye milli gelirde sağlamaktadır. Fındığın yetişen alanlarının başında gelen bölgeler için ılıman ilkim olması ve bol yağışlı olması önemlidir. Ayrıca yaz aylarında hasat edilen fındık için yaz aylarında da yağışı görmesi fındığın lezzeti ve kalitesi için çok önemli olmaktadır.



 

Hem üretim hem tüketim yapan ülkemiz ihracat yaparak da ülke gelirine katkı sağlamaktadır. Özelikle Karadeniz sofralarında çokça bulunan hem yemeklerde hem tatlılarda kullanılan fındık her daim bu bölgenin sofralarını süslemektedirler. Birçok çeşidi bulunan fındık her çeşidi ile bu bölgede yetiştirme alanına sahip olmaktadır.

Çay üretimi için en çok tercih edilen alanların başında hiç şüphesiz Karadeniz bölgesi ve şehirleri gelmektedir. Çay üretimi için en uygun bölge olarak bilinen Karadeniz bölgesi sayesinde yerli çay üretimi buradan sağlanmaktadır. Ayrıca çay üretimi için uygun zamanın olması ve hasat zamanı toplanması çayın kalitesini arttıracaktır. Çay üretimi yapılırken yeşil yapraklı çaylar toplanarak fabrikalara yollanır ve fabrikada işlene çay bizlere sunulur. Çayın kalitesi fabrikada işlenme zamanında ayrılarak belirlenir. Ayrıca ülkemizde Karadeniz bölgesi sayesinde elde edilen çay üretimi ihracatta edilerek ülke gelirine katkı sağlamaktadır. Bu bölgenin toprak yapısı bakımından zengin olması da çayın kalitesi ve ihracatı olarak önemli bir etken olmaktadır. Ayrıca bol yağış alması sayesinde çayın lezzeti arttığı gibi az sulama sayesinde de yine milli gelire desteği bulunmaktadır. Ayrıca çay üretimi için en çok Rize bölgesi olarak bilinse de Trabzon hava durumu sayesinde bu şehirde de üretim yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Trabzon ili içerisinde birçok bitki üretimi yapılmasının sebebi ile birçok fabrika ve sanayi alanları bulunmaktadır. Bu sayede işsizlik oranının en az olduğu iller arasında yer alan Trabzon için birçok alanda iş imkanının var olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çay ülkemizde milli içecek olarak bilinir ve her mevsim çok tüketilir. Kışın ısınmak için yazın serinlemek için çay içimine ihtiyaç duyan bir ülke olmaktayız. Ayrıca çok fazla verimli toprakları sayesinde Karadeniz bölgesi hem ülkenin çay ihtiyacını karşılamakta hem de ihracat yaparak mili gelir elde edilmesine yardımcı olmaktadır.


 

Trabzon’un Tarihçesi

Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve en kalabalık yirmi dokuzuncu ülke olarak bilinen Trabzon ili tam bir doğa ve tarih abidesi olmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ve diğer bir adı ile Karadeniz’in incisi olarak bilinene Trabzon için tam bir tarih geçmişi olmaktadır. Birçok kavme beyliklere ve devletlere ev sahipliği yapan Trabzon o zamanlar bile Trabzon hava durumu bilinmesinden ötürü kıymetli bir şehir olmuştur. Tarihi araştırmalara göre Trabzon ilini ilk kullanan orta Asya’dan gelen turna Türkleri, Tibarenler ve Elizonlar olarak bilinir. Karadeniz bölgesi hem toprak bakımından zengin olduğu için hem de denizleri olduğu için birçok zaman el değiştirmiş bir bölge olmaktadır. Makedonya kralı İskender Persleri yenerek bir süre bu bölgede krallık kurmuştur. İskender’in ölümünden sonra imparatorluk bölünmüş ve Trabzon da kuzey Karadeniz kırımların eline geçmiş olmaktadır. Bu bölgede İskender den sonra Pontus Rus krallığı kurulmuş ve yunan asıllı krallar idare etmeye başlamışlardır. Karalığın yıkılmasına iç savaşlar sebep olmuştur. İç karışıklıklar sonucu ikiye ayrılan roma imparatorluğunda Trabzon doğu Bizansların eline geçmiştir.

Sultan Alaeddin keykubat tarafından Trabzon kalesi kuşatılmış fakat kuşatma Trabzonhava durumu sebebi ile başarısız olmuştur. Bu sebep ile bir sene boyunca vergiye bağlanmıştır. Bundan sonraki dönemde birçok beylik ve hanlığa ev sahipliği yapan bu bölge sultan Mehmet han sayesinde hem karadan hem denizde ortak yapılan seferde Trabzon fethini gerçekleştirmiştir. Bir süre Trabzon da kalak fatih sultan Mehmet daha sonrasında Hızır beyi vali tayin ederek Hızır beye bıraktır. Yavuz selim döneminde tam 20 yıl kadar Trabzon Türk şehri olarak kalmıştır. Kanuni sultan Süleyman da bu şehirde dünyaya gelmiştir.

Birinci dünya savaşında da Rus ve Ermeniler tarafında çok eziyet gören Trabzonlular bir senelik işgalin sonunda Trabzon’u yine Türk şehri yapmayı başarmışlardır.

İlk başta da bahsettiğimiz gibi birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan Karadeniz bölgesi ve Trabzon ili tam bir tarih kokmaktadır. Bu sebep işe ülkemiz için önemli bir yeri olan bu topraklar çok medeniyetlerin geçmesi ile birçok dile ve ırk bir arada yaşamaktadır. Bunun yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon medeniyet bakımından da oldukça zengin olmaktadır.

Genellikle işgallerin başarılı olamamasının sebebinin altında hava şartları ve puslu sisli hava koşulları yatmaktadır. Bu durumda anlaşılıyor ki Trabzon hava durumu her daim farkını ortaya koymaktadır.

Trabzon Hakkında Genel Bakış Açısı

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon için tarihi yapıları da günümüze kadar korunmuş olması bu alanda birçok avantaj sağlamaktadır. Ülkemiz için her yanı bereket olan bu bölge için ne söylense az kalacaktır. Özellikle her mevsim se4rin olması sebebi ile Trabzon hava durumu pek belirli olmamaktadır. Yöre insanı bu duruma alışık olsa da orayı gezip görmeye gidenler için bu durum biraz zor olabilir. Beş dakika açan güneşin ardından yazı ağustos sıcağında ansızın yağmura yakalanabilirsiniz. Ayrıca bölgede özellikle dağlık alanları keşif yapanlar için söylemek gerekir ki tek başınıza gezmemenizde fayda vardır. Bunun sebebi ise aniden çöken sis ile yolunuzu kaybedebilirsiniz. En başta da belirttiğimiz gibi aniden Trabzon hava durumu değişiklik gösterebilir.

Yöre insanı olarak çok candan ve içten olmalarının aynı sıra yörenin kendine has olan dili Lazca çok fazla konuşulmaktadır. Kulağa çok hoş gelen bu dil özellikle asime olmamış birçok aile tarafından çokça kullanılmaktadır. Yöre halkı olarak örf ve adetlerini hala sürdürmeleri ve benliklerinden kopmamaları bu yöreye olan ilgiyi arttırmaktadır. Bunun yanı sıra kadın ve erkek olarak çok çalışkan bir toplum olan bu yörenin insanları iş yapmaktan asla çekinmezler. Genç yaşlı her kesimin içten tavırları ve yabancıya olan misafirperverliği bu yöreye gezip görme arzusunu arttırmaktadır. Bunun yanı sıra çevre olarak tam bir doğa harikası olan ve ülkenin gezip görülecek bölgeleri arasında ilk sıraları almayı hak eden bu bölgeyi gezip görmekte fayda vardır.

Ayrıca yöre genel olarak dağınık bir yerleşme düzenine sahip olmaktadır. Bunun sebebi ise yörede çokça hayvancılık ve tarım ile uğraşılmasından geliyor. Çok yağış alan bir bölge olduğu için erozyon gibi doğal afetinde en çok olduğu bir yer olarak bilinir.

Yemek kültürü olarak ülke genelinde biraz faklı ve lezzetli bir damak tatları bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında hamsi ve en çok mısır üzerine yemekler bu yörede yetişen bitkilerden dolay olmaktadır. Birçok şehirde limanlarının olması ile balıkçılığında en çok yapıldığı ve gelir kaynağı olarak kabul edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Özellikle Karadeniz sularında en lezzetlisi yetişen hamsiler bu bölgenin en vazgeçilmez deniz ürünleri arasında yerini almaktadır.

Daha öncede söylediğimiz gibi yöre halkı çok çalışkan bir toplum olmakta ve her işi yapan ve bundan rahatsız olmayan tabiri caiz ise ekmeğini taştan çıkaran bir toplum olmaktadırlar. Ayrıca bölge olarak eğitime de önem veren bir bölge olarak bilinir. Yapılan araştırmalar sonucu ile en çok kitap okuyan yer yine bu bölge ve şehri olan Artvin olmuştur. Bu da halkın ve o toplumun eğitime verdiği önemi bir nebzede olsa ortaya koymaktadır.