Zorluoğlu “Bu konuda mütevazi olamayacağım” dedi! Ulaşım planını tek tek açıkladı
Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu’ndan Ulaşım master planı açıklaması geldi.
Haber61 - Haber Servisi / Trabzon Ulaşım Master Planı ile alakalı toplantı bugün gerçekleşti.
Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu, Ulaşım master Planı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada bilgilendiremeler yaptı.
Zorluoğlu’nun konuşmasının satır başları şu şekilde;
Çok önemli şehrimizi yakından ilgilendiren bir konuyu konuşuyoruz. 1 yıllık sürede final raporu aşamasına da geldik. Birkaç ay içinde diğer prosedürler tamamlanarak bakanlığımızın da onayıyla birlikte şehrimiz ulaşım master planına sahip 23. Büyükşehir olacak. Ben valilikten büyükşehir belediye başkanlığına geldim. O nedenle hangisi diye bana sorulur. Valilik çok önemli prestijli bir görev, ancak belediye başkanlığı ile arasındaki fark bu tip projeler. Belediye başkanı olarak şehrin bir eksiğini tespit edip çözüm ortaya koyuyorsunuz, sonrasında projelendirip neticelendirebiliyorsunuz. Böyle bir temel farkı var. Bugün böyle bir çalışmayı nihayete erdirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Uzun zamandır konuşulan bir konu bu. Biz Trabzon’da böyle bir master planını nihayete erdirmenin arifesindeyiz. Çok önemli verilere ulaştık. Bilgi ve teknoloji çağındayız. En önemli güç sağlıklı verilerle alınan kararlardır. Bu statik bir rapor değil, dinamik bir süreç. Şehrin ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gerekir. Bu planların yetkili kurumlarla dikkate alınması ve uygulamaya sokulması önemli. Trabzon olarak ulaşım alanında dikkatli bir şekilde verileri değerlendirerek çözüme gideceğiz. Şuana kadar çok büyük katılımların olduğu çalıştaylar oldu. Anketler oldu. Her bakımdan olması gerektiği gibi bu plan hazırlandı. Şehrin ulaşım meselelerinin çözümüne katkı sağlayacak öneriler var. Bunları ben de incelemeye başladım. Şehrimizin mutlaka kazanması gereken Güney Çevre Yolu var. Kanuni Bulvarı mutlaka tamamlanmalı. Şehrin ulaşımına ciddi katkılar sağlayacak. Güneyden gelen Maçka yolunu sahil yluna bağlıyoruz. Kanuni Bulvarını da Değirmendere’ye bağlıyoruz. Bu da önemli katkı sağlayacak.
Otogar konusu
Otogar konusuna el attık. Bu şehirde, büyükşehir olarak bu dönemki kadar yerel yönetim anlamında projelerin hayat bulduğu bir dönem bulmak zordur Trabzon’da. Bu konuda mütevazi olamıyorum. Hep konuşulan ama başlanılmayan şeyleri hayata geçiriyoruz. Otogar, sahil, büyük altyapı projesi. Altyapı projesi şehrin 60-70 yılını kapsayacak bir proje. Maraş caddesinin yayalaştırılması da adım atılmayan ama bu ay sonu itibariyle yayalaştırma için kapatıyoruz. Aynı zamanda Gazipaşa’da büyük oranda tamamlandı.
Dolmuşlar konusu
Dolmuşlar konusunda şehre yakışmadığını söyleyerek pandeminin getirdiği olumsuz şartlara rağmen yeni daha güzel araçlarla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Hiç azımsanacak küçümsenecek bir iş değil. Otoparklar başka bir ulaşım meselesi. Tanjanttaki tam otomatik otopark Türkiye’nin 5.sidir. İskenderpaşa’nın orada da 600 araçlık otopark yapıyoruz. Çömlekçi’den doğrudan oraya girilecek. Karagöz Meydanı’na sıra geliyor. Otopark olarak kullanıyoruz ama asıl hedefimiz altını otopark olarak kullanmak. Hedefimiz 700-800 araç kapasitesi olacak. Böylece Meydan bölgesinde toplamda 2 bin araç kapasiteli büyükşehir belediyesine ait otopark oluyor. Trabzon’da insanların sorun olarak gördüğü ulaşım konusuna el attık ve çözmek için adımlar attık.
Ulaşım Master planı
Ulaşım master planı, yayalar, toplu taşıma, özel araçlar, bisiklet vs hepsi için çok önemli çözüm önerileri getiriyor. Bizim uygulamaya koyacağımız bir başka ulaşım planımız var Sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı, bu bakanlık tarafından desteklenen bir proje. 4.8 Milyon Euro’luk bir hibe söz konusu. Şimdi bu planı çok daha rahat uygulayabileceğiz. Bir büyük veri merkezi kuracağız. Kavşak düzenlemeleri yapılacak. Yaya ve bisiklet yolları yapacağız. Ankara, İstanbul ve Kocaeli’nden sonra destek alan 4. Şehir Trabzon bu projede.
Hafif raylı sistem
Hafif Raylı Sistem konusuna değinmek istiyorum. Ben herkese önce Ulaşım Master Planı’nın olması gerektiğini söyledim. Şimdi bu var. Ona göre, evet Trabzon Akçaabat’tan Yomra’ya kadar hafif raylı anlamında rantabl bir şehirdir. Yapılabilir bir projedir. Bu olmadan bir sonraki aşamaya geçemiyorsunuz. Ön şart olarak Ulaşım Master Planı isteniyor. Hafif raylı ile ilgili olarak bu hat uygun olarak rakamlara bakılarak ortaya çıkan bir hattır. İlerde duruma göre buna Arsin de eklenecektir. Hedefimiz uygun olan her yere bunu taşımaktır. Yolcu sayısı olarak 31 km buna uygun çıkmıştır. İlk etap Şehir hastanesi Meydan arası 8.7 km bir kısım. Burada yolcu sayısı pik yapıyor. Orada stadın yanına bir şehir hastanesi yapılıyor. Şehir hastanesi küçük bir ilçe. Burada hastalar, onların yakınları, personel vs 10-15 bin kişinin olacağı küçük bir ilçe. Aynı zamanda Trabzonspor emin adımlarla şampiyonluğa gidiyor. Seri şampiyonluklara da , Avrupa’da başarılı sonuçlar alacağımıza da inanıyoruz. Onun ulaşım çözümü olarak da hafif raylı sistemi görüyoruz. Bundan sonraki süreç şehrin sahiplenmesidir. Bir bütün olarak bu şehre inşallah hafif raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon’un gücü bu projeyi şehirde hayata geçirmeye yetecektir.