“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

Uzungöl’ün sorunları basın toplantısı ile masaya yatırıldı.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

Türkiye’nin ve Trabzon’un gözde turizm bölgelerinden biri olan ve her yıl yerli yabancı milyonlarca turisti ağırlayan Uzungöl’de yeni sezon öncesinde Uzungöl Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin, Uzungöl Mahalle Muhtarı Mehmet Öztürk, basın mensupları bir çok katılımcının yer aldığı basın toplantısında Uzungöl’de yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

“UZUNGÖL'E KARŞI HEM YEREL HEM DE ULUSAL OLARAK BİR ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”

Uzungöl Mahalle Muhtarı Mehmet Öztürk, yaptığı açıklamada “Uzungöl, Trabzon'a mesafe olarak 99 km uzaklıkta olsa da, bu zor coğrafyada denizi görmeden yaşayan insanlar olsak da, Trabzon'un bordosu ne ise, mavisi ne ise bizler içinde aynı tondadır. Atalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin yokluk içinde sahip çıktığı bu topraklara bizlerde sahip çıkmaya devam edeceğiz. Uzungöl'ümüzün geçmişten gelen sıkıntıları çözülemediği gibi çözülemeyen bu sıkıntılar son yıllarda bambaşka sıkıntıları da meydana getirmiştir. Birazdan bu konuları hep birlikte dinleyip neler olduklarını sizler de öğreneceksiniz. Bu toplantımızın bitiminde bizler sizlere kendimizi doğru bir şekilde anlatabileceğimizi ümit ediyor ve sizlerin medya gücü ile de buradaki gerçekleri, bütün insanlarımıza doğru bir şekilde aktarmanızı sizlerden bekliyoruz. Uzungöl'e karşı malesef hem yerel hem de ulusal olarak bir algı operasyonu yapıldığını düşünüyoruz. Bizler bu algıları hak etmediğimizi düşünüyor ve sizlere kendimizi bu toplantı ile ifade edebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

UZUNGÖL’ÜN EN BÜYÜK SORUNU İMAR

Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk, Uzungöl’ün en önemli sorununun imar sorunu olduğuna vurgu yaparak, “Uzungöl halkını çözüm sürecine katarak uygulanacak bir imar planı hayata geçirilmeli. Ayrıca Uzungöl’ün doğalgaza ihtiyacı vardır. Taşımalı doğalgaz tesisi için adım atıldığı kulağımıza geliyor. Büyükşehir’den Uzungöl’e sefer düzenlenmesi noktasında talepte bulunduk ama çözüm için yol alamadık. Altyapı sorunları kısmi olarak giderildi.” dedi.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

“UZUNGÖL TURİZM BELDESİ OLARAK GÖRÜLMÜYOR”

Uzungöl Turizm Dernek Başkanı Mehmet Keleş yaptığı konuşmada Uzungöl’ün turizm beldesi olma statüsünden çıkarıldığını belirterek, Uzungöl bölgemizin en önemli turizmde destinasyonlarından biri olmasına rağmen bugün turizm merkezi olarak gözükmüyor. Uzungöl’ün turizm beldesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilmesini istiyoruz” dedi.

“MİLLİ SERVETİ HEBA ETMEK DEMEKTİR”

Toplantıda konuşma yapan Abdullah Özen ise “Uzungöl 1957 yılında nahiye olmuş ve aradan 5 yıl sonra yani 1962 yılında nihai olarak Belediye olmuştur. Uzungöl için 2004, 2008, 2014 ve son yıllarda da 2018 yılında imar planları hazırlanılmıştı. Çıkarılan planların hepsi mahkeme kararları ile iptal edilmiştir. Çıkarılan planların iptale neden olan etkenlerinin başında, hali hazırın dikkate alınmaması, vatandaşların taleplerinin dikkate alınmaması, ortak ve uzlaşmacı sosyal bir planlamanın yapılmaması olarak sıralanabilinir.  Kaçak yapılaşma maalesef sadece Uzungöl'de değil ülkemizin dört bir yanında artmış iken 2017 yılında Ak Parti hükümeti tarafından İmar Barışı kanunlaştırıldı ve kaçak olan yapılar her yerde bir manada resmi bir hüviyet kazanmış oldu. Bu çıkarılan kanun suç işleyen her vatandaşı para karşılığıyla aslında ödüllendirme yapılmıştır. Bunun doğruluğu yanlışlığı tartışılır.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

Uzungöl'de 2017 yılından sonra yapılan 118 kaçak yapı tespit edilmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından bu kaçak yapıların yıkım kararı alınmıştı.Bu yıkım kararı zamanında Uzungöl'den temsilcilerimiz Bakan Bey'e ulaşmış ve Uzungöl için bir imar planı çıkarılacağını, çıkarılacak olan imar planında yıkım kararı alınmış olan vatandaşlarımızın belki de yıkım yapmaya gerek olmayacağı ve bunu bir süreç halinde yapma teklifimize Bakan Bey olumlu bakmıştı. Temsilcilerimiz Ankara dönüşündeyken Bakan Bey'in sözü maalesef karşılık bulmamış ve yıkımlar başlamıştı. Bildiğiniz üzere de yıkım gecesi maalesef basın Çaykara ilçemizden yukarı girmelerine kolluk kuvvetlerince izin verilmemişti. Dünya'da savaş alanlarında bile muhabirlerin, kameramanların ve basının hareket kabiliyeti olduğu halde hangi güç buradaki vatandaşlarımıza, annelerimize, ninelerimize bir gece yarısı soğuk tazikli suyu, jop müdahalesini, arbedeyi ve biber gazını uygun görmüştür, takdirinize bırakıyoruz.

Yıkımlardan sonra yıkım zedelerimizin psikolojileri bozulmuş, ekonomik sıkıntılar çekmiş ve maalesef hiç birine sosyal anlamda bir destek verilmedi. Yıkımlardan sonra çıkarılan imar planında yıkılan arsaya yeniden imar verilen vatandaşlarımız oldu. Bu tutum milli serveti heba etmek demektir. Akıl tutulmasıdır. Yıkımlardan sonra çıkan plana vatandaşlarımız yaklaşık 800 itirazda bulunmuş ve yapılaşmanın neredeyse bittiği Uzungöl'e 18 uygulaması planı da çıkarılarak bize haneye onlarca hissedar dahil edilmiştir. Dop oranları 35’lere kadar çıkmıştır. Vatandaşlarımız 18 uygulamasına da yaklaşık 450 itirazda bulunmuştu. Ama ortak akıldan uzak bir anlayış 1 vatandaşı bile haklı görmemiş ve bütün itirazlara cevap vermemiştir.” dedi.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

“UZUNGÖL'ÜN YOK SAYILDIĞI BİR TURİZM DÜŞÜNCESİ TURİZMİ BİTİRMEK DEMEKTİR”

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi komple bölgede turizmi bitirmek demektir” diyen Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin İnan şu ifadeleri kullandı;

“Bu toplantının bugün ve bundan sonraki süreçler için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Turizmci paydaşlarımız ile fikir alışverişinde bulunup bu çalışmalarımızı da onlarla da paylaşacağız. Dünya gelişiyor ve biz bu gelişmeler içinde turizm sektöründen baktığımızda ülkemiz açısından turizmde Uzungöl olarak hakikaten büyük bir açığı kusursuzca ve en iyi hizmet verebilmek arzusu ile bütün emekçilerimiz ile esnafımız ile çalışıyoruz. Uzungöl, bugün kendisi ile beraber bölgesini de kalkındıran bir değerdir. Bu değer turizm serüveninde bölgedeki diğer turizm alanlarının da cazibesinin artmasında katkı sağlayan bir destinasyondur. Bizler bu turizmi sadece Uzungöl'e çekmek gibi gayemiz asla yok. Aksine Trabzon'umuzun ve diğer çevre illerdeki doğal güzelliklerinde etkileşimini arttırmak için gelen turistlerimize her türlü koordinasyonluğu ve rehberliği yapıyoruz. Uzungöl gerçeğini görmezden gelmek devekuşu hikayesi gibidir. Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi komple bölgede turizmi bitirmek demektir.

“Uzungöl'ün yok sayıldığı bir turizm düşüncesi turizmi bitirmek demektir”

Uzungöl bugün şehrimiz ve bölgemiz hatta ülkemizi için çok önemli bir katma değerdir. En son 2019 verilerine göre yaklaşık 3.5 milyon turisti sorunsuz ve güvenli bir şekilde ağırlayan Uzungöl bu konudaki tecrübesini ve potansiyelini ispat etmiştir. 1974 yılında başlayan turizm serüvenimiz, emin olun bu günlere hiçte kolay gelmemiştir. Bulunduğu konum ile tesislerini ve potansiyelini geliştirmek adına hiç bir şekilde devlet desteği alamamış ve kendi imkanlarıyla turizm potansiyelini oluşturmuştur. Fakat bir yandan da baktığımızda karşılığı olmayan birçok kurum sorunları ile boğuşurken aslında tek işi turizmde kendini ve işletmelerini geliştirmek için uğraş göstermesi gerekirken maalesef turizmcilerin hep önü kesilmiştir. Sanki kaderimiz olan sosyal örgütlenmeyi mecbur kılmıştır. Sonuç olarak bu kronikleşmiş Uzungöl'ün sorunlarını Uzungollü turizmcilerin  veya vatandaşların olmadığı bir platformda çözmek imkansızdır. Çözülememe sebebi de sorunların Uzungöl içinde değil de dışında Uzungölllüler olmadan sorunları çözmeye çalışmalarıdır. Uzungollü işletmeciler artık sorunların çözülmesini istiyor.” 

UZUNGÖL'ÜN 9 TALEBİ

İdris Akyüz ise yaptığı konuşmada Uzungöl’ün taleplerini şöyle sıraladı;

1-18.madde parselasyon planının iptal edilmesi ve alternatif çözümlerin oluşturulması.

2-Sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabilmesi için spor merkezi ve kültür merkezinin plana işletilmesi

3-Kamuya ayrılan alanların yasal ve makul sınırlara çekilmesi (park, otopark, eğitim alanları, kamu alanları)

4-Trafik sorunlarının çözülmesi trafiğin işlevsel hale getirilmesi ve sürdürülebilir bir konuma getirilmesi

5-Mevcut kamu alanlarının yerinde bırakılması ve yeni alanların ilave edilmemesi

6-Afet alanlarının islahı ve plana dahil edilmesi

7-Alt yapı ve üst yapının sorunlarının çözülmesi

9-Turizm ile herhangi ilişiği olmayan mahallelerin planın dışında bırakılması

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber