Trabzon'da tarihin ortaya çıkması için imzalar atıldı

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde İçkale'deki tarihi kalıntılar için kazı çalışmaları başlatıldı.

Trabzon'da tarihin ortaya çıkması için imzalar atıldı

Haber61 Haber Servisi

Trabzon'un Ortahisar İlçesi'nde bulunan Zağnos Vadisi içindeki İçkale'de tarihi kalıntıların ortaya çıkarılması için kazı protokolü imzalandı. Törende yapılan açıklamalar sonrası ilk kazma vuruldu.

Kazı çalışmaları törenle başlarken törene AK parti Trabzon milletvekilleri Salih Cora ve Bahar Ayvazoğlu, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Genç, KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı ve TTSO Başkanı Suat Hacısalioğlu katıldı.

Törende ilk olarak konuşan TTSO Başkanı Hacısalihoğlu  "Trabzon'da saklı olan bu tarihi ortaya çıkarmak için burada bulunuyoruz.  Tarihimizin ortaya çıkarılması için gereken yapılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Trabzon'da tarihin ortaya çıkması için imzalar atıldı

TRABZON İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Ortahisar belediye başkanı Ahmet Metin Genç ise çok anlamlı bir çalışma olduğunu belirterek " Şehrimiz adına çok kıymetli bir programda bulunmanın gururunu yaşıyorum. Trabzon için tarihi bir gün. Esasında tarihe tanıklık eden çok önemli bir bölgenin yeniden Trabzon tarihi adına gün yüzüne çıkarıldığı bir günü yaşıyoruz. Milattan önce 2000 yılı gibi bir zamandan beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin gün yüzüne çıkmaması üzücü bir durumdu. Büyükşehir belediye başkanımızla bu konuyu paylaştığım da büyük bir heyecanla öncü oldu.Şehri bütün dinamikleriyle harekete geçtirdiğimiz  için ayrı bir heyecan duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Trabzon'da tarihin ortaya çıkması için imzalar atıldı

ARKEOLOJİ MÜZESİ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu tarihi bir ana tanıklık ettiklerini kaydederek " Göreve başladığım 2019 yılının ilk günlerinde muhtarımız bizi buraya getirdi. Benim ilk o zaman bir fikrim oluştu. Ortahisar belediye başkanımızla oturduk ve karar verdik. Trabzon'da ilk defa arkeolojik kazıyi başlatmış oluyoruz. Trabzon'un tarihini ortaya çıkarmak bu kazılarla olacak. Trabzon'un tarihinin bu kazılarla daha eskilere ulaşacağını düşünüyorum. Buradan sonraki amaç bu arkeolojik kazıtla beraber kazıdan çıkanlara beraber Trabzon'a bir arkeololji müzesi kazandırmaktır. Kadınlar pazarı bölgesinde de bir sondaj çalışmalarında bulunmuştuk ilerki dönemde orada da kazı çalışmaları başlayacak. Orada da açık hava müzesi için çalışmalara başlayacağız.  Bu tarz kazılarla beraber Trabzon'un tarihini ortaya çıkarmaya devam edeceğiz." dedi.

TARİHE IŞIK TUTACAK

KTÜ Rektörü Çuvalcı çalışmanın Trabzon'un tarihine ışık tutacağını dile getirerek  "Bugün gerçekten tarihi bir gün, bugünTrabzon tarihine ışık tutacak imzalar atacak. Üniversitem adina bunun bİr parçası olmaktan mutluyum. Trabzon'da yerli yabancı turistin vakit geçireceği yerler kısıtlı.Umarım bu kazım ile  beraber bunun artacak.. Şehrimizde yapılacak tüm çalışmalara katkı sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Trabzon'da tarihin ortaya çıkması için imzalar atıldı

TARİH YENİDEN YAZILACAK

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise " Büyük devletler tarihine sahip çıkar. Bugün burada tarihi ile ön plana çıkmış Trabzon'da ilk kazmayı vuracağız. Trabzon'un tarihi yeniden yazılacak.  Bu 4000 yıllık tarihi şehri belki de daha eskiye dayanan eserler çıkacak. Ben inanıyorum ki burası çok önemli bir turizm destinasyonu olarak hizmat edecek. Güzel bir süreç yönetimi ile beraber burada ilk kazmayı vuracağız. Aynı koordinasyonla Sümela'da da güzel işler yaptık. 1.5 ayda Sümela'ya gelen ziyaretçi 80 bini geçti. İnşallah buaralarda ortaya çıkacak yeni tarihi bulgularla burası da çok önemli bir destinasyon olacak." ifadelerini kullandı

kazı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler