Trabzon'da 10 parmağında 10 marifet şampiyon
Trabzon İskenderpaşa Ortaokulu öğrencisi İlvenaz Emir, kodlama, Robot ve resim çalışmalarının yanında LGS'de bütün soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı.
Haber61 – Haber Servisi – Milyonlarca öğrenci ve velisinin merakla beklediği Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı.
1.5 Milyon öğrencinin girdiği sınavda Türkiye genelinde 565 öğrencinin bütün sorulara doğru cevap vererek tam puan aldığı belirlendi. Bu öğrencilerden 3’ü de Trabzon’dan çıktı. Bu 3 öğrenciden biri ise Ortahisar ilçesinde bulunan İskenderpaşa Ortaokulu öğrencisi İlvenaz Emir oldu.
Normal günde okul sonrası yemeğe kadar 1.5-2 saat, yemekten onara ise 3-4 saat ders çalıştığını söyleyen İlvenaz, gelecek senelerde sınava gireceklere tavsiyelerde bulunarak, sevdikleri şeyi yapmayı bırakmamalarını ve hedeflerini her zaman yüksek tutmalarını belirtti.
İskenderpaşa İlköğretim okulu Müdürü Mehmet Cemal Üçüncü ve İlvenaz Emir Haber61 TV’de yayınlanan Gündem Özel programında Haber61 Genel Koordinatörü Tuncay Lakot’un konuğu oldu.
“İSKENDERPAŞALI KAVRAMI VARLIĞINI SÜRDÜRMEKTEDİR”
Okul Müdürü Mehmet Cemal Üçüncü İskenderpaşalı olmak kavramı etrafında kenetlendiklerini ifade ederek, “Başarı için bir okulun bütün paydaşlarının aynı hedef doğrultusunda azim ve kararlılıkla çalışması gerekir. Biz okulumuzda bu birlikteliği sağladık. İdaresinden öğretmenine, memurundan hizmetlisine kadar herkes bütün yıl boyunca uyum içinde çalıştık. Tarihi ve köklü okul İskenderpaşa’dır. Bina değişikliği yapsak da İskenderpaşalı kavramı varlığını sürdürmektedir. Biz bu ruhu yaşatmaya ve okulumuzu eski başarılı günlerine yeniden ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de İskenderpaşalı olmak kavramı etrafında kenetlendik ve yol almaya devam ediyoruz. Çok iyi bir eğitim kadromuz var. İdareciler olarak bizler de onlara en iyi imkanları sunuyoruz. Bir okulda başarının temel şartı tüm çalışanların okula koşarak gelmesini sağlayacak bir sevgi ortamı oluşturmaktır. Sanırım biz bu ortamı yarattık. El ele verdik, kaprisleri, gururu, seni beni bir kenara bıraktık ve başardık. Biz bu başarıyı yaparken ilçe Milli Eğitim Müdürümüz Şükür Köse’den çok destek aldık. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’te bize maddi manevi hiçbir zaman yardımlarını esirgemedi. Ona da şükranlarımızı sunuyoruz. Biz öğretmeniyle idarecisiyle, velisiyle bir bütün olarak bu başarıyı elde ettik. Bundan sonrada inşallah başarılarımız devam edecektir. İlvenaz’ın sınıfında onun kadar olmasa da başarılı öğrenciler var. İnşallah İskenderpaşa ortaokulu başarılılarını artırarak devam edecektir” şeklinde konuştu.
“ÇOK YOĞUN ÇALIŞTIM AMA DEĞDİ”
Son yılda çok yoğun olarak çalıştığını anlatan İlvenaz Emir, “Sadece bir yılla olacak bir iş değil. Ben ilkokuldan beri her gün tekrarlarımı yapıyorum. Ödevlerimi aksatmadan yapıyorum. Bu öğrenciliğin temel şartı neredeyse. Sadece bu yıl çok daha yoğun bir çalışma temposuna girdim. Senenin ilk başlarında daha rahatken son aylarda çok daha yoğun çalışmam gerekti. Uyuyamadığım zamanlar oluyordu ama sonuç olarak buna değdi.” dedi.
BİR KARAR ALDIM VE UGULADIM””
Okulda çok fazla deneme çözdürdüklerini ve bunun kendilerini için iyi bir hazırlık olduğunu belirten İlvenaz, “deneme sınavlarında sözeli ve sayısalı sırayla çözerdim. Fakat bir zaman sonra denemeleri yetiştirememeye başladım. Bu nedenle Feni önce sonra matematiği çözmek gibi bir karar aldım. Sınavda da bu kararı uyguladım. Sınavda en fazla stres olduğum yer ilk başta sözel soru kitapçığının önüme gelmesini beklediğim an oldu. Soruları gördükten sonra ve çözdükçe rahatladım” ifadelerini kullandı.
AKTİVİTELER BAŞARIMI KÖRÜKLEDİ
İlvenaz, Haber61 Genel Koordinatörü Tuncay Lakot’un ders çalışmadığı anlarda zamanını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusu üzerine “Ders çalışmadığım zamanlarda ailemle zaman geçirdim. Sinemaya gittik gezdik. Resim yaptım. Resim benim için terapi gibi bir şey. Resim yapmasaydım daha çok stres olurdum. Resim kursuma devam ettim. Sergimiz oldu, çok mutlu oldum. TÜBİTAk projesinde resim yaptım. O süre içerisinde gerçekten çok mutluydum. Ben kodlama uygulamalarına da katıldım. FLL’ye katıldık. FLL bir tür robot ligi. Lego parçalarından oluşturduğunuz bir robotla yarışmaya katılıyorsunuz. Bir masada 400 puan olacak şekilde görevler var. Farklı görevleri yaptıkça farklı puanlar kazanıyorsunuz. Bazı şansızlıklar yaşayarak bir üst lige çıkamadık ama robotumuz mekanik tasarım ödülü aldı. Bu aktiviteler hem beni stresten uzaklaştırdı hem de başarımı körükledi” dedi.
“AKADEMİK KARİYER YAPMAK İSTİYORUM”
İleride nasıl bir meslek yapmak istediği sorusu üzerine konuşan İlvenaz, “Belirli bir meslek aklımda yok. Akademik kariyerden devam etmek istiyorum. Ama hangi bölüm üzerine çalışacağıma karar veremedim. Aklımda birçok soru işareti var. Tek bir dala yönelmiş değilim. Bir dal benim isteklerimi karşılamıyor. Farklı dallara yöneliyorum ama b unlar birbirlerinden çok uç dallar. İleride kendi tercihlerim ne yönde olacak, bakacağım ve ona göre karar vereceğim” dedi.
“SEN KENDİNDEN NE BEKLİYORSUN…”
İlvenaz, ailesinin kendisine baskı yapıp yapmadığı sorusuna “Kesinlikle baskı olmadı. Eğe bir sınavdan iyi bir sonuç almak istiyorsan çalışmalısın. Sen kendinden ne bekliyorsun diye sordular bana. 6. Sınıftan itibaren Galatasaray Lisesi’ne gitmek istiyordum. Bunun içinde LGS’den iyi bir puan almam gerektiğini biliyordum. Son dönemlerde Ankara Fen’de vardı. Bu okulları tercih etmemde ki neden sosyal olarak çok fazla ayrıcalıkları var. Daha fazla yarışmalara katılıyorlar. Galatasaray Lisesinin uluslararası diploması var. Fransa’da da geçerli. Ankara Fen ODTÜ ile hemen hemen aynı bahçeyi paylaşıyor, çok yakın. Bunlar çok güzel şeyler benim için” şeklinde cevap verdi.
“SINAVA TAM PUAN İÇİN GİTTİM”
LGS Sınavına tam puan için gittiğini belirten İlvenaz “Ben sınava tam puan için gittim. Hedefleriniz ne kadar büyükse yapacaklarınızda o kadar çok olur diye düşündüğüm için ders sınavlarımda da LGS’de de en yükseğine odaklandım” dedi.
SINAVA GİRECEKLERE TAVSİYELER
Gelecek yıl sınava gireceklere tavsiyelerde bulunan başarılı öğrenci İlvenaz, “7. Sınıftan beri tuttuğum bir tekrar defterim vardı. Ben ders çalışırken tekrar defterim, derslerde öğretmenlerin not yazdırdığı defter, konu anlatımlı kitabım ve ders kitabımı açardım. Özetini çıkacağım konuyu 3 kitaptan da okurdum. Daha sonra önemli olan noktaları kısa ve öz cümlelerle kendim yazardım. Bu notları sınavlardan önce okurdum. Bu benim çok işime yaradı. Özet çıkarabilmek için konuya hakim olmanız gerekiyor. Yine anlamamışsam öğretmenlerimi rahat bırakmıyordum. Kitap okusunlar. Kendilerini mümkün olduğunca bir odaya kapatmasınlar. Son on gün kitabın kapağını açmak istemiyordum, çok yorulmuştum. Ama 10 gün kaldı. 10 gün daha ders çalışacaksın sonra istediğin kadar kitap oku, gez, resim yap diye kendimi motive ettim. Yapabilecekleri en iyi şey sevdikleri şeyleri yapmayı bırakmamak ve kendilerini böyle motive etmek. Hedeflerini her zaman yüksek tutsunlar. Ders çalışma şekillerini denesinler ve en iyi hangisi olduğuna karar versinler ve onun üzerinde devam etsinler” ifadelerini kullandı.