Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

Kimler katıldı kimler katılmadı tartışması.

Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

Haber61 - Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Trabzon Lisesi’nin 130. Yıl dönümü nedeniyle hafta sonu düzenlenen etkinliğin tartışması dinmedi. Etkinliğe Ak Partili Milletvekillerin ve Trabzon Valisi Yücel Yavuz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun  katılmaması eleştirildi. 



Trabzon Lisesi’nde hafta sonu yapılan organizasyonda Trabzon Lisesi toplantı salonunda İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı Trabzon Lisesi’nin 100. Yıl mezunlarından Ekrem İmamoğlu’nun hazırlattığı Trabzon Belgeseli gösterildi ardından yine İmamoğlu’nun  heykel traş Azmi Sekban’a hazırlattığı Atatürk anıtı büssün yerine konularak açılışı yapıldı.

Trabzon Lisesi’nin 130. Yılı etkinliği münasebetiyle bir de pilav ikramında bulunuldu. 500-600 kişinin katıldığı ve yurt dışından da Trabzon Lisesi’nden mezun olan ve alanında başarılı olan isimler de yer almasına karşın protokoldeki eksiklikler eleştirildi.

Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

AK Parti’den hiçbir temsilcinin katılmaması dikkat çekerken bu kentte bir tavır olarak algılandı.  Trabzon Lisesi’nin Trabzon’un Trabzonspor kadar bir marka olduğunu vurgulayan bazı katılımcılar da tepkilerini dile getirdiler.

Öte yandan en fazla tartışılan konu ise Trabzon Lisesi’ne vekaleten bakan milli eğitim müdürlüğünde şube müdüresi Gülsüm Memişkaptanoğlu’nun da protokolde bulunmamasına tepkiler geldi. Fakat daha önceden başka bir ilde görevlendirildiği ortaya çıktı. Gülsüm Memişkaptanoğlu’nun  5 gün boyunca Afyon’da düzenlenen kitap yazma çalıştayında görevlendirilmesinden dolayı katılamadığı öğrenildi. 

Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Atalay ise, protokol temsiliyetindeki boşluklar için, “Biz herkese davetiyemizi gönderdik” yorumunu yaptı.

Atalay sorularımıza şu şekilde cevap verdi; 

Trabzon Lisesi anma programları bu kadar etkin her yıl yapılıyor mu?

100. yılında ve 130. yılında kapsamlı anma töreni yaptık. 

Mezuniyet törenlerini birleştirerek pilav günleri de yapılıyor. Ömer Eyüboğlu’ndan sonra yapılmıyor.

Trabzon Lisesi sadece bizim için değil Trabzon için Türkiye için önemli bir lisedir. 130 yaşında kaç lise vardır ki..

Bu süreçte Türkiye’ye damgasını vurmuş bir çok alanda değer yetiştirmiş bir lisedir. 

Sadece bu bile önemini ortaya koymaktadır.

Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

Trabzon Lisesi’nin adı değişti mi?

Trabzon Lisesi’nin adı değiş. Statü olarak değişince adı da değişti. Binada Trabzon Lisesi yazıyor. Ama resmi yazışmalarda Trabzon Fen Lisesi Kullanıyor. Bakanlıkta statüsü o. Bence bu statünün değişmesi Trabzon Lisesi’nin adını değiştirmez. 

İtiraz edenlerin gerekçeleri Vefa, Kabataş, Galatasaray liseleri de tsta değiştiler ama önüne arkasına Fen yada Anadolu Lisesi gelmedi. 

Biz böyle biliyoruz itiraz edenler. 

Siz itiraz ediyor musunuz?

Tabiki. Eğer Fen olarak değişmişse itirazımız var.

130. Yıl kutlama fikri Necmettin Karaduman’ın kurduğu Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı tarafından ortaya atıldı. 

Mayıs ayında düşünüyorduk bunu ama referandum sürecine düştü.  Bu ayın tarihini seçtik. 11 Kasım Cumartesi günü saat 11.’de Atatürk anıtına meydanda çelenk koyduk, Uzunsokak üzerinden postaneye kadar yürüdük, ardındanda Trabzon Lisesi’ne geçtik. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Trabzon Lisesi’nin bahçesindeki Manolya ağacının altında yer alan Atatürk büssünü kaldırıp yerine 4,5 metrelik Atatürk heykeli koyduk. Beylikdüzü Belediye Başkanımız İmamoğlu hem anıtı hem de  hazırlattığı Trabzon belgeseli ile katkıda bulundu. Atatürk anıtını Sürmeneli heykel traş Azmi Sekban yapmıştır. 

Tören protokol konuşmalarıyla başladı ardından Ekrem İmamoğlu’nun hazırlattığı Trabzon Lisesi belgeseli gösterimi yapıldı. 

Ardından bahçeye çıkıldı heykelin açılışı yapıldı pilav sunumuyla program bitti.

Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

Törene Trabzon Milletvekillerinden katılmayanlar oldu. Bakan Süleyman Soylu da yoktu. Neden? Yani Dünyada bilinen belkide Trabzonspor’dan sonra Trabzon’un en büyük değeri Trabzon Lisesi değil mi? Neden katılmadılar? 

Neden katılmadıkları konusunda bir yorum yapamayacağım. Sadece Milletvekili Muhammet Balta telgraf çekti katılanlara. Günü kutladı. Onun dışında katılmayanların nedenlerini ben bilemem.

Atatürk heykelinin açılışı yapılıyor diye mi?

Yorum yapmayacağım.

Trabzon belgeselini ve Atatürk heykelini yapan İstanbul’da bir CHPli belediye başkanı. Trabzon Lisesi’nden mezun olan Ekrem İmamoğlu sonuçta..  Onun siyasi kimliği etkili olmuş mudur? 

Bence bunu katılmayanlara sormak gerekir. 

Trabzon Valisi Yücel Yavuz ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da katılmadı değil mi?

Evet. Ben davet ettim. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Trabzon Lisesi mezunu olduğunu biliyorum. Katılmasını beklerdim.  

Dikkat çeken öne çıkan kimler katıldı? 

En yaşlı mezun Zeki Çakmakçı, İTÜ eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Trabzon eski Belediye Başkanı Orhan Karakullukçu’nun kız kardeşi Gülseüm Sağlamer, Devlet Sanatçısı Teoman Önaldı, Trabzonspor eski başkanları Ahmet Celal Ataman, Atay Aktuğ, Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan gibi bir çok öne çıkan isimler katıldı.  Salonda 600’den fazla kişi vardı.

Trabzon Lisesi’nin 130. yıl dönümü gündeme oturdu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber