Salih Cora: Yargıda büyük dönüşüm Türkiye'nin yargı hafızasını hatırlattı
AK Parti Trabzon Milletvekili Cora, hukuk ve adalet hizmetleri alanındaki insan odaklı yeniliklere vurgu yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda dün Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma ve Adalet Bakanlığı bütçeleri görüşüldü.
Adalet Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alarak AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, AK Parti döneminde hukuk alanında da adalet hizmetlerinde de çok önemli mesafeler kat ettiğini vurguladı.
ETKİN, HIZLI VE GÜVEN VEREN BİR YARGI SİSTEMİ OLUŞTURULDU
"Geldiğimiz noktada ulaştığımız sonuç memnuniyet vericidir. Geçmişle kıyaslanamayacak kadar özgündür geleceğe yönelik umut ve güven vermektedir." diyen CORA, "Türkiye artık darbeci vesayet sisteminin oluşturduğu baskı ve kaotik ortamdan kurtulmuş artık insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistemi tesis etmiştir.
İnsan hak ve özgürlüklerini reformlarımızın odağı haline getirdik.
Bu ülkede faili meçhul cinayetler vardı, töre cinayetleri vardı, cinsel saldırı suçlarında mağduru faille evlenmeye zorlayan yasalar vardı. Çökertilemeyen çeteler vardı.
Mevzuatımızda köklü değişiklikler yaparak yasalarımızı çağın koşullarına uygun olarak güncelledik. Adalet sisteminin her aşamasında getirdiğimiz yeniliklerle etkin, hızlı ve güven veren bir yargı sistemini kurduk." ifadelerine yer verdi.
İNSAN ODAKLI REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Milletvekili CORA, sözlerine şu şekilde tamamladı:
"Geçmişte hantal bir yargı sistemi vardı. Mahkeme duvarı diye tabir edilen vatandaşı canından bezdiren umudunu tükettiren uygulamalar vardı.
Bitmek tükenmek bilmeyen tebligatlar ve yazışmalar yerine UYAP'ı, sürekli uzayan davalar karşısında ise şimdi hedef süre uygulaması getirdik. E-Duruşma ile adliye koridorlarında oluşan yoğunluğu ortadan kaldırdık. Geç gelen Adalet, Adalet değildir şiarıyla hareket ettik.
Davadan yeni bir dava doğuran yargı sistemi yerine, şimdi seri yargılama usulü, basit yargılama usulü, uzlaşma müessesesi, arabuluculuk modeli ile ihtilafları kısa sürede çözen, dostane çözüm modelleri oluşturduk. Hem de bu vesile ile yargının iş yükü azalttık.
Sadece arabuluculuk uygulamasıyla 1.675.000 uyuşmazlık çözülmüştür. 1.100.000 aşkın dosya uzlaşmayla, barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmuştur. Maalesef yıllarca icra ve polis marifetiyle yapılan çocuk teslimi gibi ilkel bir uygulamayı sonlandırdık.
Bunlar reform değil de nedir?
Kaçırdığı bir adli süre nedeniyle gece yarısı evinde, kaldığı otelde, seyahat halindeyken vatandaşımızın alıkonulmasını engelleyen zorla getirme işleminde düzenlemeler yaptık.
Masumiyet karinesini lekelenmeme hakkı ile daha güvenceli bir korumaya aldık. Bu uygulamayla aslı astarı olmayan iddia ve iftiralarla yapılan şikayetler ile 482.000 kişinin hakkında soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilerek haksız yere savcının huzuruna çıkması engellendik.
Bunlar hep insan odaklı bir yaklaşımdır. Biz biliyoruz ki insan kutsaldır insan hakkı da kutsaldır. İnsana hizmet ise siyasetin vazifesidir."