Mesleki eğitim projesinin detaylarını Haber61’de anlattılar: işverenin ve işçinin sorununu çözebilecek bir proje

Okul Sektör İşbirliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Üyeleri Haber61’i ziyaret etti.

Mesleki eğitim projesinin detaylarını Haber61’de anlattılar: işverenin ve işçinin sorununu çözebilecek bir proje

Okul Sektör İşbirliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Üyeleri Ortahisar Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü İzzet Aşkar, TESOB Eğitim Müdürü ve Hibe Projeleri Uzmanı Erhan Eroğlu, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ömer Bayburt, TTSO Hibe Projeleri Uzmanı Ahmet Kulaksızoğlu, TESOB Denetim Birim Personeli Onur Günaydın, Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İdris Demirel, Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Durukan, Ortahisar Borsa İstanbul Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfiye Kul, 80. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halil Güneş, Şehit Ünal Bıçakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Bayram, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halil İbrahim Aydın ve Ortahisar Şube Müdürü Ahmet Özdemir Haber61’i ziyaret etti ve Haber61 Genel Müdürü Ergun Hardaloğlu ve Genel Koordinatörü Tuncay Lakot’a proje hakkında bilgilendirme yaptılar.

Türkiye’de uygulanmaya başlanan mesleki eğitim projesinin detaylarını anlatan kurul üyeleri bu projeyle işverenlerin eleman bulamama, iş arayanların da iş bulamama sorunlarına önemli oranda çözüm bulunduğunu kaydetti.

Proje kapsamında bir öğrencinin haftanın bir günü okula, dört günü ise işe gittiğini aktaran kurul üyeleri, dört yıllık eğitim sürecinde devletin öğrencinin tüm masraflarını karşılayarak işverene yük olmadığının altını çizdi. 4 yıllık eğitim sürecinin sonunda ise öğrencinin diplomanın yanı sıra ustalık belgesini aldığını ifade etti. Öğrenciye ödenen ücretin ise 9-10 ve 11. Sınıflarda asgari ücretin yüzde 30’u, 12. Sınıfta ise asgari ücretin yüzde 50’sinin ödendiği aktarıldı.

Konuyla ilgili detaylara değinen Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Durukan “Mesleki eğitim yeniden yapılandırıldı. Bu yeniden yapılandırma içerisinde bütün kurumlarda mesleki eğitim programları açıldı. Bunlarda 34 tane alanda 184 tane dalda eğitim veriyoruz. Kendi okulu bünyesinde ticaret lisesinde muhasebe, pazarlama, radyo televizyon alanında, meslek lisesinde elektrik, elektronik motor alanında, kız meslek lisesinde kuaförlük alanında gibi mesleki eğitim programları var. Bunun özellikleri, çocuk haftada 1 gün okula gidiyor, 4 gün işe gidiyor. En son nihai olarak 4 yılın sonunda hem lise diplomasını hem de ustalık belgesini alıyor. Bu eğitimin başladığı günden biteceği zamana kadar 4 yıl içerisinde de asgari ücretin 9-10.11 sınıfta yüzde 30’u kadar 12. Sınıfta yüzde 50’si kadar destek veriyor. İşverene 1 kuruş yük yapmıyor, sigortayı da yapıyor. İşveren, örneğin büro yönetimi alanında çalışan birinin yanına bir öğrenci aldığınızda bir yük olmadan yetiştirip sisteme kazandırmış oluyorsunuz. Önceden işveren yetişmiş eleman bulamıyoruz diyordu. Bakanlık artık siz yetiştirin ben de destek vereyim diyor. Cumhurbaşkanımızın bu konuda koyduğu hedef 1 Milyon. Şuan 410 binlerde yüzde 40’ını tutturduk. Aralık ayının sonuna kadar 1 Milyon olması isteniyor. Biz işverenin eleman bulamama işçinin işsiz kalma sorununu çözebilecek bir proje içerisindeyiz. Bizler de mesleki eğitime yönlendirmeye çalışıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Ortahisar Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfiye Kul ise, meslek okullarına yönelik algının yıkılmasını gerektiğine değinerek şöyle konuştu;

Kız meslek lisesi kız çocuklarını geçmişten bugüne kadar yetiştiriyor. Son zamanlarda akademik seviyesinin düşmüş olması, öğrenci sayısının azalması ve sektöre nitelikli eleman yetiştirme durumunda çalışmalar yapıyoruz. Toplumun algılarını yıkmak istiyoruz. Her okul kendini tanıtmak için çalışmalar yapıyor. Biz bunun dışında mesleki eğitimin konusunda, hem gerekliliği ve topluma katkısı konusunda üretime katkısı konusunda gerekliliği konusunda ortaya koyacak bir algı yaratmak istiyoruz. Başarısız çocuk meslek liselerine gider algıları var. Bunu değiştirmek istiyoruz. Başarı nedir sorusunu iyi cevaplayamıyoruz. Sanki başarı sadece akademik testlerden geçiyor gibi algılanıyor. O yüzden çikolata üreten çocuğun da başarılı olduğunu ortaya koymalıyız.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler