Fındığın fiyatı ne kadar olacak? TTB Başkanı Ergan Haber61'e konuştu

TTB Başkanı Eyüp Ergan, Haber61 ekranlarının yeni programı 'Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu.

Haber61 ekranlarından yeni bir program başlangıcını yaptı.

Deneyimli gazeteci Osman Şişko'nun sunumuyla Editör Masası programı bugünden itibaren (23 Haziran Cuma) Haber61TV ekranlarında canlı olarak yayınlanacak.

Osman Şişko'nun ilk programdaki konuğu Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan oldu.

Osman Şişko'nun sorularını yanıtlayan TTB Başkanı Eyüp Ergan, konuşmalarında şu ifadeleri kullandı:

Bulgaristan’a gittiğimizde gördüm ki dünyada fındığı Türk insanı daha iyi biliyor. Türk insanının kültüründe var bu. Özellikle de yöremizde. Türk insanının olmadığı yerde bu olmuyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi var.

3-4 yıl önce kahverengi kokarca hiç görünmüyordu ama artık herkes şikâyetçi. Bununlar ilgili birçok çalışmalar yapıldı. Dolayısıyla samuray arısı üretildi. Dün bunu Hopa’da saldık. Kahverengi kokarcanın yumurtasına konuyor. Bu vesileyle inşallah kahverengi kokarcayı engelleyeceğiz.

Hopa’dan gelmişti, biz de oradan başladık. Yavaş yavaş değişik yerlerden de bırakılacak. Kendiliğinden de çoğalacak zaten.

Kahverengi de yeşil de çayda, fındıkta vs. çok zararlı. Bu en büyük tehlikeydi. Zararları çok fazlaydı. Bu biyolojik mücadele ile birlikte bunun üstesinden kalkacağız.

ÖRNEK BAHÇE PROJESİ
Bizde öyle bahçeler var ki 120-150 yıllık bahçeler var. Fındığın ömrü 60-70 yıl. Biz şunu öneriyoruz. Ara dikim de yapabilirsiniz. Fındığın da insan gibi olması lazım. 25 yaşındaki insan nasılsa fındık da öyle. 80 yaşındaki insan nasılsa fındık da aynı şey. Fındığı komple sökmeden aralara takviye yaparak veya 3’te 1’lik kısmıyla yapılabilir.

Amerika’da tek ağaç sistemi var. Ocak sistemi son derece verimlidir. Bahçelerimiz son derece verimli. Bu bahçeler aynı zamanda üreticiye de örnek oluyor. Bir farkındalık yarattık. Fidanlar dağıttık. Ortahisar Belediyesi yardım etti sağ olsun.

Diğer kurumlar da bizlere katkı sunuyorlar. Popülasyonu artırıyorsun. Tarım Müdürlüğü ve Ortahisar Belediyesi’ni katmakla ciddiyetini artırıyorsun.

Bizim bölgemiz fındığa uygun en güzel iklim. Biz bunu 300 kilolara çıkarmalıyız. 200 kilo yapsak o 200 kiloyla 1 buçuk milyon ton fındık yaparız.

REKOLTE BEKLENTİSİ
Biz rekolteyi çok dillendirmek istemiyoruz. Biz birim alanda yüksek fındık elde edeceğiz. Kaliteyi de tutturursak biz fındıkta dünyayla çok daha iyi rekabet ederiz. Bu örnek bahçeleri o yüzden yaptırıyoruz. Eski bahçelerde ürün kalitesiz oluyor.

FİYAT BEKLENTİSİ
Bu zamana kadar devlet fındıkta vatandaşın beklentilerini yerine getirirdi. Biz beklentilerin yerine yeniden getirileceğinden şüphemiz yok. 2.80-3.20 dolar arasında gider gelir. Vatandaşın devlete güveni iyidir. Ben fiyatların güzel olacağına inanıyorum. Rakam söylemek zor. 60-70 arası rakamları yakalar. 3 dolara yakın bir fiyat büyük ihtimalle.

YENİ PAZARLAR
Bizim ihracatçımız 140 küsür ülkeye satıyor. Bu yıl 300 bin tonun üzerinde bir beklentimiz var. Japonya da dahil. Belki de Afrika ülkeleri de buna dahil olacak. Bu genelde çerezlikten ziyade çikolata sektöründe çok kullanılıyor. O sektörün olduğu tüm ülkelerde fındık satılacaktır.

FINDIĞI NEDEN SATAMIYORUZ?
Her yerde bu gündem var. Bunu dünyada satan firmalar var. Pazarı eline geçirmiş bilindik markalar var. Kalitesini acayip yerleştirmiş. Adam bunu satıyor. Bunu neden satıyorsun diyecek halimiz yok. Biz de yapalım. Aynı kaliteyi oluşturalım. Biz satalım. Adam yapıyorsa önüne engel koyacak halimiz yok.

Fındık zaten üzerine düşeni yapıyor. Bu bir tarım ürünü. En fazla gelir getiren tarım ürünlerinden biri bu. Biz bu fındığı üretelim.

TARIM ALANLARI BÖLÜNMEMELİ
Devletin tarım alanlarının bölünmesi konusunda çalışması var. Bunların bölünmemesi taraftarıyız.

“İNŞALLAH TRABZON’A DA GELİR”
Ordu’da uygulanan kiralama modeli güzel bir çalışma. İnşallah Trabzon’a da gelir. Dünyada yapılan bir şeydi. Ordu Belediyesi’ni tebrik ediyorum.

Kafkaslarda destekler oluyor ve verim artıyor. Bunlar geçmişte yoktu. Biz bunlarla rekabeti üretimi artırarak ederiz. Fiyat artırıp üretimi azaltırsak olmaz. Bizim 100 yıllık planlar yapmamız lazım.

AMERİKA’DAKİ FINDIK MAKİNESİ
Düz bahçede sadece olacak diye bir şey yok. Biz teknolojiyi nasıl entegre etmeliyiz onu düşünmeliyiz. Toplama sistemimiz hatalı bizim. Bahçeye erkenden girmeyin. Biz bunun için sezon açıyoruz. Teknoloji her bölgeye entegre edilebilir.

Bahçeye verilen zamandan erken girmeyelim. Gerekirse yerden toplamak için azami gayret gösterelim. Yerde toplanan fındık en az 1-2 randıman fark eder. Fındıkta bakım nasıl önemliyse toplama zamanına uymak da önemli. Külleme konusunda da arazilerinde sorun olanların ilaçlama konusuna dikkat etmelerini öneriyoruz.

ÇAY REKOLTESİ
Çay fiyatı verildi. Fiyat tatmin edici. Çiftçiden şikayet gelmedi. Alımlar da devam ediyor. Dünyanın en fazla çay içen milletiyiz. Çok pazar aramaya da gerek yok ama yine de bazı ihracatlar var.

TRABZON’DA ÇATAK BÖLGESİ ÇAY VERİMİ
Çatak bölgesinin randımanı yüksek. O bölgenin çayı oldukça fazla.

ÇAY TOPLAYAN YABANCI İŞÇİLER
Bu işçilik için acayip paralar ödeniyor. Pandemide bir çalıştay yaptık. Ne olacak diye konuştuk. Ama hepsini topladık. Demek ki biz bunu toplayabiliyoruz. Kendimiz topluyoruz. Kendimiz yapalım.

Bunların hepsi milli servettir. Bunları toplayacağız. Bizim milletimiz bunları dalda bırakmaz.

ASGARİ ÜCRET
Asgari ücret insanları memnun etti. Olumlu karşılandı. Ben gelende topluma bakarım. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Vergilerin de belli oranda düşürülmesi işveren tarafından olumlu karşılandı. Üretirsek her şeyin üstesinden geliriz.

HAYVANCILIK AZALDI
Bununla ilgili bir çalıştay yaptık. Toplum yararına projeler var. Eskiden her evde 5-6 inek varken bugün bir köyde o kadar yok. Toplum yararına çalıştırılan projelerle birlikte her evde bulunan kadının 5 inek bakan kadının sigortası ve maaşı devlet tarafından ödenirse göçü de engellemiş oluruz. Bunu sağlayabilirsek en azından ürünleri önümüzdeki yıllara götürebiliriz. Biz bu projeyi yazılı olarak Tarım Bakanlığı’na da verdik.

YENİ DÖNEM TARIM POLİTİKALARI
Tarım devlet politikalarına bağlıdır. Devlet isterse tarım büyür. Devlet ne kadar destek verirse o kadar alır. Fındık fiyatları bu kadar çıkmasaydı insanlar bunları üretmezdi. Devletin verdiği katkılarla bunlar ayakta duruyor. Devletin eksikleri var tabii ama saygıyla karşılıyorum. Son derece güzel projeleri olduğuna ve bundan sonra da daha iyilerinin olacağına inanıyorum.

ALTERNATİF ÜRÜNLER
O ürünlere karşı değiliz. Bir farkındalık aratmaktır. Aronya son derece güzel. Satılıyor tabii ama bizim kültürümüzde fındık ve çayın önüne geçilemiyor. Yapılabilir. Hobidir. Salep Türk milletinin kültürüdür. Bölgeye güzelliktir bunlar. Bunları destekliyoruz.

BALIKÇILIK
Dün Somon Festivali için start verildi. Son derece güzel geri dönüşler aldık. Bu somonu geçen sene 117 milyon civarı, bu sene de 100 milyon dolar civarında katkı bekleniyor. Biz fındıkta ihracat elde ediyoruz ama yarın fındıktan daha fazla gelir getirecektir. Balıkların geliştirilmesi için yapılacak OSB’ler lokaldir. Önce üretelim.

Norveç ile rekabet edecek hale geldik. Trabzon’a bunları kazandırdıkları için bu şirketleri tebrik ediyorum. Ülkemize katkı sunuyorlar.

Trabzon’un en büyük şirketi Trabzonspor’dur. Buradan onlara da başarılar diliyorum.

Dünya ülkeleriyle yarışacağız. Üretmeden yarışamayız. Üreteceğiz ve yarışacağız.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler