Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardıma giden Trabzon ekipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yüzyılın afetinin 7. gününde Elbistan ve Kahramanmaraş’ta yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk milletinin çok büyük olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Depremden zarar gören şehirlerimizi makul bir sürede birlik ve beraberlik içerisinde ayağa kaldıracağız” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

Deprem yönetimine destek vermek için Kahramanmaraş’ta bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, depremin 7. gününde süreci değerlendirdi. Başkan Zorluoğlu, uzmanlar tarafından yüzyılın afeti olarak nitelendirilen depremin ardından devletin bütün kurumlarıyla 11 şehirde vazifesini eksiksiz şekilde ifa ettiğini söyledi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
Bugün itibarıyla Elbistan’daki durumu özetleyen Başkan Zorluoğlu, “Dün akşam itibarıyla 993 vatandaşımız vefat etti. 950’den fazlası defnedildi. 1060 bina tamamen yıkıldı. Bunların tamamında arama kurtarma faaliyetlerinin 1. turu tamamlandı. Şu anda ihbarlara göre aramalar yapılıyor. Yaklaşık 1060 bina yıkıldı ama hasar çok daha büyük. Elbistan’ın yapı stoğu 50 bin civarında. Dün itibarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız 30 ayrı ekiple hasar tespit çalışmalarına başladı. Dün 213 binanın hasar tespiti yapıldı. Arkadaşlarımız hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına devam ediyorlar” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

1250 KİŞİ KURTARILDI
Elbistan’da 5174 arama kurtarma personelinin görev yaptığını belirten Başkan Zorluoğlu, “Bu ekiplerimiz yaklaşık 1250 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı” ifadelerini kullandı. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

TRABZON VE TÜM TÜRKİYE YARDIM YAĞDIRDI
Büyük bir kriz merkezleri olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Valilerimizle burada görev yapıyoruz. Alanlar tespit edildi. Gıda ve beslenme anlamında büyük bir sorun yok. Tüm Türkiye’ye Trabzon başta olmak üzere şükranlarımı arz ediyorum. Gerçekten insanlar yardım malzemelerini buraya adeta yağdırdılar. Merkezde 12 depomuz var. Hepsini güvenli şekilde depoladık ve dağıtımlarını ilk günden itibaren yapıyoruz” diye konuştu. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

SOSYAL MARKETLER AÇTIK 
Depremzedelerin hiçbir konuda sıkıntı yaşamamaları için yeni bir uygulama başlattıklarını da açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Dün itibarıyla zarar görmemiş okullarda mahalle bazlı olarak marketler açtık. Vatandaşlarımız artık yardım almak için depolara gitmek zorunda değiller. Şehrin değişik noktalarında oluşturduğunuz sosyal marketler sayesinde ihtiyaçlarını rahatlıkla görebilecekler” şeklinde konuştu. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

ELBİSTAN’DA ÇADIR SORUNU YOK
ilk etapta 2 çadır kent kurduklarını fakat şimdi sayıyı 5’e çıkardıklarını belirten Zorluoğlu, “Çadır kentler yaklaşık 1500 ile 1800 arası çadırdan müteşekkiller. Soba, battaniye ihtiyaçları karşılandı. Sıcak yemek noktasında gerekli organizasyonlar yapıldı. Arzu eden vatandaşlarımız bu çadır K entlere gelebilir. Yaklaşık yüzde 70’i dolu durumda. Köylere de 300 civarında çadır gönderildi. Dolayısıyla bu manada bir sorun yok. Sıcak yemek konusunda da en baştan itibaren bir sorun yok. Elbistan’da 50 noktada Kızılay, kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşları tarafından sıcak yemek ihtiyacı karşılanıyor” dedi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu: Devletimiz ve milletimiz çok büyük

KONTEYNER ALANLARININ ALTYAPISI YAPILIYOR
Çadırın insanların ilk birkaç hafta hızlı ve geçici olarak konaklayabilmesi için ideal bir mekanizma olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Çünkü süratle kurulabiliyor, faaliyete geçirebiliyorsunuz. Konteyner daha uzun süreli bir iş. Konteyner için ciddi bir altyapı çalışması gerekiyor. Daha uzun süre orada kalacaklar. Elbistan’da konteynerleri kurmak için iki önemli nokta belirledik ve Samsun Büyükşehir Belediyemizle altyapısına başladık. AFAD’ın koordinasyonunda buralara süratle konteynerler kurulacak ve vatandaşlarımızın geçici olarak barınmaları için ideal bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ŞEHİRDEN AYRILMAK İSTEYENLERE YARDIMCI OLUYORUZ
Deprem sonrası şehirden ayrılmak isteyenlere de yardımcı olduklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “1. günden itibaren Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak tahliyeleri organize ettik. Sadece dün 50 küsür otobüs ile 2 binden fazla vatandaşımız deprem bölgesinden ayrıldı. Ayrılmak isteyene yardımcı oluyoruz. Onlar da gidecekleri yerlerde Valilik ve Kaymakamlıklarla iletişime geçince organizasyondan faydalanabilirler.” 

TRABZON 7’DEN 70’E SEFERBER OLDU
“Kahramanmaraş Trabzon’un kardeş şehri. Duygusal bir bağımız da var. Dolayısıyla ilk günden itibaren yardım anlamında çok büyük organizasyon yapıldı. Trabzon 7’den 70’e, en küçüğünden en büyüğüne yardım konusunda seferber oldu. Bu manada tüm Trabzonlu hemşehrilerime gönülden teşekkür ediyorum.”

TEMİZLİK ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR 
“Trabzon olarak çok güçlü şekilde buradayız. Büyükşehir Belediyesinin şu anda 130 personeli bölgede. 50’nin üzerinde iş makinemiz, aracımız, gerecimiz var. İhtiyaca göre hala bölgeye takviye tapılıyor. Temizlik işini de başlattık. Bu tür durumlarda en önemli konu temizlik. Dolayısıyla ilçe belediyemizle koordineli bir şekilde Trabzon’dan birkaç gün önce çöp kamyonları getirdik. 7 tanesi Trabzon’dan, 13’ü Elbistan’dan olmak üzere 20 çöp kamyonuyla bölgeyi temizlemeye başladık. Dün çok güzel bir temizlik yapıldı. Bugün de gerekli koordinasyonu yaptım. Temizlik çalışmaları aynı hızla devam edecek.”

TRABZON’DAN İLAÇLAMA EKİBİ GELDİ 
“Ayrıca salgın ve hastalıkların önüne geçmek için Trabzon’dan ilaçlama ekibi getirttik. Bugün kalabalık caddeleri, çöp alanlarını ve hassas yerleri süratle ilaçlayacaklar.”

ÇOK BÜYÜK VE YAYGIN BİR ALANDA OLDU
“Ben daha önce Kaymakamken de Bingöl’de deprem sürecini yönetmiştim. Orta veya büyük yıkımlara sebep olsun deprem büyük bir felaket, zor bir psikoloji. Toplumsal anlamda çok ciddi sıkıntıları olan bir hadise. Bu depremi daha da zorlaştıran önemli unsur çok büyük ve yaygın alanda olması. O kadar büyük bir alanda depremin etkileri var ki çok gayretli çalışılması ve hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Elbistan da depremden en çok etkilenen yerlerden bir tanesi. Çünkü 2. depremin merkez üssü burası. İnsanlar 1. depremden sonra dışarıya çıktı. Aksi halde çok daha fazla can kayıplarımız olabilirdi.”

EL ELE VEREREK ŞEHİRLERİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Sözlerinin sonunda Türkiye Cumhuriyetinin çok büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Devletimiz ve milletimiz çok büyük. Bunu dar zamanlarda, kriz zamanlarında, yaşanan tüm depremlerde defalarca ortaya koyduk. Her ne kadar Elbistan başta olmak üzere birçok yerde  büyük yıkımlar olmasına rağmen, devletimizin imkanları ve milletimizin yapacağı bağışlarla bu görüntüler inşallah çok uzun sürmeyecek. Bu görüntüleri makul bir zaman aralığında ortadan kaldıracağız. Birlik ve beraberlik içerisinde bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler