İşte Türk futbolunun acı hali!

En çok kazanan 20 kulüp arasında yokuz ama en çok zarar eden 20’de 2 kulübümüz var. Azerbaycan, Ukrayna ve Güney Kıbrıs’la beraber transferde en çok zarar eden ülkelerden biriyiz. 5 milyonluk İskoçya’da maçlara yılda 3.3 milyon kişi, 75 milyonluk Türkiye’

İşte Türk futbolunun acı hali!

En çok kazanan 20 kulüp arasında yokuz ama en çok zarar eden 20’de 2 kulübümüz var. Azerbaycan, Ukrayna ve Güney Kıbrıs’la beraber transferde en çok zarar eden ülkelerden biriyiz. 5 milyonluk İskoçya’da maçlara yılda 3.3 milyon kişi, 75 milyonluk Türkiye’de 3 milyon kişi gidiyor.

UEFA, Avrupa liglerinin mali durumunu ve seyirci istatistiklerini karşılaştıran bir rapor yayımladı. 2009-2010 sezonunun verileri baz alınarak hazırlanan raporda Türkiye Süper Ligi en borçlu 6’ncı lig olarak yer alırken, maçlara giden seyirci ortalamasında da Avrupa 12’ncisi oldu.

UEFA’ya göre Süper Ligimiz’deki kulüplerin toplam borcu 250 milyon Euro düzeyinde. İngiliz kulüpleri 4 milyar Euro’ya yaklaşan borç toplamı ile açık ara lider. Biz de Borç Ligi’nde İspanyollar, İtalyanlar ve Portekizliler ve Danimarkalıların arkasından geliyoruz.

SEYİRCİDE AVRUPA 12'NCİSİYİZ

Türkiye Süper Ligi maçlarını ise statlarda ortalama 9 bin 996 seyirci izliyor. Bu da bizi Avrupa’da 12’nci yapıyor. UEFA’nın verileri, geçtiğimiz sezon Türkiye’de 3 milyon taraftarın Süper Lig maçlarına gittiğini gösteriyor.

Oysa bu sayı Almanya ve İngiltere gibi gerçek futbol ülkelerinde 13’er milyonla bizden tam 10 milyon kişi daha fazla. Üstelik 11 milyonluk Belçika’da 3.3 milyon, 5 milyonluk İskoçya’da ise yılda 3.1 milyon taraftar lig maçlarına gidiyor. 

MAÇA GİTMEYİ SEVMİYORUZ

Türkiye’deki tribünlerin ancak yüzde 50’si doluyor. 24 bin 738 ortalama ile en fazla seyirciye oynayan takımımız F.Bahçe bile maçlarına 38 bin kişi çeken Alman 2. Lig takımı Hertha’ya geçildi.

UEFA, seyirci ortalamaları dışında ülkelere göre statların doluluk oranlarını da açıkladı. Bizim için bu konudaki veriler çok sağlıklı olmasa da raporda Türkiye’deki statların doluluk ortalaması yüzde 50 olarak gösterildi. Ve bu ortalama sonucu rakamları bizim gibi net olmayan Rusya ile birlikte 14’üncü sırayı paylaştık. Buna karşılık Avrupa’da tribünlerin en fazla dolduğu lig beklendiği gibi Premier Lig oldu. İngilizler statlarının yüzde 92’sini doldururken, Hollandalılar yüzde 90, Almanlar da yüzde 88 doluluk oranı ile oynuyor.

Aynı verilere göre Türkiye’de en fazla biletli seyirciye oynayan takım 24 bin 738’lik ortalaması ile Fenerbahçe. Ancak Barcelona’nın 78 bin, Dortmund’un 77 binlik seyirci ortalamaları düşünüldüğünde bu rakam da çok mütevazı kalıyor. Son olarak Almanya’da bir 2. Lig takımı olan Hertha Berlin’in de bu sezon evinde 38 bin 825 ortalama seyirciye oynadığını hatırlatalım.

İNGİLİZLER HER YIL BİZDEN 100 MİLYON EURO FAZLA KAZANIYOR

UEFA’nın yayınladığı rapora göre, Spor Toto Büper Lig’de mücadele eden her bir Türk kulübünün yıllık geliri ortalama 21 milyon Euro. Ancak bu rakam, İngiltere Premier Lig ortalamasının tam 101 milyon Euro gerisinde. Ancak yine de Türkiye Süper Ligi, takım gelirleri açısından Avrupa’nın 8’inci ligi oldu. Yeni yayın ihalesi ile takımları yıllık 23 milyon Euro gelir elde eden Rusları ve 24 milyon Euro kazanan Hollandalıları sollayarak 6’ncı sıraya çıkmamız da muhtemel. Ancak kulüp başına 52 milyon Euro geliri olan 5’inci durumdaki Fransızlara yetişmemiz mümkün görünmüyor.

GELİRLERİN % 60’I FUTBOLCULARA GİDİYOR

Türk kulüpleri gelirlerinin yüzde 60’ını oyuncu ücretleri için harcayarak dengeli bir dağılım iziyor. Gelir-ücretler dengesinde % 120’lik oranla ipin ucunu kaçıran Sırp ve Gürcüleri zor günler bekliyor. Diğer ligler arasında İtalyanlar gelirlerinin yüzde 72’sini, İngilizler 62’sini, Almanlar ise 52’sini ücretlere harcıyor.

TRANSFERDE EN ÇOK ZARAR ZARAR EDEN 4. ÜLKEYİZ

MALİ tablolarda Türkiye ile ilgili en çarpıcı istatistik, transfer faaliyetlerinin kulüp karına etkisi alanında. Türk kulüpleri futbolcu alım-satımından kar katkısı sağlayamadığı gibi yüzde 12 oranında zarar etmiş görünüyor. Bu alanda en fazla transfer zararı yaşayan Azerbaycan, Ukrayna ve Danimarka’dan sonra 4’üncü sıradayız. Biz ihraç edemiyoruz.

Kulüp kârında transferin katkısını en çok yaşayan ülkeler ise Hırvatistan, Sırbistan, Gürcistan ve Çek Cumhuriyeti gibi dışarıya çok fazla futbolcu ihraç eden ligler.

HER 4 TÜRK KULÜBÜNDEN 1'İ ZARAR EDİYOR

Spor Toto Süper Lig kulüpleri, UEFA’nın  “Benchmark” raporunda  mali açıdan pek parlak olmayan bir istatistikte de başrollerde. Avrupa futbolundaki verilere göre, Türkiye Ligi’ndeki kulüplerin yüzde 25’inin harcamaları, gelirlerini aşmış görünüyor. UEFA, ülke federasyonlarının gönderdiği bilgiler ışığında Avrupa’nın en çok zarar eden 20 kulübünden 2’sinin Türk kulübü olduğunu belirtiyor. Ancak isimlerini vermiyor. Bu tablo, UEFA kriterleri açısından da takımlarımız için uyarı niteliğinde.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor