17 kulübün başkanı da itiraf etti

14 Nisan 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 17 kulüp başkanı tarafından hiç okunmadan hazırlandığı ortaya çıktı.. İşin garibi, milletvekilleri de yasayı okumadan Mecl

17 kulübün başkanı da itiraf etti

14 Nisan 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 17 kulüp başkanı tarafından hiç okunmadan hazırlandığı ortaya çıktı.. İşin garibi, milletvekilleri de yasayı okumadan Meclis’ten geçirmiş.

Kulüp başkanları; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den özür dileyerek aynı mazereti ortaya koydular:

“Kulüplerİ bu kadar yakından ilgilendiren bir yasayla ilgili maalesef hiçbirimiz gereken çalışmayı yapmadık.. Hatta içimizden hiçbir başkanın tasarı Meclis’e giderken veya Meclis’te yasalaştıktan sonra yasanın kapağını açmışlığı bile yok.. Kamuoyundan yoğun baskı vardı.. Dolayısıyla biz de Kulüpler Birliği olarak onay verdik.. Ancak yasanın içinde hangi maddelerin bulunduğu bilseydik, şu anda karşısınıza geçip değişiklik talep etmezdik..”

FENERBAHÇE ÇIKARTTIĞI YASANIN KURBANI OLDU
Meclis’ten geçtiği dönemde Kulüpler Birliği’nin başkanı Aziz Yıldırım’dı.. Yıldırım, her parti ile görüşerek yasanın çıkması için kulis yapmıştı.. Vatan gazetesi F.Bahçeli bir yöneticiye “Hiçbir başkan, kendileri için tarihi önem taşıyan yasayı okumamış.. Peki Aziz Bey, yasa taslağını okumuş muydu?” sorusunu yöneltti. Verilen cevap şöyle oldu:

“Aziz Bey’in yasa tasarının tamamını okuduğunu hiç sanmıyoruz.. Bu konuya en fazla hakim isim asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu idi.. Muhtemelen onun hazırladığı raporu okumuştur..”

Yasanın ilk kurbanlarından ikisi yasanın çıkması için en fazla uğraşan Yıldırım ile Mosturoğlu oldular..

DEĞİŞMESİ İSTENEN İKİ MADDE
Kulüpler 6222 sayılı yasanın 11. ve 9. maddesinin ivedilikle değiştirilmesini istiyor. Başkanlar, şike ve teşvik primi başlığı altında yasalaşan 11. maddenin ağır yaptırımlar içerdiğini vurgulayıp “Şike yapan ya da teşvik primi veren kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 21 bin güne kadar adli para cezası alıyor.

Şike ve teşvik teşebbüsü eksik kalsa bile suç tamamlanmış gibi cezaya hükmediliyor. Başkan ve yöneticilerce yapıırsa ceza yarı oranında artıyor. 50-70 yıllık cezalar söz konusu. Adam öldürene bile böyle ağır ceza yok. Yumuşatılmalı” diyorlar.

9. madde ise taraftarlardan sorumlu kulüp temsilcisiyle ilgili. Yasaya göre kulüpler yönetimden bir ya da birkaç kişiyi taraftarlardan sorumlu üye olarak belirlemek zorunda. Bu kişiler de güvenliğinin sağlanması konusunda kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak durumundalar. Seyirciden kaynaklanacak saha içi olaylarında bu kişilerin ağır para ve hapis cezaları almaları söz konusu. Kimse kabul ekmezse sorumluluk başkana ait oluyor. Başkanlar cezalar nedeniyle bu göreve hiçbir üyeyi atayamadıklarını ve bu nedenle değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor