O Tasarı Rafa Kalktı

Ormanlar, sulak alanlar ve kıyıların imara açılmasına olanak sağlayan, milli parklara hidroelektrik santrali kurulmasına izin veren tasarı askıya alındı. Gül, kabul ettiği Çevre Komisyonu üyesi vekillere Gezi eylemlerini anımsatıp "Halka rağmen düzenleme

O Tasarı Rafa Kalktı
Ormanlar, sulak alanlar ve kıyıların imara açılmasına olanak sağlayan, milli parklara hidroelektrik santrali kurulmasına izin veren tasarı askıya alındı.
 
Gül, kabul ettiği Çevre Komisyonu üyesi vekillere Gezi eylemlerini anımsatıp "Halka rağmen düzenleme yapmayın" dedi. Orman, sulak alan ve kıyıların imara açılmasına, milli parklarda santral yapımına vize veren tasarı geri çekildi.
 
TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekilleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dün Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığındaki heyetin ziyaretine, CHP'li Sena Kaleli de katıldı.
 
Akşam'ın haberine göre; görüşmenin ana eksenini Taksim Gezi Parkı'nda başlayıp tüm yurda yayılan eylemler oluşturdu. Cumhurbaşkanı Gül, gösterilerin Türkiye'de oluşan demokratik refleksin uzantısı olduğunu kaydetti, şu mesajları verdi: Geçmişte Türkiye'de öncelikli konu faili meçhuller, hak ihlalleri, ekonomik sorunlarken şimdi çevre gündeme geliyor. Çünkü gelişen, zenginleşen, sanayileşen ülkelerde çevre sorunu gündemin en ön sırasına çıkar. Önemsenmesi gereken konu budur.
 
DAYATMAYLA OLMAZ
 
Demokratik olgunluk içindeki bu tepkiler doğaldır. Doğanın korunmasına ilişkin protestolar demokratik hak. Halkın katılımcılığına saygı duymak lazım. Çevre için yapılan her şey, insan için yapılmış sayılır. Çevre duyarlılığı, siyaset ve ideolojiye alet edilmezse mesajlar daha iyi yansıtılır. Baskı ve dayatmalarla bu iş çözülmez. Bunu görmek, duymak lazım. Marjinal gruplar provoke edebilir, ama toplumsal vicdanın bu yönde anlaşılması gerekir.
 
Görüşmede CHP'li Sena Kaleli de söz alarak "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu" tasarısını gündeme getirdi. Kaleli, "milli parkları katleden ve doğal yaşam alanlarını ranta çeviren tasarının geri çekilmesinin elzem" olduğunu söyledi.
 
kabulde söz alan AK Parti'li Osman Kahveci'nin ise "Orman mühendisiyim. Ormanlar tapılacak varlıklar değil. Gerekirse kesilir. Hayvanseverler et yemiyor mu?" dediği de ileri sürüldü.
 
GERİ ÇEKİLDİ
 
Dünya Çevre Günü'nde gerçekleşen bu görüşmenin ardından, tartışma yaratan tasarı geri çekildi. AKŞAM'a konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin yeniden alınacağını söyledi. Şu an öncelikli olarak tasarıyı ele almayacaklarını belirten Aydın "Bu aralar gündemimizde bu konu yok" dedi.
 
BUGÜN-YARIN GELMEYECEKMİŞ!
 
CHP'li Sena Kaleli: Bu tasarı doğal alanlara dönük yıkım getiriyor. Üstün kamu yararı gerekçesiyle doğal alan kıyımı başlayacak. Buna asla izin verilemez.
 
Cumhurbaşkanı'nın çevre konusunda çok önemli mesajlar verdiğini düşünüyorum. Hükümetin Gezi olaylarının çok büyük boyuta ulaştığı bir dönemde bu kadar korkunç bir tasarıyı gündeme getireceğini düşünmüyorum. Tasarının geri çekildiğini yeni öğrendim. Sanıyorum Gezi olaylarının yatışmasını bekliyorlar. Birkaç gün içinde bugün-yarın Genel Kurul'a getirilmeyeceğini söylediler, ne zamana kadar ertelediklerini bilmiyoruz. Ama sanıyorum bu olaylar sonrasında yeniden deneyecekler.
 
VATAN GAZETESİ GÜNDEM GETİRMİŞTİ
 
Vatan gazetesi birkaç gün önce sözkonusu tasarıyı gündeme getirmiş ve yasalaşması halinde Belgrad Ormanı, Manyas Gölü ve tüm milli parkların turizm teşviki adı altına imara açılacağını, rezidanslar yapılabileceğini iddia etmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset