HSYK teklifi kabul edildi!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri başladı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya yönetiminde bugün kanun teklifinin maddeleri üzerinde müzakereleri başladı. Te

HSYK teklifi kabul edildi!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri başladı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya yönetiminde bugün kanun teklifinin maddeleri üzerinde müzakereleri başladı. Teklifin 1. maddesi üzerinde görüşmelerde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da komisyonda hazır bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan, teklifi eleştirdi. İktidarın soruşturmayı yapan polisleri, savcıları koruması gerektiğini dile getiren Adan, "Bu tasarı zamanlama olarak yanlıştır. Daha demokratik değil, diktatör Türkiye'ye öncülük etmektedir. 'Hırsızın Allah belasını versin' demekle olmaz, yargılanmaları gerekir. Gelmişsiniz bir konuyu dayatıyorsunuz. Siyasi iradeden baskı olabilir ama ben sizin de içinize sindiğine inanmıyorum." dedi. MHP olarak Türkiye'nin zararına olan bir düzenlemenin altına imza atmalarının söz konusu olmadığını vurgulayan Adan, "Bu dayatmayı alın götürün." ifadelerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise 17 Aralık operasyonlarını durdurmak amacıyla bu tasarının getirildiğini kaydetti. "Tasviye ve teslim alma işi, iktidarın iddia ettiği gibi bir çete işi olmuş olsaydı; bu çetenin hukuk devleti içinde mutlaka bir hüküm haline getirmesi gerekirdi." diyen Bal, Başbakanın söylediklerinin hüküm olmadığına dikkat çekti.

"Tasviye ve teslim almada götürülenlerin yerine kim getirilecek?" diye soran Bal, gelecek kişinin sadece AK Parti'yi koruyan kişiler olacağını ve bunun da yargının siyasallaşmasına yol açacağını vurguladı.

Komisyonun faaliyetlerinin uçan tekme, tablet, su şişelerinin fırlatılması ve Eminağaoğlu'nun konuşmasıyla anlatıldığını dile getiren Bal, AK Parti ve CHP'yi uyardı. Anayasaya aykırı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da "Dünyanın en büyük yolsuzluğu ortaya çıkmış, siz yasa değiştiriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Teklifin 1. maddesi, AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. Teklifin ikinci maddesinin üzerinde müzakereler başladı.

MADDE 1: Maddeyle, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun "Başkanlar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin nitelikleri" başlıklı 30'uncu maddesi değiştirilerek Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için Yargıtay üyeliğinde geçen en az 4 yıl görev yapmış olmak şartı 8 yıla, Birinci Başkanvekili, daire başkaın ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için öngörülen 3 yıllık görev süresi şartı ise 6 yıla çıkarılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset