Erdoğan'ın tarif ettiği 'Babayiğit'

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Beklediğimiz 'babayiğitlik', üretimin tümüyle Türkiye'de yapılması. Yoksa ben motoru dışarıda yaptırmışım, şu anda yapıyorum onu. A demişsin B demişsin değişen şey yok" dedi.Yerli otomobil ile ilgili Koç Holding, Tofaş fabrikalar

Erdoğan'ın tarif ettiği 'Babayiğit'

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Beklediğimiz 'babayiğitlik', üretimin tümüyle Türkiye'de yapılması. Yoksa ben motoru dışarıda yaptırmışım, şu anda yapıyorum onu. A demişsin B demişsin değişen şey yok" dedi.

Yerli otomobil ile ilgili Koç Holding, Tofaş fabrikalarından teknik destek istediklerini, yeni aracın hem Fiat Palio'ya hem de Fiat Albea'ya benzemeyeceğini açıklasa da, hükümet Türkiye'de yerli otomobilin tüm parçalarını içeride üretecek bir babayiğidin olmasını istiyor.

MONTAJ SANAYİSİNDEN ÇIKILSIN
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bizim beklediğimiz 'babayiğitlik', üretimin tümüyle Türkiye'de yapılacak olmasıdır. Yoksa ben motoru dışarıda yaptırmışım aktarma organını dışarıda yaptırmışım, zaten şu anda yapıyorum onu. Bunun adını (a) koymuşsun (b) koymuşsun değişen bir şey yok" değerlendirmesi yaptı.

Yerli otomobil üretimine ilişkin hükümetin otomotiv sanayinden beklentilerini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin montaj sanayisinden artık çıkması gerektiğini söyledi. Otomotiv yan sanayide Türkiye'deki işletmelerin son derece başarılı olduğunu, y

an sanayi üretiminin yüzde 95'ini gerçekleştirebilecek hale geldiklerini kaydeden Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ı yerli otomobil üretimine yönelten düşüncenin; 2011 yılında 6 milyar dolarlık motor ve aktarma organı ithalatının yapılması olduğunu söyledi.

ÜRETİM LİSANSI YABANCIDA
Ekonomide bütün parametrelerin fevkalade iyi olmasına karşın, dış ticaret açığı ve buna bağlı cari açığın bulunduğunu dile getiren Çağlayan, "Otomotiv sektöründe sadece motorda ve aktarma organlarında 6 milyar dolar ithalat yapıyor olmamız sebebiyle bu açık oluşuyor.

Bunun lisansı yabancıda.Bizimkiler de o lisansı alamayınca motor üretimine girememiş. Burada çıkıp da 'ben bir motor ürettim gel bundan al' diyemezsin.Her aracın teknolojisi ayrı. Bu şartlar cari açık meselesi nedeniyle sayın Başbakanımızın bu konuda bir adım atılması gerektiğini vurguluyor" dedi.

2023'e kadar yapılır
"Kendi yerli otomobilimiz 2023 yılına kadar üretilecek" ifadesini kullanan Çağlayan, "Kendi otomobilimizden kastımız, kendi tasarımımız kendi dizaynımız veya Türkiye'de sadece bir motoru yapılan değil, otomobilin her şeyine varıncaya kadar. Artık işin hamallığını değil, yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürmemiz lazım. İleri teknolojiyi kullanmamız lazım" dedi.

Türk sanayisinin artık montaj sanayinden çıkması gerektiğini dile getiren Çağlayan, sanayi sektörünün ise birbirinden hızla ve çabucak etkilenen bir yapısının olduğuna işaret etti. Bakan Çağlayan, "Eğer şu lisans almış üretimler, motor dışarıdan verilmezde bir tanesine sen bunu yap denilirse hepsinin önü açılır. Türk sanayisi böyledir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset