CHP Kürt raporunu yine indiriyor

CHP, seçimlerden sonra rafa kaldırdığı ‘Kürt Raporu'nu yeniden gündemine alıyor. Raporda güvenlik, demokrasi ve ekonomi gibi üç alanda eşzamanlı adımların atılması yer alıyorTerör olaylarındaki artış CHP’nin seçimden önce gündemine aldığı ancak son anda r

CHP Kürt raporunu yine indiriyor

CHP, seçimlerden sonra rafa kaldırdığı ‘Kürt Raporu'nu yeniden gündemine alıyor. Raporda güvenlik, demokrasi ve ekonomi gibi üç alanda eşzamanlı adımların atılması yer alıyor

Terör olaylarındaki artış CHP’nin seçimden önce gündemine aldığı ancak son anda rafa kaldırdığı “Kürt Raporu”nu raftan indirmesine neden oldu. CHP, 1989’da hazırlanan “Kürt Raporu”nu revize ederek günün koşullarına uyarlama çalışmalarını hızlandırdı. “Üçüncü yol” parolasıyla hazırlanan ve terörün bitirilmesini, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmasını amaçlayan raporda, bir yandan terörle etkin mücadele devam ederken, diğer yandan ekonomi ve demokrasi alanında da eşzamanlı adımların atılması talep ediliyor.

‘ESKİ YÖNTEMLE ÇÖZÜLMEZ’

Yeni raporun hazırlanmasında etkin rol oynayan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AK Parti’nin 9 yıllık iktidarında Kürt sorununun çözümü noktasında yaptığı tek şeyin “politikasızlık” olduğunu savunarak, “1990’lı yıllarda denenen yöntemlerle bu sorun çözülemez. Güvenlik ile özgürlükler arasındaki hassas dengeyi iyi sağlamak gerekiyor” dedi.

1) GÜVENLİK ALANINDA ATILACAK ADIMLAR

- Terörle mücadelede toplumsal mutabakat hayata geçirilmeli, devletin tüm organları, halk ve medya desteğiyle bütüncül mücadele anlayışı ve iradesi egemen kılınmalı.

- Terörle mücadelede, başta NATO ve BM’nin terörle mücadele sözleşmeleri olmak üzere, uluslararası sözleşmelerde Türkiye’ye tanınan hakları sonuna kadar kullanılmalı.

- Terörün yurtiçi ve yurtdışı finans kaynaklarını saptanarak, kaynak aktarımının önüne geçilmeli.

- Terörden zarar gören yurttaşların mağduriyetini giderecek her türlü önlem alınmalı.

2) DEMOKRASİ ALANINDA ATILACAK ADIMLAR

- Meclis’te akil adamlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturulmalı.

- Yasa ile kurulacak uluslararası standartlara uygun komisyonlar aracılığıyla faili meçhuller aydınlatılmalı, kayıplar bulunmalı.

- Talep eden yurttaşlara anadil öğrenimi olanağı sağlanmalı.

- Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimler devlet kurumları ve kışlalardan kaldırılmalı.

- Diyarbakır Cezaevi toplumsal barış için müzeye dönüştürülmeli.

- Yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı.

3) EKONOMİ ALANINDA ATILACAK ADIMLAR

- Güneydoğu’daki mayınlı araziler mayınlardan arındırılarak topraksız köylülere verilmeli. ;

- GAP’a ayrılan kaynakların amaçları dışında kullanılmasına son verilmeli, sulamaya yönelik yatırımlara hız verilmeli.

- Hayvancılık vergi indirimi ve teşviklerle ayağa kaldırılmalı.

- İstihdam artırıcı altyapı projeleri doğrudan devlet tarafından yapılmalı.

- Bölgede başlatılacak demiryolu altyapı projeleriyle, bölgedeki üretim, Akdeniz ve Karadeniz ile komşu ülkelere düşük maliyetlerle ulaştırılmalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset