Aydın Dumanoğlu'ndan Haber61’e çarpıcı açıklamalar! "Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partisi tutmaz"

AK parti kurucularından Eski Milletvekili Aydın Dumanoğlu Haber61'e açıklamalarda bulundu.

Aydın Dumanoğlu'ndan Haber61’e çarpıcı açıklamalar! "Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partisi tutmaz"

Haber61/Haber Servisi - Uzun zamandır böyle dolu dolu ama kısa...

Böyle renkli ama cıvık değil..

Böyle renkli ve çarpıcı siyasi sohbet yapmamıştım.

Minicik denecek kadar ofisinde çaya uğradığımda Taylan abi, “Bak kimler geldi” dese de Aydın Dumanoğlu, tanımadı beni.

Biraz daha baktıktan sonra, “Sen baya yaşlandın” dedi.

Bende “Siz de gençleşmişsiniz” diyerek çaylarımızı yudumladık.

E durur muyum..

Taylan abi ‘bırak şu siyaseti’ dese de..

Dayanamadım..

En can alıcı yerden girdim konulara..

Aydın bey de beni bekliyordu sanki..

Öyle içten cevaplar verdi. 

Bu güzel söyleşide öne çıkanları şöyle derledim..

BAŞARILI OLAMAZLAR

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan partileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizle temasları oldu mu? 

Benle temasları olmadı. Başarılı olacaklarına inanmıyorum.

GENEL OLARAK AK PARTİ’DE SORUN YOK 

AK Parti sizce sorunlar mı yaşıyor? Genel olarak ciddi bir sorun içinde mi?

İktidarda bazı sorunlar olabilir. Ama genel eğilime bakmak lazım. Genel olarak sorun görmüyorum. Bazı belediye başkan adaylarının başarısız olmaları normaldir. Çok anormal şeyler yapmışlardır.  Parti, bazı yanlış adayları tercih etmiş olabilir. Sitemim oldu tabi.. Adayların bazılarını hiç beğenmediğim oldu. Bunlar kesinlikle kazanamaz dediğim oldu onlar da kazanamadı.

YAŞAMAK İÇİN YAŞATMAMAK!

AK Parti’de ahde vefa var mı?  Sizle iletişimi kopardılar mı?

Siyasetin yapısında ahde vefa yoktur. Ama siyasetin şöyle iyi yanı vardır. Çok güzel arkadaşlıklar kurarsın. Siyaset ahiret gününü andırır. Aktif siyasetin içindeyken herkes kendisini düşünmek zorunda kalır. Çünkü siyasetin özünde yaşamak için yaşatmamak vardır! Vefasızlığı bundan kaynaklanıyor. 

TRABZON İLE İLGİLENMELERİ ZORDUR 

4 tane bakan Trabzonlu.. Sizce kentin sorunları daha hızlı çözülüyor mu? 

Süleyman Bey Türkiye’nin İçişleri Bakanı. Trabzon’un İçişleri ile kıyaslandığında bu ülke geneli oldukça büyük sorunlar yumağıdır. Bunun içerisinde (Trabzon’un kaldıki yaşanılabilir ülkede en sakin en homojen kentlerden bir tanesidir) Trabzon'un sorunları içinde yer alması oldukça zordur. Türkiye’nin sorunları oldukça büyüktür. Türkiye’yi yönetmek oldukça zordur. Gelelim Hazine Bakanımız Berat Albayrak’a.. O da ülke sorunları ile uğraşırken Trabzon ile ilgilenmesi oldukça zordur. Bazı sanayi bölgelerinin kurulmasında belki değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Belki Trabzon gündemine Ulaştırma Bakanımız Cahit Bey alt yapı ve ulaşımda ciddi şeyler yapabilir. O da Kanuni Bulvarı gibi projeleri yapıyor. 

BİR DEFA GÖRÜŞTÜK 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile hiç görüştünüz mü? Kendisini tanıyor musunuz? 

Murat Zorluoğlu’nu tanıyorum. Seçildikten sonra bir defa görüştük. 

ŞU SORUYU SORARIM KENDİME 

Genel anlamda Türkiye’nin durumunu nasıl görüyorsunuz? 

Trende bakarım. Eğilim nasıl gidiyor.  Şu soruyu sorarım kendime; "Ben acaba bu zamanın Türkiye’sinde mi yaşamak isterim yoksa 30-40 yıl önceki Türkiye'de mi yaşamak isterim?" Ben bundan 30 yıl öncesini yaşamak istemiyorum. Niye? 30 sene önce benim elektriğim yoktu, suyum yoktu, yolum yoktu. Beşikdüzü’nün bir köyünden ortaokula 6,5 km yayan gidip geliyordum. Ben buna mı döneyim şimdi? Buna mı dönmemizi istiyorsunuz? Yoksa bir iğne dahi bulamadığımız, çarşıda domates, peynir, süt bulamadığım bir devre mi dönmek isteyeyim. Hiçbir zaman istemem. Şimdi bakıldığında bunların hepsi var. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okudum. 120 kişiydik. 120 kişinin yüzde 50’si çok iyi olduğunu kabul etsek Türkiye’ye 60 iyi inşaat mühendisi yetişiyordu o zaman. Şimdi 206 tane üniversite var 190 tane inşaat mühendisi bölümü var. Her Bölümde 100 er kişi var. 1900 mühendis demek bu. Yüzde 50’si iyi olsa bini bulur. Demekki her gelen nesil öncekiyle kıyas edilmeyecek derecede iyidir. Genel devirden bahsediyorum. AK Parti’de bunların içinde fonksiyon gören yapılanma içerisine girmiştir. 20 senedir de devletin yönetimini yapıyor. Türkiye’nin yönetimi oldukça zor bir durumdadır. Geçmişe baktığımız zaman hiç 5 senesi savaşsız geçmediki.. Bir yandan Ruslarla savaşmışız 5-10 sene, bir yandan İngilizlerle savaşmışız, o bitmiş Almanlarla savaşmış! Avusturya imparatoruyla savaşmışız. Hep 5 sene 5 sene gitmiş. 

TÜRKİYE’YE HEP NEGATİF BAKACAKLAR

Pekala 1974 yılında Kıbrıs’a gittik, hala onun etkilerini hissediyoruz. Hala kendimizi tanıtamamışız. Böyle bir devirden bu noktaya geldik. Demek ki bunlar bize negatif olarak bakan insanlar. Hala daha negatif olarak bakıyorlar. Geçmişte çok iyiydide şimdi kötü olmadılar ki.. Geçmişte neyseler şimdi de aynı.. Biz kendimizi ne kadar iyi ifade edersek edelim, onlar bunu anlamayacaklardır. Böyle sorunları hep yaşayacağız. Biz çünkü bir medeniyetin en son milletiyiz, onlarla çarpışan, onlarla yüz yüze gelmiş olan milletiz. Bu problemler her zaman olacak.

GENÇLERİN SİYASETTE YER ALMALARI NORMALDİR

Gençlerin siyasete eğilimini nasıl görüyorsunuz? 

16 milyonluk Türkiye nerde 83 milyonluk Türkiye nerde.. Üniversiteleşme oranı yüzde 40'lara ulaştı. İnsanların yüzde 40’ı üniversiteye gidiyor. Önceden milletvekili olanların yaşları epey ilerlemişti. Şimdi 40 yaşında vekiller var. Siyaset zaten büyük bir enerji büyük bir gayret isteyen birşey... Onun için gençlerin daha fazla siyasette yer almaları doğaldır alıyorlar da… 

ARTIK TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ

Türkiye’nin İncirlik-Kürecik çıkışına ne diyorsunuz?

Cumhurbaşkanımızın elindeki bazı kozları kullanabileceğini ifade ediyor. Biz önceden Avrupa - Amerika ne derse onun parelelinde hareket eden ülkeydik. Dünya değişiyor. Önceden İngilizlerin, Amerikalıların, Avrupalıların sözleri daha geçerliydi. Şimdi devir değişti. Bir bakıyorsun Uzakdoğu kendi kişiliğini bulmuş durumda. Daha dikkatli davranıyor. Bir Kore çıkıp Amerika’ya kafa tutuyor. Çin çıkıp ‘Ey Amerika sen olduysan bende oldum’ demeye başladı. İran’ı hedef alarak politika sürdürmeye başladılar. İran gelip sizi işgal edecek, size büyük miktar silah satalım demeye başladılar. Demek ki Hürmüz Boğazı’na Amerikalılar rahat rahat girip çıkamıyorlar. Demek ki Dünya’da gelişmiş olan devletlerle gelişmekte olan devletler arasında makas daraldığı için böyle kafa tutmalar çıkıyor. Çıkması da doğaldır.

ERKEN SEÇİM OLMAZ

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışı planlımıydı?

Tarihsel gelişimin sonucudur. Türk insanlarının, Türk yöneticilerinin bilinçlenmesinin bir sonucudur.  Artık söz söyleyebilir bir Türkiye var. 

Erken seçim var mı sizce?

Hayır erken seçim olmaz.

SİYASİ OTORİTE BOŞLUĞU YOK

Yeni partilerin çıkması ülkede köklü siyasi değişimlere sebep olur mu?

Bunların başarması mümkün değil. Çünkü Türkiye’de siyasi boşluk yok. 

Neden böyle söylediniz?

Sosyal demokrasinin temsilcisi CHP’dir. Kesin. Pekala bunun milletvekilleri 3’er 5’er istifa mı ediyorlar? Hayır. Genel Başkanı büyük bir zafiyet içinde mi? Zafiyetleri var ama büyük bir zafiyet içinde mi? Hayır. Muhafazakar-Demokrasi’nin temsilcisi AK Parti... AK Parti’nin Genel Başkanında bir zafiyet var mı? Yok. Milletvekillerinde kopma zafiyet var mı? Yok. MHP’nin liderinde bir zafiyet var mı? Yok. Ya milletvekillerinde o da yok... Hatta İYİ Parti’de bile herhangi bir zafiyet olduğunu söyleyemeyiz. Kürtlerin temsilcisi olan HDP’de de zafiyet yok. Bir gerileme mi vardır. O halde yeni parti nereden oy alacak? Bir yer çökmesi lazım ki buradan oy alsın. Cumhurbaşkanlığı sistemi olduğu için partiler belki biraz erozyona uğrayabilir. Partilerden küsen bir insan başka bir tarafa geçebilir. Yüzde 1 yada 2'lik bir oy bir tarafa kayabilir. Bu iktidara getirmez ama Cumhurbaşkanlığı'na birisinin getirilmesinde etkili olabilir. Bunu hissettiklerinden böyle ufak tefek partiler kurulmaya çalışılıyor. Şu anda parti kuran bir partinin iktidara gelmesi mümkün değil.

TRABZON TEŞKİLATLANMADA DİĞER İLLERE GÖRE DAHA FAZLADIR

Trabzonlu hemşerilerinize son olarak ne söylemek istersiniz?

Trabzon Türkiye’nin yapısında önemli olan bir kenttir. 1950'lilerin Türkiyesi’nde Trabzon’da üniversite vardır. Havaalanı vardır. Trabzon’da liman vardır. Nüfusu Trabzon’dan 10 kat daha büyük olan şehirlerde yoktu bunlar. Neden? Bu liderlik özelliği olan bir şehire siyasi otoritenin desteğiyle olmuştur. Doğu Karadeniz vilayetleri içerisinde Ordulular en sosyal insanlardır, Giresun’un arkadaşlık duyguları fazladır. Hemşerilik duyguları Rize’de en fazladır. Ama teşkilatlanmada Trabzonlular en fazladır. 

AYDIN DUMANOĞLU KİMDİR?

1944 yılında Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini aynı şehirde tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversite'si İnşaat Mühendisliği bölümünü tamamlamıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra ise 1973 yılında doktora yapmaya karar vererek yurtdışında eğitim almak üzere İngiltere'ye gitmiştir. İngiltere Bristol Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamlamıştır. 1976-1977 yılları arasında teklif üzerine Amerika'da bulunan California Üniversitesi'nde misafir olarak öğretim elemanlığı görevinde bulundu. 1979 yılında doçent unvanını alırken hemen devamında 1987 yılında profesör unvanını almıştır.

Çalışma hayatına hem Türkiye hem de yurtdışında devam eden Dumanoğlu İngiliz İnşaat Mühendisliği Enstitüsü tarafından verilen bilim ödülüne layık görülmüştür. 1988-1996 yılları arasında ise Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmiştir. Ardından Fen ve Edebiyat Fakültesi dekanı olarak görev yapmaya başlamıştır. 1998 yılında KTÜ’de Bilim Araştırma Kurulu'nda başkanlık yapmıştır.

2001 yılında Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir araya getirilen kurucular arasında yer alarak AK Parti oluşumuna katkıda bulunmuştur. 22. dönem milletvekilliği adaylığında bulunan Dumanoğlu seçimlerden sonra Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyon Başkanlığı görevini de üstlenmiştir. İngilizce ve Fransızca donanımına sahip olan profesör evli ve bir çocuk babası olarak hayatına devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset