SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

SASA Polyester, 1966 yılından bu yana sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alıyor.

SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

Borsa yatırımcılarının ilgiyle takip ettiği şirketlerden biri olan SASA Polyester, 1966 yılından bu yana sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. SASA Polyester hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin!

SASA Polyester elyaf, filament iplik, polyester bazlı polimerler, özel polimerler ve ara ürünlerde günümüzde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olarak kabul ediliyor. Güçlü teknik yapısı ve inovasyon odaklı yüksek üretim kapasitesini birleştiren SASA, tasarımdan üretim ve dağıtım aşamalarına kadar tüm süreçlerin yönetimini profesyonel bir şekilde gerçekleştiriyor.

1. SASA ve 2000’li Yıllar

SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

2000 yılında dünyanın önde gelen kimya şirketlerinden Dupont ile ortaklık kuran SASA, faaliyetlerini bir süre boyunca DupontSA olarak sürdürdü. Dupont hisselerinin Sabancı Holding tarafından satın alınmasından sonra Advansa SASA olarak yola devam eden şirketin adı 2011’de SASA olarak değiştirildi.
Bu dönem Sabancı Holding çatısı altında faaliyetlerine devam eden SASA’nın yüzde 51 hissesi 102 milyon dolar karşılığında 2015 yılında Erdemoğlu Holding tarafından satın alındı. Satın alma sonrasında yatırımlarla daha fazla büyüyen şirket, Borsa İstanbul’daki performansıyla da finans dünyasında adından sıkça söz ettiriyor.

2. Erdemoğlu Holding Atağı

SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

102 milyon dolara alınan SASA Polyester’in hisseleri ciddi oranda yükselince şirketin piyasa değerinin 154 milyar lira seviyesine kadar ulaştığına dair haberler ekonomi gündeminde uzunca bir süre yer almıştı. SASA’yı satın alan Erdemoğlu Holding, bünyesindeki Merinos Halı, Dinarsu ve Zeki Mensucat gibi kuruluşlarla 1970 yılından bu yana faaliyetlerini çeşitlendirerek büyüme trendini sürdürüyor.

SASA’nın ortaklık yapısına bakıldığında yüzde 62,04 Erdemoğlu Holding, yüzde 13,48 Merinos Halı, yüzde 7,69 Dinarsu, yüzde 16,79 ise Diğer olarak göze çarpıyor. 4 binden fazla nitelikli çalışana sahip olan SASA, bünyesinde Nobel, ICI ve Dupont teknolojilerini barındırıyor. 60 yıla yaklaşan geçmişiyle güçlü bir teknik altyapıya sahip olan şirket,yüksek kapasiteli üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezi ile çalışmalarına devam ediyor.

3. Türkiye’de Dört Koldan Üretim

SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

Geniş bir alanda faaliyet gösteren SASA’nın Adana’da entegre üretim tesisleri, İskenderun’da hammadde depolama tesisi, İstanbul ve Ankara’da ise irtibat büroları bulunuyor. Yeni tesis ve Ar-Ge yatırımlarına devam eden SASA, petrokimya yatırımlarına yönelik Adana Yumurtalık’ta arazi alımlarını sürdürüyor. Yaptığı atılımlar doğrultusunda şirketin, 2022’nin son günlerinde sermayesini 38 milyon 958 bin 121 TL'lik artışla 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 TL'ye yükselttiği biliniyor.

4. SASA Hisse Yorum

SASA Polyester Kime Ait? Ne Zaman Kuruldu? SASA Hakkında Her Şey!

Borsa yatırımcılarının güvenilir şirketler arasında değerlendirdiği SASA hisse yorum ve analizleri internette en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu 2021 raporunda 20’nci sırada yer alan SASA’nın hisse senetleri Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görüyor. 1996 yılında halka arz olan SASA Polyester, hızla değer kazanarak yatırımcıların son zamanlarda en çok ilgi gösterdiği şirketler arasında yer alıyor.

Hisse yorumlarını takip eden yatırımcıların yakından izlediği ve portföylerine kattığı SASA, son zamanlarda yükseliş trendinde olan şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. Son 1 senede yaklaşık 10 kat değer kazanan SASA hisse senetleri, birçok dev şirketi geride bırakarak Borsa İstanbul’un en değerli şirketleri arasında yer alıyor. Son kapanış fiyatı 100 TL’nin üzerinde olan SASA’nın yükselişini bu yıl da devam ettirmesi bekleniyor.

4.1. 2023 Beklentileri

SASA kâr dağıtımında pay sahiplerine dağıtılabilir karın yüzde 50’si oranında nakit kâr payı dağıtma prensibiyle de yatırımcıların takdirini kazanıyor. Hisse yorum olarak değerlendirildiğinde yatırımcılara büyüme ve uzun vadede karlılık vadeden SASA’nın hisse fiyatlarında, kısa dönemde birtakım dalgalanmaların yaşanabileceği beklentisi olağan kabul ediliyor.

Şirketin yeni tesis ve Ar-Ge yatırımlarıyla 2023’te daha fazla büyüme ve ciro artışı beklentisi içinde olması, hisse senedi fiyatlarının da yıl genelinde bu büyüme beklentisi oranında performans göstereceği beklentisini yaratıyor. 2023’te borsaya adım atmayı ya da mevcut yatırımlarınızı daha da güçlendirmeyi hedefliyorsanız, SASA Polyester’i yakın takibe almayı unutmayın!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem