Yüzünüzü soğuktan koruyun

 Soğuk havanın yüz felcini tetiklediği belirtildi. Yüz felcinin yüz ve göz çevresi kaslarını etkileyen bir felç durumu olduğunu söyleyen Dr. Sandıkçı, aşırı soğuk ve rüzgârlı havaların yüz felcini tetiklemesinden dolayı dışarı çıkarken mutlaka atkı, şapka

Yüzünüzü soğuktan koruyun

 

Soğuk havanın yüz felcini tetiklediği belirtildi. 

Yüz felcinin yüz ve göz çevresi kaslarını etkileyen bir felç durumu olduğunu söyleyen Dr. Sandıkçı, aşırı soğuk ve rüzgârlı havaların yüz felcini tetiklemesinden dolayı dışarı çıkarken mutlaka atkı, şapka veya örtü ile boyun ve yüzün soğuktan korunması gerektiğini söyledi.

Yüz felcinin soğuk ve rüzgarlı havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu görüldüğünü söyleyen Dr.Sandıkçı; şöyle konuştu:

"Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar bu hastalığa neden olmaktadır. Yüz felci kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin sürekli ağzından salgılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir.

Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle yüz felci oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir ve rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir"

Tedaviye en kısa sürede başlanmasının iyileşmeyi hızlandıracağını vurgulayan Dr. Sandıkçı, şunları söyledi:

"Yüz felci olan hastaların yüzde 80'i 3-4 haftada iyileşiyor.Yüzde 10'unun iyileşmesi bir yıla kadar sürebilirken yüzde 10'u iyileşemiyor. Hastanın başka hastalıkları da varsa bunlar göz önüne alınmalıdır. Özellikle şeker hastaları ve yaşlılarda bu durum önemlidir. Göz kapakları kapanacak şekilde göz ve göz damarlarının korunması gerekir. Bunlara ek olarak yüz kasları üzerine masaj yapılması, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnenmesi yararlı olabilir. Göz kapatabilme ve tat alma duyusunun başlaması iyileşme yönünde iyi bir işarettir."

Yüz felcinden korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerektiğini kaydeden Dr. Sandıkçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkılırken mutlaka şapka, şal ve atkı yardımıyla yüzün korunması önemlidir. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, rüzgâra karşı durulmamalıdır. Cereyan yapacak şekilde pencereler açık bırakılmamalıdır. Ayrıca, havalar çok soğuk olmasa da rüzgara maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmaması önemlidir"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler