"Verem sayısı gittikçe azalıyor"

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, tedavi görmemiş verem hastasının yılda 10, 15 kişiye hastalığı bulaştırabileceğini bildirdi.   Hamzaoğlu, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastas

"Verem sayısı gittikçe azalıyor"
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, tedavi görmemiş verem hastasının yılda 10, 15 kişiye hastalığı bulaştırabileceğini bildirdi.
 
Hamzaoğlu, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısının her yıl ortalama yüzde 6, 7 azaldığını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Ülkemizde yürütülmekte olan veremle mücadele kapsamında 2005 yılında 20 bin 535 olan vaka sayısı, 2013'de 13 bin 378'e düşmüştür. Aynı doğrultuda ilimizde de 2005 yılında 248 olan sayı, 2014'de 137'ye düşmüştür. Ülkemiz genelindeki hastaların yüzde 58'ini erkek, yüzde 42'sini kadınlar oluşturmaktadır. Hastaların yaklaşık yüzde 65'i de akciğer tüberkülozudur. Hastaların yüzde 6'sı yabancı uyrukludur."
 
Veremin, tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunumla alınması sonucu bulaştığını vurgulayan Hamzaoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Tedavi görmemiş verem hastası, yılda 10, 15 kişiye bu hastalığı bulaştırır. Bulaştırıcılıkta karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Verem mikrobunun bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durduğu ve hastalık oluşturmadığı duruma verem enfeksiyonu denilmektedir. Vücut direnci düştüğü zamanlarda verem mikrobu, verem hastalığına sebep olmaktadır. Verem hastalığı klinik belirtilerin ortaya çıktığı durumdur. Verem hastalığı en çok akciğeri tutar ancak vücudumuzdaki bütün organları tutabilmektedir."
 
"Üç haftadan uzun süren öksürüğü olanlar sağlık kurumuna başvurmalı"
 
Hamzaoğlu, iki, üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler gerçekleştirilmektedir. Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı verem birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır. Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde Doğrudan Gözetimli Tedavi ile gerçekleşmektedir. Tüberküloz hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları Verem Savaş Biriminde ücretsiz olarak muayene edilmekte ve tetkikleri yapılmaktadır."
 
Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk iki ay dört ilaçla ve daha sonra 4 ay 2 ilaçla olmak üzere toplamda altı aylık tedavi uygulandığını anlatan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
 
"Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılan her tedavi hem başarılı sonuç vermekte hem de tedavi maliyetini düşürmektedir. Tedavinin aksatılması hem hastalığın tedavi süresini çok uzatmakta hem de ciddi maliyetler ortaya çıkarmaktadır. Düzenli yapılmış bir tüberküloz tedavi maliyeti 100-150 lira iken zamanında yapılmayan aksatılan bir tüberküloz tedavi maliyeti 40-45 bin lirayı bulmaktadır. Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG yani verem aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde ikinci ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler