Trabzon'da "Dünya AIDS günü"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye’de toplam AIDS vaka sayısının 4 bin 177 olduğunu belirterek “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu rakamlar sadece bu

Trabzon'da "Dünya AIDS günü"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye’de toplam AIDS vaka sayısının 4 bin 177 olduğunu belirterek “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu rakamlar sadece buz dağının görünen yüzeyidir. Sadece bildirilen vakalardır. Gerçek vakaların bunların çok üzerinde olduğu, hem şehrimizde hem bölgemizde hem ülkemizde hem de dünyada bilinen bir gerçektir” dedi.

Zorlu Grand Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. İftihar Köksal, AIDS'li hasta sayısında artış olduğunu buna karşın ölümlerin azaldığına dikkat çekerek dünyada HIV ile yaşayan insan sayısının 33.3 milyon dolayında olduğunu söyledi. Hastalığın Türkiye'deki son durumu tanı ve tedavi üzerine açıklamalarda bulunan Köksal, "Türkiye'deki ilk vakalar bize 1985 yılında bildirildi ve artarak maalesef devam etmektedir. AIDS tüm dünyayı etkileyen bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu rakamlar sadece buz dağının görünen yüzüdür. Sadece bildirilen vakalardır. Gerçek vakalar bunların çok üzerinde olduğu, hem şehrimizde hem bölgemizde, hem ülkemizde hem de dünyada bilinen bir gerçektir. Dünyada HIV ile yaşayan yani infekte olmuş insan sayısı 33 milyon 300 bin kişidir. 2009 yılında yeni infekte olmuş vakalar 2,5 milyonun üzerindedir. Sadece 2009 yılında dünyada 2 milyona yakın insan AIDS'den ölmüştür. Ölenler arasında çok büyük kesimi yetişkinler oluşturmaktadır. Güney yarım kürede 28 milyon kişinin AIDS hastası yada HIV pozitif olarak yer aldığını görmekteyiz. Kuzey yarım kürede ise bu oran 5. 3 milyon kişi olarak dikkatimizi çekmektedir. 2009 yılının analizi yapıldığında bin günde 7 bin kişinin HIV ile infekte olduğunu, yani saniyede 2 kişi infekte oluyor dünyada. Genel olarak baktığımız zaman yeni infekte olan sayısının azaldığını görüyoruz” diye konuştu.

 

1990'dan 2009' a gelindiğinde HIV ile yaşayan kişi sayısının arttığını ifade eden Köksal “Yani ölümler azalıyor, neden, çok ilaç geliştirildi. Erken tanı ve erken tedavi ile artık AIDS'le 20-30 sene yaşamak hayal değil. Ölümler azaldı, bunun da sebebi etkin tedaviler, erken tanıdır. Türkiye'de toplam 4 bin 177 HIV pozitif vaka sayısı olduğunu görüyoruz. Bunlarda kadın erkek oranı birbirine çok yaklaştı. Çocuk vaka sayısı da giderek artış göstermektedir. Son 10 yılda biz Trabzon’da 51 hasta gördük. Bunun son 10 tanesini bu sene gördük. Bu çok büyük bir artış. Ama maalesef vakalar nasıl geliyor diye baktığımız zaman bunların çoğu ilerlemiş vakalar. Biz istiyoruz ki vakalar daha erken gelsin, biz bunları tedavi edelim ve yaşatalım. Son 1 ay içinde 2 vakamızı kaybettik. Bunlar çok hızlı oranlar. Hastalarımızın 35’i erkek, 16’sı kadın. Yaş ortalaması 49. Aile içi bulaşmalar ayrı tutulduğunda vakalarımızın yüzde 75'inde riskli cinsel temas öyküsü olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.

KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, HIV/AIDS’in bulaşma ve korunma yolları ile ilgili bilgiler verdi. Alınacak tedbirlerle hastalıktan korunmanın mümkün olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çan, özellikle son yıllarda gençlerin vücutlarına yaptırdıkları ‘dövme’den uzak durulması uyarısında bulundu. Hastalığın cinsel ilişkiyle, kan yoluyla ve anneden bebeğe bulaşabildiğini kaydeden Çan, hastalığın el sıkışma ile bulaşmayacağını belirtti. Korunma yolları üzerine konuşan Çan, güvenli seksin ve tek eşliliğin önemine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler