Trabzon'da domuz gribi paneli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yoluyla bulaşan hastalıkların günümüzde hala insanlık için tehdit oluşturduğunu söyledi.Başhekim Özlü, KTÜ Farabi Hastanesi Prof. Dr. Aydın İnal Amfisi'nde düzen

Trabzon'da domuz gribi paneli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yoluyla bulaşan hastalıkların günümüzde hala insanlık için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Başhekim Özlü, KTÜ Farabi Hastanesi Prof. Dr. Aydın İnal Amfisi'nde düzenlenen ''Domuz Gribi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, toplumlarda salgınların sık görülmesinin sebepleri arasında, kentleşme olgusuna bağlı olarak dış ortamlarda çalışmak yerine kapalı ofis ortamında çalışılması, restoran, otobüs, uçak, sinema gibi kültürel ve sosyal faaliyetlerin bir arada yapılması olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özlü, ''Bu tür sosyal ve kültürel alanlarda insanlar arası temas kolaylaşıyor. İnsanlar arası temasın kolaylaşması solunum yoluyla bulaşan hastalıkların kolay şekilde insanlık için tehdit oluşturmasını sağlıyor. Bu nedenle solunum yoluyla bulaşan hastalıklar günümüzde hala insanlık için tehdit oluşturmaktadır'' dedi.
Toplumların çeşitli yıllarda salgınlar geçirdiğine, bu salgınlarda ölen kişi sayısının her seferinde azaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:
''Grip insanlık için önemli bir tehdit. 1918'de yaşanan İspanyol salgınında 50 milyon kişi ölmüş, 1957'deki Asya gribinde ise 1 milyon kişi yaşamını kaybetmişti. İnsanlığın yaşam kalitesindeki olumlu değişim, hijyen koşullarındaki iyileşme, aşılama gibi çalışmalar devreye girince ölüm sayıları azalmış. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada teyit edilmiş vaka sayısını 500 bin, ölen sayısını ise 6 bin olarak bildirdi. Bunlar teyit edilmiş sayılar. Bildirilmeyen milyonlarca vaka vardır. Türkiye'de vaka bildirimleri bakanlık tarafından durduruldu. Artık piyasadaki virüsün mevsim virüsü olmadığı, türü itibariyle H1N1 olduğu kanıtı var. Bu nedenle vakaların tamamının domuz gribi olduğu kabul edildi.''
Hastalığın daha çok çocuklar ve gençleri etkilediği, bilinenin aksine yaşlılarda büyük bir risk oluşturmadığına işaret eden Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:
''Türkiye salgının ortaya çıkmasından sonra dünyada aşı sözleşmesi yapan ülkeler arasında yer alıyor. Üç farklı şirket aşı üretiyor, talebi karşılayacak durumda değil. Türkiye 1.5 milyon doz aşı sipariş edildi. Çok basit tedbirlerle hastalığı sınırlayabiliriz. Bunları alabilmemiz için insanların riskin farkında olması lazım. Panik oluşturacak şekilde (salgın olacak, insanlar ölecek) korku oluşmasını istemiyoruz, bu zaten doğru değil. Normal bir grip hastalığının bulguları neyse domuz gribinin bulguları da aynı. Hastalığın öldürme nedeni zatürre.''
Panelde daha sonra Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kaya klinik olgu yönetimi, Prof. Dr. Gamze Çan korunma ve Doç. Dr. Faruk Aydın ise aşıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler