Trabzon Sağlık Müdürlüğünden hemofili mesajı

Trabzon Sağlık Müdürlüğü 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Trabzon Sağlık Müdürlüğünden hemofili mesajı

Trabzon Sağlık Müdürlüğünce, hemofilinin çoğunlukla erkek çocuklarda görülen, kronik, komplike bir hastalık olarak bilindiği ifade edildi.



İl Müdürlüğünce Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, hemofilinin, çoğunlukla genetik geçiş gösteren, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan ve pıhtılaşma bozukluğu yaratan bir tür kanın pıhtılaşamaması hastalığı olduğu belirtildi.

Hemofili hastalığının bulaşıcı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, çoğunlukla erkek çocuklarda görülen, kronik, komplike bir hastalık olarak bilindiği aktarıldı.

Açıklamada, hemofilinin hafif, orta ve ağır olmak üzere üç grupta sınıflandırıldığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Özellikle eklem içi kanamalar ağır hastalarda ortaya çıkmaktadır. Eğer bir hastada beyin kanaması görülürse bu durumda hayati riski oldukça yüksek olacaktır. Benzer klinik bulgularla seyreden ve hemofili ile karışabilecek birçok hastalıkta laboratuvar testleri yardımıyla tanı konulabilmektedir. Hastaların ağır tiplerinde kanamalar kendiliğinden tekrarlarken, diğer tiplerde ise her türlü travma ve kaza, her türlü cerrahi girişim kanamalara yol açmaktadır. Zamanında durdurulmayan ve tedavi edilmeyen kanamalar sonucunda hastalar kaybedildiği gibi, kas ve eklemlerin bozulması sonucunda sakat kalmalar olmaktadır."

Hemofilinin temel tedavisinin, hastada olmayan pıhtılaşma ile ilgili maddeleri hastaya dışarıdan vermek olduğu belirtilen açıklamada, hastalığın farkında ve bilinçli olmanın, hastalıkla mücadelede en önemli adım olduğu vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık