Şeffaf Plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak tedavisinde tüm detaylar

Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Ruhi Nalçacı, Şeffaf Plak tedavisi ile ilgili olarak tüm detayları Haber61’e açıkladı. Şeffaf Plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak tedavisinde tüm detaylar…

Haber61 TV’de ekranlara gelen ‘Şifa Olsun’ programının konuğu Trabzon Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Ruhi Nalçacı oldu. Doç. Dr. Nalçacı son dönemde oldukça popüler olan Şeffaf Plak tedavisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şeffaf Plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak tedavisinde tüm detaylar haberimizde…

İlk olarak kendinden bahseden Doç. Dr. Ruhi Nalçacı “Trabzon doğumluyum. 2002 yılından beri mesleğimi yapıyorum. Ortodonti alanında çalıştım, bu alan üzerinde eğitimimi tamamladım ve özel bir klinikte Ortodonti uzmanı olarak hizmet vermekteyim. Yapımız itibariyle gelişen teknoloji ve yeni yöntemler ilgimizi çekmekte. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak için kendini geliştirmek önemli. Bizde gelişmelerle kendimizi geliştirerek bunları Trabzon insanına sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Şeffaf Plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak tedavisinde tüm detaylar

Doç. Dr. Nalçacı Şeffaf Plak tedavisi ile ilgili şunları söyledi;

Şeffaf Plak tedavisi nedir?

Şeffaf Plak tedavisi uzun yıllardır uygulanan bir yöntem. Bu yöntem gelişen teknoloji ile daha öne çıktı ve ayakları yere basar hale geldi. Son 4-5 yıldır bu alandaki gelişmeler oldukça hızlı. Bende bu konu üzerinde odaklanarak bu cihazları kullanmaya önem gösteriyorum. Şeffaf Plak tedavisi normal tellerle aynı işlevi görüyor. Amacımız dişlerin düzgün sıralandığı, çiğneme fonksiyonunun düzgün yerine getirilebildiği, hastanın yüzüne uygun şekilde bir tedaviyi insanlara sunabilmek. Şeffaf Plak da bizim için teller gibi bir araç. En büyük avantajları çıkarılabiliyor olmaları. İnsanlar gülüşlerinin daha iyi olmasını istiyor. Metal teller bunun biraz önüne geçiyor. Daha önce metal telleri şeffaf tellere çevirdik daha az belli olsun diye. Şimdi de hiç tel olmadan insanlara nasıl yararlı olabiliriz konusunda çalışıyoruz. Bunun en büyük avantajı insanların gülüşünü engellemeden dişlerin düzeltilebiliyor olmasıdır. İnsanların bu tedaviyi bilmesi ve bize bu taleple bize gelme oranı da çok arttı.

Şeffaf Plak tedavisi süresi ne kadar?

Şeffaf Plak tedavisinde dişler birbirine yaklaştırılıyor. Amaç dişi kemik içerisinde hareket ettirmek. Bunun bir hareket kapasitesi var. Dişin kemik yapısı ve kökü zarar görmeden bir yerden bir yere gitmesi lazım. Bunun bir limiti var. Bir dişi 2 mm hareket ettirmek için gereken süre ile 1 mm hareket ettirmek için gereken süre aynı süre değil. Bu kişiye özel bir durum. Dişin bir ay içerisinde hareket edebileceği bir sınır var. Dişin hareket edeceği miktar bizim tedavi sürecimizi belirliyor. Bu bazı vakalarda 4-5 ayı bulurken bazı vakalarda da 2 yıl veya daha fazla sürüyor. Bu konuda yaş faktörü de çok etkili. 10 yaşındaki bir bireyin kemik yapısı ile 40 yaşındaki bir bireyin kemik yapısı bir değil. Biz bilgisayarla elde ettiğimiz verilerle tedavinin ne kadar süreceğini öngörebiliyoruz. Bunu hastaya iletiyoruz. Bazı durumlarda bu süreyi revize ettiğimiz durumlarda olabiliyor.

Her türlü çarpışıklık tedavi edilebiliyor mu?

Her vaka tedavi edilebilir gibi bir şey söylemek doğru değil. Bazı noktalarda teller bazı noktalarda ise şeffaf plaklar daha etkili olabiliyor. Şeffaf plak takılması gereken hastaya tel, tel takılması gereken hastaya şeffaf plak takarsanız durum zorlaşabilir. Birçok vaka tedavi edilebilir. Şeffaf Plakların etkinliğini çok iyi düşünerek vakalar çok iyi seçilmesi lazım. Şeffaf Plaklarla geleneksel yöntemler destekleniyor. Tedavi süreçlerini çok iyi planlamak lazım.

Şeffaf Plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak tedavisinde tüm detaylar

Şeffaf Plakla yeme içme durumu nasıl oluyor?

Diş telleri ile bazı sıkıntılar olabilirken şeffaf Plaklarda her hangi bir sorun olmuyor. Plağınızı çıkardığınızda artık normal dişlerinizle yemeğinizi çok rahat yiyebilirsiniz. Diş ipinizi kullanıyorsunuz ve daha rahatsınız. Şeffaf Plak ağzınızdayken sadece su içebilirsiniz. Sigara, sıcak içecek, çay içemezsiniz. Buna dikkat etmek gerekiyor. Şeffaf Plaklar haftalık olarak kullanılıyor. Hastanın durumuna göre 10 gün yada 2 haftaya da çıkarabiliyoruz.

Günde 22 saat takılması lazım

Şeffaf plakların günlük 22 saat ağızda kalması lazım. Sadece yemek yerken ve dişlerimizi fırçalarken çıkarıyoruz. Çıkardığımızda bir kutusu var ona koyuyoruz. Hastaya bunu anlattığınızda kullanım konusunda sorun yaşamıyorsunuz. Ama hasta ben bunu kullanamam derse tel uyguluyoruz.

Doktor kontrolleri hangi sıklıkla gerçekleşiyor?

Vakaya göre hastaları 6 haftada bir 5 haftada bir bazen 2 ayda bir görebiliyoruz vakaya göre. Şeffaf Plak tedavisi bu konuda biraz daha özgürlük sağlıyor. Pandemi dönemi ile de uzaktan kontrol yapabiliyoruz. Dişlerin ne kadar sürede hangi, aşamaya geleceğini bildiğimiz içinde kontrolleri buna göre planlayabiliyoruz. 3-4 ayda bir bile gördüğümüz hastalar var. Uzaktan gelen hastalarda Şeffaf Plak tedavisi daha faydalı oluyor.

Ortodonti’de dijitalleşme

Günümüz koşullarında hastadan ölçü almadan fotoğraf makinesi gibi bir cihazla ağız içini 6-7 dakikada tarayarak 3 boyutlu bir resim çıkıyor. Bu 10 dakika içerisinde Amerika’daki teknisyenin önünde oluyor. O bu ölçü üzerinde çalışıyor. Biz uzaktan erişimle, yazışmalarla o kişiye bazı talimatlar veriyoruz. Çalışma tamamlanınca bize bir sonuç gönderiyor. Değerlendirmeleri yaptıktan sonra tedaviye onay veriyoruz ve plakların üretimine geçiliyor.

Şeffaf Plakların bakımı

Şeffaf Plakların bakımı tellere göre daha kolay. Yemek yerken zaten çıkarıyorsunuz. Yemek sonrası dişlerimizi fırçalıyoruz, mutlaka diş ipi kullanıyoruz. Akarsu ile plakları yıkayıp, çok az miktarsa sıvı sabun kullanabiliriz. Kendi özel temizleme jelleri ile temizlenmesini daha doğru buluyorum. Çok kirlendiğini hissediyorsak bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kadar elma sirkesi koyup 5-10 dakika bekletince plaklar gayet güzel temiz hale gelebiliyor. 5-6 günde bir değiştirildiği için ufak kirlilikler sorun olmuyor.

Tedavide yaş aralığı

Tedavide etkinlik açısından en etkin yaş bana göre 9-10-11 yaş grubu. Bu yaş gruplarında inanılmaz bir etkisi var. Önceden daha çok 18 yaş üstü hastalara tedavi yapıyorduk. Teknolojinin gelişmesi ile 6-7 yaşındaki hastalara da bu tedaviyi uygulayabiliyoruz. Şaffaf plak tedavisinde çocuklarda daha hızlı sonuç alabiliyorsunuz gelişim atak döneminde olduğu için hem de o dişleri travmadan kurtarabiliyorsunuz. Bu yaştaki tedavilerin sonuçları daha kalıcı olabiliyor. Belli yaşın üzerindeki hastalarda kemik erimeleri, diş eti hastalıkları ve dişlere iyi bakılmaması, genetik yapısı nedeniyle ortaya çıkan sorunlar nedeniyle tedaviyi uygulamak doğru olmuyor. Ancak kemik yapısı ve dişler eğri ama yapı olarak sağlıklı ise isterse hasta 70 yaşında olsun tel tedavisi yada şeffaf plak tedavisi yapabiliriz. Bunda bir sınır yok.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler