Obezitede mide botoksu ve balon uygulaması nedir?

İmperial Hastanesi Op. Dr. Sezgin Mumcu, Şifa Olsun'a konuk oldu.

Obezitede mide botoksu ve balon uygulaması nedir?

HABER61 - HABER SERVİSİ

İmperial Hastanesi Op. Dr. Sezgin Mumcu, Haber61 TV'nin Şifa Olsun programına katılarak, obezite ve mide botoksu hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Mumcu, "Obezite dünyada gelişmiş toplumların en büyük sorunu haline geldi. Bazı ülkelerde açlıkla mücadele edilirken, bazı ülkelerde de obezite ile mücadele ediliyor. Obezite beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. İnsanların geliri arttıkça yemek için yaşamaya başladılar. Hayatımızda şekerin, karbonhidratların girmesi ile de obezite tetikleniyor. Çağımızın getirdiği hareketsizlikleri de hesaba katmalıyız. Artık herşeye araba ile gidiliyor, bilgisayar başında çalışıyor. Alınan kaloriler yakılmayınca obezite meydana geliyor." dedi.

Obezitenin tanısının ve çözümünden bahseden Mumcu, "Vücut kitle indeksi, kilonun boyun karesine oranı ile hesaplanır. Eğer bu oran 25'in üzerinde ise kilolu, 30'un üzerinde ise aşırı kilolu, 35'in üzerinde ise obez, 40'ın üzerinde ise morbit obez olarak adlandırılır. Morbit obez, ölümcül obez demektir. Obezite zaten bir hastalıktır. Heran damarlarda bir pıhtı atıp, kalbe dokunabilir. Ani ölümlere sebep olunabilir. Kanser riskini de arttırıyor. Ameliyat olamadan önce çözüm için diyet programları uygulanır." dedi.

Mide botoksu nedir?

"Cerrahi operasyonlardan önce mide botoksu çok popüler hale geldi. Temel prensip sinir kas kavşağı arasındaki enzimi bloke ederek, kasların gevşemesini sağlar. Kısacası kas sıkışmasını önler. Akalazya hastalığında da, mide botoksu uygulanır. Mide de uygulanan botoksun amacı midenin boşalmasını geciktirmek. Mide de üç çeşit kas tabakası var. Botoks uygulandığı zaman midenin boşalması gecikiyor ve insanlardaki açlık hissi gecikiyor. Salgı bezlerini de bloke etme durumdan dolayı açlık hormonunu da etkiliyor. Botoks uygulandıktan sonra efektif zaman dört aydır. Sadece diyete yardımcı bir önlemdir. Sadece botoks ile %50 zayıflayabilir. Mutlaka diyet yapması gerekir. Botoksun bilimsel çalışmalarda da yüzde yüz etkili olduğu söylenmiyor. Morbit obezlere botoks uygulanmıyor. Aşırı kilolu insalara uygulayabiliyoruz. Diyetteki açlık krizlerini engelleyemeyen, ameliyattan korkan insanlara, ameliyatsız bir yöntem olarak uygulanıyor."

Obezite sınıfına girmeyip, kilo alma korkusu ile mide botoksu yaptırmak isteyen hastalar hakkında konuşan Sezgin, "İştahını kontrol edemeyen insanlara uygulanabilir. Ama biz bunu çok da tavsiye etmiyoruz. Kilosuz insalara önermiyoruz." dedi.

Balon uygulaması nedir?

Obezitenin çözümünde bir başka yöntem olan balon uygulaması hakkında konuşan Mumcu, "Medikallerin üretmiş olduğu balonlarla ameliyatsız bir şekilde uygulanıyor. Tabii ki de bu işlem biraz pahalı çünkü medikallerin ürettiği balonlar 1000 Euro'lardan başlıyor. Balon uygualamsındaki dezavanja şu; biz balona mideye indirdikten sonra midede şişiriyoruz. Amaç, orada bir dolgunluk hissi oluşturup iştahı kapatmak. Fakat operasyon sonrasında hastada kusma hissi oluşabiliyor ve balonu çıkarmak gerekebiliyor. Balonlar bazen patlayabiliyor. Ülserler yapabiliyor. Bu tarz durumlar var. Çok da tavsiye edilmiyor." ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Sezgin Mumcu kimdir?

1972 yılında Trabzon'da doğdu.İlk,orta ve lise eğitimini Trabzon'da tamamladı.1988'de Trabzon Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1989 yılında KTÜ Tıp Fakültesi'ni kazandı.1995 yılında mezun oldu.1995-1997 yılları arasında mecburi hizmetini Ağrı Eleşkirt Devlet Hastanesin'de ifa ettikten sonra,Trabzon Çömlekçi Sağlık Ocağında 7 ay Sağlık Ocağı Tabipliği yaptı.1998 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabiim Dalında ihtisasına başladı. Askerlik vazifesini 2000 yılında kısa dönem bedelli olarak Ankara Mamak'ta yaptı.5 Kasım 2003'te ihtisasımı tamamladı.1 yıl KTÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalında Uzman Doktor olarak çalıştıktan sonra 2004-2007 yılları arasında Rize 82.yıl Devlet Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı.

2007 yılından itibaren hastanemizde Genel Cerrah olarak mesleğini icra etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kariyeri:

1995-1997: Ağrı Eleşkit Devlet Hastanesi
1997-1998: Trabzon Çömlekçi Sağlık Ocağı
1998-2003: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabiim Dalı (İhtisas)
2003-2004: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabiim Dalı
2004-2007: Rize 82.yıl Devlet Hastanesi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler