Grip aşısı hikaye mi?

ABD'deki Minnesota Üniversitesi'ne bağlı CIDRAP (Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politika Merkezi) tarafından yayınlanan grip aşılarıyla ilgili araştırma, tıp dünyasını karıştırdı.1936'dan günümüze kadar yayınlanmış 12 bin tıbbi makale, döküman, belg

Grip aşısı hikaye mi?

ABD'deki Minnesota Üniversitesi'ne bağlı CIDRAP (Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politika Merkezi) tarafından yayınlanan grip aşılarıyla ilgili araştırma, tıp dünyasını karıştırdı.

1936'dan günümüze kadar yayınlanmış 12 bin tıbbi makale, döküman, belge ve notun değerlendirilmesi ile grip aşısı araştırmaları, geliştirilmesi ve kullanılmasında uzman 88 kişiyle görüşülerek hazırlanan rapora göre, gripten korunmak için yaptırılan aşılar hastalığı önlemekte yetersiz kalıyor.
 
2-17 yaştaki koruyuculuk için yeterli kanıt yok
Rapor, grip aşılarının etkinliklerinin aslında çok düşük olduğunu gösteriyor. Raporda piyasadaki mevcut grip aşılarının 18-64 yaş arası sağlıklı erişkinlerdeki koruyuculuğunun iddia edildiği gibi yüzde 90 olmadığı, bu oranın gerçekte sadece yüzde 59 olduğu vurgulanıyor. Rapora göre grip aşısının 2-17 yaş arasındaki çocuklarda koruyuculuğunun tutarlı kanıtları bulunmuyor. Araştırma, risk grubunda yer alan ve her yıl aşı olmaları için uyarılan 65 ve üstü yaşlardaki kişilerde grip aşılarının koruyuculuğu için de yeterli kanıt olmadığını iddia ediyor.
 
"Araştırmalar bilimsel açıdan güvenilmez"
Rapor aynı zamanda aşı endüstrisinin "para kazanmak" düşüncesiyle, tüm grip virüslerine ömür boyu koruma sağlayacak bir aşıyı geliştirmeye bile sıcak bakmayacağını belirtiyor.
 
Ayrıca grip aşılarının etkili olduğunu gösteren araştırmaların bilimsel açıdan güvenilmez olduğu da öne sürülüyor. Grip aşısı kampanyalarının aşı kapsamının yıllar içinde ‘dolaylı fayda' ve ‘yüksek riskli kişilerle teması olanları korumak' gibi gerekçelerle genişletildiğini ve daha çok insanın grip aşısı olmasının bilimsel kanıtlara dayanmadan sadece "uzman ve örgüt kanaatleriyle" sağlandığını belirtiyor.
 
Araştırmada sadece belirli grip virüslerine değil tüm grip virüslerine karşı etkili aşı yaratmanın mümkün olabileceği ifade ediliyor. Minnesota Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Osterholm, "Aşıların sadece 65 yaşından büyüklerde etkisi kalıcı ve koruması yüksek değil. Herkes için uzun süre etkili olacak aşılara ihtiyaç var" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık