Dünya Cüzzam günü – Cüzzam nedir, nasıl tedavi edilir?

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden Cüzzam açıklaması. Cüzzam nedir, nasıl tedavi edilir?

Dünya Cüzzam günü – Cüzzam nedir, nasıl tedavi edilir?

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Dünya Cüzzam günü ile ilgili açıklama yaptı. Cüzzam nedir, nasıl tedavi edilir?

 
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
 
Her yıl Ocak ayının son Pazarı    “Dünya Cüzzam (Lepra) Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu günün amacı, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, uygun tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır. Cüzzam tanısı kolay, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Dünyadaki lepra hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir. Yeni vakalar enfeksiyonun bulaşıcılığının devam ettiğini göstermektedir.

Dünya Cüzzam günü – Cüzzam nedir, nasıl tedavi edilir?
 
CÜZZAM (LEPRA) NEDİR?

Cüzzam, Hansen Basili (Mycobacterium Leprae) adı verilen bir mikroorganizmanın yol açtığı, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Basilin tek kaynağı insandır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas (ısırık, tırmalama, yaralanma) sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Hastalıkta bulaşıcılık çok yavaş olmakla beraber çocuklar hastalığa daha duyarlıdır. Ağız ve burundan yakın temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Hastalığın oluşması için mikroba karşı doğal bağışıklığın bulunmaması ve aktif durumda olan bir hasta ile yakın ve uzun süreli temas halinde bulunulması gerekmektedir. Lepra hastalığı karaciğer tutulumu ve böbrek tutulumu (glomerulonefrit) olmadıkça hayatı tehdit etmez.

TEDAVİ

Lepralı hastaların ilk tedavileri İstanbul, Ankara ve Elazığ illerinde bulunan Lepra Hastanelerinde yapılır. Takipleri ise yaşadıkları bölgelerdeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

KORUNMA

Lepraya karşı BCG aşısının orta derecede % 20-80 arasında koruyuculuk sağlayabildiği tespit edilmiştir. Aşı çalışmaları sürmektedir. Hasta ve toplumun eğitilmesi, hastaların erken tespit ve tedavisi korunmada esastır.

Lepralı hastalar bizim toplumumuzun insanlarıdır. Onlarla ilişkiyi kesmek onları toplum dışına itmek yerine, ihtiyaçları olan anlayışı, yakınlığı, destek ve sevgiyi göstermek önde gelen vatandaşlık görevidir. Ülkemizde nadir görülen lepra hastalığı koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık