Doktor reçete saltanatı kurmuş

 Bazı doktorlar, yazdıkları reçeteler sayesinde kendilerine adeta bir saltanat kurmuş durumda. Çünkü ilaç firmalarının rüşvet ağına giren doktorların bir dediği iki edilmemiş. İlaç firmalarının muhasebe kayıtlarına giren çarpıcı rüşvet belgelerine göre do

Doktor reçete saltanatı kurmuş

 

Bazı doktorlar, yazdıkları reçeteler sayesinde kendilerine adeta bir saltanat kurmuş durumda. Çünkü ilaç firmalarının rüşvet ağına giren doktorların bir dediği iki edilmemiş. İlaç firmalarının muhasebe kayıtlarına giren çarpıcı rüşvet belgelerine göre doktorlar evlerinin badana boya işlerinden, dış cephe mantolamasına, arabalarının benzin parasından çocuklarının kreş masrafına kadar 100'e yakın alanda rüşvet almış. Savcılık ve Mali Suçlar Şube Müdürlüğü'nün (MASAK) takibiyle ortaya çıkarılan kayıtlarda ilaç firmalarının cirolarının yüzde 30 ila 45'ini bu konuya ayırdığı tespiti yer alıyor. Sistemde doktor fazladan ilaç yazdıkça kendisine sağlanan lüks imkânlar da katlanarak artıyor. Doktor fazla ilaç yazdıkça ihya ediliyor, mümessil de aldığı primle gelirini katlıyor.

 

RÜŞVETİ HALK ÖDÜYOR

İlaç firmalarının doktorlara daha fazla ilaç yazdırma yöntemleri bunlarla da sınırlı değil. İlaç şirketleri, tıp kongreleri adı altında lüks otellerde düzenledikleri organizasyonlara yılda 1 milyar dolar ödenek ayırıyor. Bu bütçeyle doktorlar aileleriyle birlikte tatil beldelerindeki 5 yıldızlı otellerde günlerce konaklatılıyor. Parayı ise dolaylı olarak devlet ödüyor. Türkiye'deki ilaç firmalarının gelirinde devletin payı yüzde 90'ı buluyor. Her yıl devlet sektörden 18-20 milyarı bulan ilaç alımı yapıyor.

 

BAKANLIK DÜZENLEME YAPTI

Sağlık Bakanlığı, geçen yıl mümessillerin hastanelere mesai saatinde girmesini yasaklarken, kongre turizmine de sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeyle ilaç firmalarının kongre ve benzeri organizasyonlara desteği önemli oranda azaltıldı.

 

GÜN YÜZÜNE ÇIKAN RÜŞVETLER

Dizüstü bilgisayar

Tıbbi mümessil B.O: Kastamonu Devlet Hastanesi'nden F.K. ile görüşüldü. Ortalama 475 adet yazılan (X) ilacını 715 adede çıkaracak. Gerekli malzeme dizüstü bilgisayar. Gider 1000 TL'dir.

 

4 kutu yağlı boya

Tıbbi mümessil Ö.A: Ankara Zeki Polat Sağlık Ocağı görevli doktorları ile görüşüldü. Hedef (x) ilacı 6 ayda 600 adet satmak. Gerekli malzemeler: Pentium 4 3D işlemci, 4112 kodlu 4 kutu ÇBS yağlı boya ve lavabo yenilemesi. Gider bin 200 TL.

 

Navigasyon aleti

İlaç firması bölge müdürü M.L: Çukurova Üniversite Hastanesi'nde 12 doktor ziyareti yapıldı. İlaç kota hedeflerimize ulaşabilmek için 13 bin TL ek bütçe gerekmektedir. Gerekli malzemeler: Saç düzleştirme makinesi, navigasyon aleti, Nokia 6600 (4 adet) ve konaklama giderleri... (bilahare fatura edilecektir.)

 

3150 kutu ilaca cep

Tıbbi mümessil Y.Ş: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilgili doktorla görüşüldü. Anlaşma kapsamında Motorola Rzr2v8 marka cep telefonu alınır alınmaz ilaç yazımı başlayacak. Anlaşmamız şu şekilde yapıldı: 15 hastaya 2 kutudan=30 kutu. 30 kutu (X) ilaç 105 iş günü=3.150 kutu. 3.150 kutu X 5 TL = 15.750 TL

 

Kreş faturası

Tıbbi mümessil L.K: Kayseri Devlet Hastanesi'nde görevli doktor ile görüşüldü. Hedef doktorun (X) ilacının yazımında ilk tercihi olmak. Proje için gerekli malzeme: Melikşah Anaokulu ve Kreşi 6 aylık faturaların ödenmesi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler