Diyaliz Teknikerlerinden çağrı: "Mesleğimizi yapamıyoruz"

Diyaliz teknikerliği okuyan ve iş bulamayan binlerce kişi, Sağlık Bakanlığı'na sosyal medyada seslenerek dikkatlerini çekmek istiyor.

Diyaliz Teknikerlerinden çağrı: "Mesleğimizi yapamıyoruz"

Haber61 / Haber Servisi

Türkiye genelinde diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olmasına rağmen mesleğini icra etmek isteyen binlerce vatandaş, sosyal medya üzerinden Türkiye Diyaliz Teknikerleri Platformu oluşturarak Sağlık Bakanlığı'na tek ses olarak sorunlarını anlatmaya çalışıyor.


Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olduktan sonra sertifika almaya hak kazanan ancak sağlık alanında atamaların yetersiz kalması nedeniyle mesleğini yapamayan binlerce kişi, aynı sertifikanın 2 ay gibi kısa sürede hemşirelere verilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Hemşirelere verilen sertifika sayısının çok olması nedeniyle diyaliz teknikerliği mezunları iş bulmakta güçlük çekiyor. 


Türkiye Diyaliz Teknikerleri Platformu'ndan Murat Taha Çolak konuyla ilgili yaptığı açıkmalada, sertifika sorunun nedeniyle çok sayıda mağdur olduğunu ve bölüm mezunlarının mağduriyetinin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan yapılacak düzenlemeyi beklediklerini belirtti. 


Diyaliz Teknikerleri Sağlık Bakanlığı'na sesleniyor: Mesleğimizi yapamıyoruz, diyalizde sertifikaya son


Türkiye Diyaliz Platformu'ndan binlerce üyenin yayınladığı ortak bildiri şu şekilde:

"Diyaliz teknikeri Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında güncellediği görev tanımında diyaliz teknikerleri hemodiyaliz ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur.

A) Diyaliz hastalarını diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirir.

B ) Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütür.

C) Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartar, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapar ve tedavilere ilişkin kayıtları tutar.

D) Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirir, diyaliz giriş yerinin bakımını yapar, hemodiyaliz işlemini başlatır ve bitirir. 

E) Diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri alır, oluşması halinde hekime haber verir.  

Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire ünvanlı kişilere diyalizde çalışma sertifikası vermiş ve yukarıda saymış olduğumuz yönetmeliğe göre Diyaliz Teknikerlerine bu görevleri tanınlamıştır. Günümüz itibarıyla Türkiyenin çeşitli yerlerinde diyaliz hastaları artmış ve hemşirelere verilen sertifikalarda çoğaltılmıştır. Aynı şekilde üniversitelerde diyaliz teknikerliği programıda yaygınlaştırılmıştır. Bugün diyaliz teknikeri  mezun sayısı ortalama yıllık on beş  bin kişi civarındadır. Sağlık bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan sertifikalı hemşire sayısı sekiz  bin civarında. Kamuda görev yapan Diyaliz teknikeri sayısıda üç  yüz doksan civarında. Biz diyaliz teknikerleri bakanlığımıza dilekçeler göndererek durumu izah etmeye çalıştık. Ve diyaliz teknikeri mezun sayısı yeterli sayıda olduğu içinde bakanlığımızın bölümümüze atama sayısını arttırmasını talep ettik. Bugun kamu hastanelerinde diyaliz servisinde çalışan hemşireler eski görev yerleri olan, servislerine çekilirse hem Türkiye geneli hemşire ihtiyacı karşılanmış olacak, hem de diyaliz teknikerleri alanlarına geri dönecek. O yüzden sağlık bakanlığımız diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır. Artık,biz diyaliz teknikerleri yeterli mezun sayısına ulaştığımız için hemşire ünvanlı kişilere verilen diyalizde çalışma sertifikasının durdurulmasını talep ediyoruz. diyaliz teknikerliğinin önünün açılması için Gerekli düzenlemenin yapılacağına inanıyor ve diyaliz teknikerlerinin yeterli atama kontejanına sahip olacağını umut ediyoruz...




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık