Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilen Her Şey

Diş beyazlatma en çok uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinin başında gelen uygulamalardan.

Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilen Her Şey

Diş beyazlatma İstanbul ve hemen hemen tüm illerimizde en çok uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinin başında geliyor. Bunun nedeninin beyaz ve güzel görünen dişlerin kadın erkek herkesin hayallerini süslemesi olduğu çok açık olsa da diğer yandan diş beyazlatma uygulamasının sağladığı etki de bu ilginin altında yatan nedenler arasında yer alıyor.

Düzenli olarak diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız hijyenine gereken özeni göstermek küçük yaşlarda edinilmiş bir alışkanlık olsa da göz alıcı parlaklığa ve beyazlığa sahip dişler için yeterli değildir. Özellikle dişlerde renklenmeye ve lekelenmeye neden olabilecek şekilde çay, kahve ve sigara başta olmak üzere çeşitli yiyecek, içecek ve nikotin ürünlerinin tüketilmesi standart diş fırçalama rutinini etkisiz hale getirebilir. Bunun sonucunda dişler doğal beyazlığını kaybedebilir, sararmalar ve lekelenmeler meydana gelebilir. Son yılların popüler prosedürlerinden diş beyazlatma bu aşamada, dişlerdeki sararmaların ve lekelenmelerin giderilmesi amacıyla uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biri olarak devreye girer.

Diş Beyazlatma Nedir?

Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma dişlerin bir ya da birkaç ton açık hale getirilmesini bu sayede üzerindeki renklenmelerin ve lekelenmelerin giderilmesini sağlayan etkili bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Diş beyazlatma uygulamasıyla birikte gözle görülür bir değişim elde edildiğinden hem kadınlar hem erkekler arasında en sık uygulanan kozmetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır.

Dişlerin sararmasına neden olan etkenlerin başında yaşlanma gelir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte dişlerin dış kısmı olan mine tabakasında değil iç kısım olan dentinde sararma ortaya çıkar. Dişlerin kendini onarmaya çalışmasıyla birlikte dentin tabakası daha koyulaşırken mine tabakası zayıflar. Tüketilen şekerli ve asitli yiyecekler de dişlerin daha erken yaşlarda sararmasına neden olan etkenler arasında sayılabilir. Bunun sonucunda dentin tabakasının rengi mine tabakasının altından görünür hale geldiğinde dişler sarı görünmeye başlar.

Bununla birlikte dişlerin sararmasına yol açan yaştan bağımsız pek çok farklı faktör de bulunmaktadır. Dişin üzerine düşme ya da dişe darbe alma gibi travmalar, gümüş renkli dolguların kullanılması, aşırı miktarda florüre maruz kalınması, ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi, genetik etkenler, aşırı miktarda sigara, çay ve kahve gibi renklenmeye neden olabilen yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi gibi nedenler de dişlerin sararmasına neden olabilir.

Diş Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?

Diş beyazlatma, dişteki renklenmenin niteliğine, elde edilmek istenilen sonuçlara, hastanın ihtiyaçlarına ve diş hekiminin tercihlerine göre farklı yöntemlerle uygulanabilen bir prosedürdür. Diş beyazlatma söz konusu olduğunda en iyi diş beyazlatma yöntemi olarak kesin bir cevap verilmesi doğru değildir. En iyi diş beyazlatma yöntemi kişi özelinde doğru bir şekilde belirlenen ve doğru tekniklerle uygulanan yöntemdir. Diş beyazlatma yönteminin tercih edilebilmesi için Dr. Sait Gezer tarafından hasta detaylı bir diş muayenesinden geçirildikten sonra dişteki sararmaların giderilmesi için en uygun yöntem hasta özelinde belirlenir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma yani Home Bleaching yöntemi uygulanmaya başlanmadan önce hastanın ağız içi ölçüleri alınır. Alınan ölçülere uygun olarak kişiye özel diş beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plaklar klinik ortamda hazırlandıktan sonra hastaya özel bir diş beyazlatma jeli verilir.

Ev tipi diş beyazlatma diş beyazlatma plaklarının içine belirtilen miktarda diş beyazlatma jeli sıkılması ve diş beyazlatma plaklarının gün içinde en az 4 ila 6 saat olmak kaydıyla ortalama 10 ila 15 gün süreyle düzenli olarak kullanılması yoluyla gerçekleştirilir. Tedavinin süresi kişi özelinde değişiklik gösterebilir.

Ev tipi diş beyazlatma diş hekimi kontrolünde olmakla birlikte ev ortamında hastanın kendisi tarafından gerçekleştirilir. Bu süreçte, verilen diş beyazlatma jelinin diş hekiminin önerdiğinden daha fazla kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Fazla kullanım durumunda diş beyazlatma jelinin diş beyazlatma plaklarından taşması ve diş etlerini tahriş etmesi gibi riskler gerçekleşebilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Popüler diğer bir diş beyazlatma tekniği olan ofistipi diş beyazlatma Office Bleaching olarak da isimlendirilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilir. Ofis tipi diş beyazlatma ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Uygulama kapsamında ilk adım yine hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesidir. Diş beyazlatma uygulamasına engel bir durum olmaması halinde dişlerin üzerine diş beyazlatma jeli sürülür. Daha sonra diş beyazlatma jelinin lazer ile aktive edilmesi sağlanır. Ofis tipi diş beyazlatmanın kaç seans uygulanacağı hasta özelinde ihtiyaçlara göre değişebilir.

Kombine Diş Beyazlatma

Kombine diş beyazlatma ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulanmasıdır. Ofis tipi diş beyazlatma uygulamasından sonra elde edilecek etkinin pekiştirilmesi amacıyla prosedür belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma ile kombine edilebilir.

Tek Diş Beyazlatma

Kanal tedavisi nedeniyle renk değiştiren dişlere uygulanabilen bir diş beyazlatma yöntemidir. Bunun için ilk olarak kanal tedavisi uygulanmış dişteki dolgu sökülerek ortaya çıkarılan oyuğa diş beyazlatma jeli koyularak geçici dolgu yapılır. İstenilen beyazlık elde edilene kadar işlem tekrarlanır. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, kanal tedavisi nedir içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık