Alzheimer'da erken teşhis uyarısı

DENİZLİ Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, alzheimer hastalığının en çok rastlanılan bunama hastalıklarından biri olduğunu belirterek, bu hastalıkta erken teşhisin önemli olduğunu söyledi. Dr. Değirmenci, alzheimer hastası yakınların

Alzheimer'da erken teşhis uyarısı

DENİZLİ Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, alzheimer hastalığının en çok rastlanılan bunama hastalıklarından biri olduğunu belirterek, bu hastalıkta erken teşhisin önemli olduğunu söyledi. Dr. Değirmenci, alzheimer hastası yakınlarının sabırlı, sevecen, anlayışlı ve özverili olmaları gerektiğini de belirtti.

Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle bu hastalığa dikkat çekip, en sık ortaya çıkış belirtisinin tekrarlayıcı bellek kusurları olduğunu ifade etti. Dr. Değirmenci, alzheimer hastalığının en çok rastlanılan bunama hastalıklarından biri olduğunu ve 50 yaşından itibaren yavaş yavaş her iki cinste de genetik ilişkili ortaya çıkabileceğini belirtti.

Hastalığın tüm ırklar ve her türlü eğitimsel, ekonomik alt yapıda gelişebildiğini ifade eden Dr. Değirmenci, "Kişi bu kusurların farkındadır ama önüne geçemez. Bir süre sonra bu durum yakınları ve çevresi tarafından fark edilir. Bu aşamada yapılan başvurularda hastalığın erken tanısı konabilir. Erken tanı hastalığın tedavisi ve ilerlemenin kontrolü için önemlidir" dedi.

Dr. Değirmenci, alzheimer hastalığının kişinin geçmişte edindiği bilgileri korurken yeni öğrenilen bilgileri çabuk unutmasına sebep olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Alzheimer olan kişilerde bellek problemleri ve kognitif yıkım vardır. Hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar, karar vermede güçlük çekme, kelime yetersizliği, düşüncelerini tamamlamada zorlanma gibi sıkıntılar yaşar. Kişinin çevresine olan ilgisi giderek azalır ve bu kişi sosyal hayattan uzaklaşır, zamanını daha çok evde ve yatağında geçirir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde hastalar evden çıkıp kaybolabilir. Gece ve gündüzü ayırt edemeyip gece yarısı kalkıp giyinip evden dışarı çıkmak isteyebilirler. Görmede, tat almada ve koku almada kayıpları ortaya çıkabilir. On yıldan uzun süren ve giderek kötüleşen alzheimer hastası yakınlarının sabırlı, sevecen, anlayışlı ve özverili olmaları gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık