Ramazan öncesi Trabzon’da et fiyatları ne kadar? "Kasaplar Kuyumcu çarşısı gibi"

Trabzon'da Ramazan ayı yaklaşırken et fiyatlarında yaşanan artış vatandaşları kara kara düşündürüyor. 

Ramazan ayına sayılı günler kala Trabzon’da vatandaşlar yavaş yavaş hazırlık yapmaya başladı. 

Et ürünleri almak için kasaplara giden vatandaşlar artan fiyatlar karşısında kara kara düşünüyor. 

İŞTE TRABZON’DA ET FİYATLARI

Köftenin kilosu 200 lira, Kuşbaşının kilosu 240 lira, Antrikot 280 lira, Kaburga sarma 220 lira, Kıymalık et 220 lira, Dana kemikli et 200 lira, Kuzunun kilosu 200 lira, Kalem pirzola 280 lira, Haşlamalık et 200 lira.

Haber61 ekibi kasapları gezerek fiyatların neden arttığını, vatandaşların neler düşündüğünü araştırdı.

“MÜŞTERİLERİMİZE KARŞI MAHCUP DURUMDAYIZ. HER GÜN 10-20 LİRA YUKARI ÇIKIYOR”

Haber61’e açıklamalarda bulunan Kasap Murat Demir, "Fiyatlar her hafta yukarı doğru çıkıyor. Şu an kıymanın kilosu 220 lira. Haliyle müşterilerimize karşı mahcup durumdayız. Her gün 10-20 lira yukarı çıkıyor. İnsanlar geliyor bu fiyatları siz yapıyorsunuz diyor. Belli bir kar oranımız var biz de imkânlar doğrultusunda fiyatlandırmaya çalışıyoruz. Kaliteli et sunmaktayız. Tosun kesiyoruz biz tosun eti de 180 liraya dayandı. Çöpe attığımız yüzde 20’lik bir kemik oranı var. Hesap ortada rakam 210 liralara dayanıyor. İnsanların alım gücünü etkiliyor ama fiyatlar yerinde durmuyor. Bizde mağduruz. Ama fiyatlar böyle. Satmış olduğumuz et sarfiyatı ona göre düşüyor. Bizimde kar oranımız düşüyor. Sirkülasyon olmuyor. Bire bir mağdur olduğumuz gibi müşteriyle muhatabız. Artık üçkâğıtçı konumuna geliyoruz. Amorti edip bu dönemdeki geçişi sağlamaya çalışıyoruz. Artık günü birlik yaşıyoruz. Devletten büyük firmalardan yardım istiyoruz. Hayvan sayısının yeterli seviyede olduğunu biliyoruz. Ramazana daha var ramazanda ne olur belli değil. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Her hafta karkas etin üzerine fiyat biniyor. Birilerinin müdahale etmesi gerekiyor. Allah rızası için biri dur desin” dedi.

“KASAPLAR, KUYUMCULAR ÇARŞISI”

Haber61’e açıklamalarda bulunan bir emekli Yakup Bey, “Eve kıyma alacağım ama kasaplar, kuyumcular çarşısı. Çok pahalı. Vatandaşın alım gücü var. Buranın yıllardır müşterisiyim. Eskisi gibi alamıyoruz. Gecen sene ile bu sene arasında yüzde 100’lük bir fark var. Ben emekliyim hesap ederek alıyorum. Hayat zorlaştı” dedi.

“ET BUGÜNÜN SORUNU DEĞİL”

Bir başka kasap ise “Et bugünün sorunu değil. 95-96’lı yıllarda ithalat açıldı. O zamandan beri bu sorun devam ediyor. Köyden kente göçle beraber sorun bitmedi. İnsanlar bu işi artık yapmıyor bundan sonrada yapacak değiller. Hayvan beslemek kolay değil. Herkesin işi de değil. Hayvancılık tüketimi karşılamıyor. Sorunlar ne zaman çözülür bakacağız. Ramazanda kıymanın kilosu tahminime göre 250 liralarda olacak. Etin kilosu da ondan biraz daha fazla olacak. Sonrası süreci ön göremiyoruz. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 150 civarında fark var.” şeklinde konuştu.

Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz Haber61’e yaptığı açıklamada “Son günlerde et üzerinde ciddi bir spekülatif artış söz konusu. Bu artış kasap esnafından kaynaklanmıyor. Peki nerden kaynaklanıyor? Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla Güney Doğu ‘da bir deprem oldu. Bu deprem dolayısıyla piyasada arz ve talep konusunda bir durum gerçekleşti. Talep arttı, arz azaldı. Yaklaşık 15 gün önce etin kilosuna 35 lira zam geldi. Bu zamda zorda bıraktı. Bugün 170 liraya aldığımız etin kilosunu 255 liraya satmamız gereken bir noktada 220 liraya satıyoruz. 230-240 liraya da kuşbaşını satıyoruz. Kasap esnafı aslında ciddi bir özveri göstermektedir. Vatandaşın zammı daha az hissetmesi konusunda da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ancak satın aldığımı karkas et fiyatlarında ki ciddi artışı anlattım. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu artışlar kasap esnafına bağlı değildir.” İfadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler