Milyonların beklediği haber! EYT düzenlemesi Meclis'e geliyor

Bu hafta milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT düzenlemesi Meclis’e geliyor.

Milyonların beklediği haber! EYT düzenlemesi Meclis'e geliyor

Uzun zamandır beklenen EYT düzenlemesinde artık sona gelindi. TBMM önemli konuları ele alacağı yoğun bir haftaya giriyor. Bunlardan biri de Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi. EYT düzenlemesi ile bugün önemli bir aşamaya geçilecek. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsayan söz konusu düzenleme yaş engelini ortadan kaldırılarak gündeme geldi.

EYT ARTIK MECLİS’TE
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile pazartesi günü EYT düzenlemesinin Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını duyurdu. EYT düzenlemesi ile ilgili detayları saat 11.00’de basın açıklamasıyla kamuoyuna açıklayacaklarını söyleyen Akbaşoğlu ayrıca düzenlemenin saat 13.00'te Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine bilgilendirme yapılacağını söyledi. Teklifi hazırlayan Bakanlık bürokratları, milletvekillerine düzenlemeyi anlatacak.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Çalışanların kapsamı için SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur ayrımı yapılmayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 7 bin 200 prim günü, erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim günü gerekiyor. Sigortalılık süresini erkekler en son 8 Eylül 2024'te dolduracak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

MAAŞLAR MART’TA
Teklifin bu aşamaların sonunda şubat ayında yasalaştırılması bekleniyor. EYT'lilerin ilk maaşlarının da 1 Mart'ta ödenmesi planlanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler