Marmara Bölgesinde deprem yaklaşıyor! Prof. Dr. Osman Bektaş uyardı

Haber61 Köşe yazarı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Marmara depreminin yaklaştığını söyledi. 

Marmara Bölgesinde deprem yaklaşıyor! Prof. Dr. Osman Bektaş uyardı

Haber61 köşe yazarı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bağlandığı bir programda Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin Marmara Depremine ilişkin önemli şeyler öğrettiğini söyledi. 

Marmara’da depremin yaklaştığını söyleyen Prof. Dr. Osman Bektaş şu ifadelere yer verdi;

“Biz depremleri depremden öğreniyoruz. Ben bu depremden deprem jeolojisi adına önemli şeyler öğrendim. Bunlar Marmara depremine ilişkin ışık tuttu. Paralel faylar. Batıdan doğuya doğru gidiyor. Arap ile Anadolu levhası arasındaki deformasyon bölünmüştür. En fazla deformasyonu Doğu Anadolu fayı üstlenmiştir. Bu nedenle sismik aktiviteyi daha fazla görüyoruz. 4 paralel faydan doğudaki Malatya ve Doğu Anadolu fayından iki deprem geçti. Bunlar bize çok şey gösterdi. Pazarcık depreminden 9 saat sonra Elbistan depremini nasıl tetikledi. Biz genellikle deprem olduktan sonra gerilmeler birikir ve doğrusal kırılmaya devam eder. 

Pazarcık depreminden sonra 93 km uzaklıktaki paralel fayı nasıl tetikledi. Marmara’da aynı şekilde paralel faylardan oluşuyor. Faylar stres transferi yapıyorsa Marmara’da stres transferi yapar. Marmara’da biriken enerji tartışma konusu. İki farklı görüş var. Biri deprem 45 sene sonra olacak. Marmara bölgesi deprem açısından yorulmuştur deprem 45 sene sonra olacaktır. Marmara bölgesi son 500 yılda 10 büyük deprem üretmiştir. Ama bu kadar basit değil. Deprem arasındaki zaman aralığı son derece değişken. Bir 7’lik deprem oluştuktan sonra ikinci deprem kısa zaman aralığında olabilir. Deprem şuanda Marmara’da yaklaştı. Ayak isleri geliyor.

Doğu Anadolu fayı 95 km uzaklıktaki depremi tetiklediyse diğerlerinin de tetiklenmesi söz konusu. Burada görülen depremden çok zemin öne çıkarılmalı. Deprem yönetmeliğini uygulamamak sorun. İstediğiniz kadar Afet bakanlığı kurun, bu kurumlar görevlerini yapmazsa, denetim yapmazsa bunlar kaçınılmaz. Geçtiğimiz depremlerden hiçbir şey öğrenmedik."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem