Trabzon belgeseli Trento'ya konuk oluyor

Dünyadaki dağ filmleri festivallerine öncülük eden Trento Film Festivali'nin bu yılki onur konuğu Türkiye oldu. 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında 61'incisi düzenlenecek festivalde, Türk sinemasından uzun ve kısa metraj ile belgesel olmak üzere 12 eser y

Trabzon belgeseli Trento'ya konuk oluyor

Dünyadaki dağ filmleri festivallerine öncülük eden Trento Film Festivali'nin bu yılki onur konuğu Türkiye oldu. 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında 61'incisi düzenlenecek festivalde, Türk sinemasından uzun ve kısa metraj ile belgesel olmak üzere 12 eser yer alacak. Festivalin açılışı, Baba Zula konseriyle yapılacak. 

 
Kuzey İtalya'da, Dolomit Dağları'nın batı sınırında yer alan Trento ili, bu yıl Türkiye'den gelecek konukları konuk ediyor. İlki 1952 yılında düzenlenen, 40 binin üzerinde izleyici sayısı ile dünyanın en büyük dağ filmleri festivali olarak kabul gören 61. Trento Uluslararası Film Festivali'nde 121 yapıt izleyiciyle buluşacak. 
 
Festival komitesi bu yıl 3'üncü kez uygulanan "Hedef (Destination)…." kategorisi için Avrupa ve Asya'yı birleştirdiği için seçtiği ;Türkiye'yi kültür, tarih, kokular ve dağlar temalarıyla takipçilerine tanıtacak. Bu nedenle 12 filmin dışında, sergi, söyleşi ve eğitim atölyesi çalışmalarıyla Türkiye'nin ruhu Dolomitler'e yansıtılacak. Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Ankara Sinema Derneği'nin desteğini alan, başkanlığını Roberto de Martin'in yürüttüğü festivalin açılış gecesi 26 Nisan'da yapılacak. 
 
BABA ZULA'DAN KONSER
 
Gecede, 17 yıl önce kurulan ve uluslararası üne sahip Türk müzik grubu Baba Zula, Santa Chiara Oditoryum'unda konser verecek. Geleneksel Türk müzik aletleriyle melodilerine hayat veren Baba Zula, tarihin tozlu raflarından çıkarılarak restore edilen, 1920 Avusturya yapımı ve Ernst Marischka yönetmenliğindeki "Enis Aldjelis (Doğu'nun Çiçeği)" adlı filmin gösterimine konserle eşlik edecek. İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliği taşıyan Enis Aldjelis, Baba Zula'nın bu sessiz film için hazırladığı özel müziklerin canlı performansıyla birlikte sunulacak. 
 
Baba Zula aynı gösteriyi, ilk olarak Altın Portakal Film Festivali'nde hayata geçirmişti. Sirkeci Paşa'nın oğlu Ahmet ve Enis Hanım'ın İstanbul'da yaşadığı dramatik aşk öyküsünü konu edinen filmin başrollerinde aynı zamanda yönetmenin eşi olan Avusturyalı oyuncu Lily Marischka ve Georg Reimer Hahn yer alıyor.
 
PELİN ESMER JÜRİDE
 
Festival programında, Türkiye'den ve Türkiye'yi konu edinen 12 yapıt arasında, aynı zamanda Trento Film Festivali'nin jüri üyeliğini de üstlenen Yönetmen Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi' filmi yer alıyor. Olgun Şimşek ile Nilay Erdönmez'in başrolü paylaştığı film, Adana Altın Koza, Toronto ve Rotterdam başta olmak üzere uluslararası festivallerden birçok ödülle dönmüştü. 
 
Festival programında dikkat çeken bir diğer film ise, Ömer Lütfi Akad'ın yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Yılmaz Güney'le birlikte yazdığı 1966 yapımı 'Hudutların Kanunu.' Oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş ve Tuncer Kurtiz gibi isimlerin yer aldığı film, Martin Scorsese Dünya Sinema Vakfı tarafından restore edilmişti. 
 
Emin Alper'in ilk uzun metrajlı filmi olan, başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan ve Mehmet Özgür'ün bulunduğu Türkiye-Yunanistan 2012 ortak yapımı 'Tepenin Ardı' da, İtalya ve birçok ülkeden kente gelen izleyicinin beğenisine sunulacak. 
 
ZENGİN BELGESEL PROGRAMI
 
Zengin bir seçkiye sahip olan belgesel dalında ise, Almanya'da yaşayan Yönetmen Fatih Akın'ın 'Cenneti Kirletmek' adlı filmi festival programına alındı. Söz konusu belgesel film, Trabzon yakınlarındaki Çamburnu Köyü halkının 2007 yılında beldelerine kurulan çöp depolama merkezine karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Bunun yanı sıra, Bülent Öztürk'ün 'Beklemek', Müjde Arslan'ın 'Ben Uçtum Sen Kaldın', Emine Emel Balcı'nın 'Ich Liebe Dich (Seni Seviyorum)', Yüksel Aksu'nun 'Anadolu'nun Son Göçerleri: Sarıkeçililer', Bingöl Elmas'ın 'Evcilik' ve Cevahir Çokbilir'in 'Maşuk' adlı belgesel yapıtları da festivalde yer alacak. Kısa film dalında ise Reşit Baskın'ın 'Arayış' filmi bulunuyor. 
 
SERGİ VE SÖYLEŞİLERLE TÜRKİYE'DEN ESİNTİLER
 
Fotoğrafçı Stefano Ferracci'nin objektifinden İstanbul'un dinamik ve modern yüzünün anlatıldığı 'İSTODAY' adlı bir sergi ile arkeolojik yönüyle Kapadokya'nın ele alındığı bir diğer fotoğraf sergisi de festival takipçilerinin beğenisine sunulacak.
 
Ayrıca, 'Bin bir İstanbul' adlı edebi bir okuma etkinliğinin yanı sıra, İtalyan Yazar-Kaşif Tito De Luca ile Tasarımcı ve Karikatürist Paolo Cossi'nin 'Ararat, medeniyetin köklerinden günümüze' temalı bir söyleşisi de gerçekleştirilecek. İtalya'nın eski Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili'nin, 'Turchia Bussa La Porta (Türkiye kapıyı çalıyor)' adlı kitabıyla ilgili bir konferans da düzenlenecek. 
 
Özcan Alper'in 'Sonbahar' adlı filmi, 2009 yılında aynı festivalden 'Altın Centiyana (Yılan Otu)' ödülüyle dönmüştü. Aynı festivalin uzantısı ise 1-8 Mayıs tarihleri arasında yine İtalya'nın Bolzano kentinde gerçekleştirilecek. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler