Hukuk ve sanat buluşması büyük ilgi gördü

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu,  TBB Konferans Salonu’nda bir araya geldiği sanatçılara dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet’in dizeleriyle seslendi. Feyzioğlu, “O duvarlarınız bize vız gelir vız” dedi.Yüklendiği misyonla önemli işlere imza atm

Hukuk ve sanat buluşması büyük ilgi gördü

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu,  TBB Konferans Salonu’nda bir araya geldiği sanatçılara dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet’in dizeleriyle seslendi. Feyzioğlu, “O duvarlarınız bize vız gelir vız” dedi.

Yüklendiği misyonla önemli işlere imza atmaya devam eden Türkiye Barolar Birliği’nin  hukuk ve sanat buluşması büyük ilgi gördü.

Feyzioğlu, “Nereden çıktı bu hukuk ve sanat buluşması” diyenlere şu yanıtı verdi: “Memleketin yolsuzluk derdi, avukatların derdi, geçim derdi derken nereden çıktı bu hukuk ve sanat meselesi diyorlar. Siyaseten küçük menfaatler sağlayan çözümler kolayımıza gitti şimdiye kadar. Özgür düşünceyi engelleyen toplumlar yok olmuşlardır. Tarih, sanat olmaksızın ekonomide, bilimde gelişmiş hiçbir ülkeyi, milleti kaydetmiş değildir. Sanat olmadan hiçbir şey olmaz. Sadece kabile devleti oluruz.”
 
SANATI AŞAĞILAMAK İNSANI AŞAĞILAMAKTIR

Feyzioğlu, “Sanatı aşağılamak ise insanı aşağılamaktır. ‘Sanatın içine tükürürüm’ diyenler de aslında kendi yüzlerine tükürmektedirler. Arkadaşlar durum tespiti yapalım. ‘Her şey bitti de sıra sanata mı geldi’ diyenler var. Sanatçıların kulislerde, kafeteryalarda ne olacak bu ülkenin hali diye sohbetlerinin bugüne kadar hiçbir çözüm sağlamadığı ortada. Aynı şekilde biz avukatların adliye koridorlarında ne olacak meslek itibarımız diye sızlanmalarımız hiçbir işe yaramamıştır. Mesele, toplumun yaşam damarlarından biri olan sanattan yoksun olan toplumda hukukun üstün olduğu demokratik rejim yaratmak da imkânsızdır” dedi.
 
ÖZGÜR BİREYİ YOK ETMEK İSTİYORLAR

Sanatçı-yazar Ataol Behramoğlu, mevcut iktidarın özgür bireyi ve özgür toplumu yok etmek istediğini belirterek buna izin verilmeyeceğini kaydetti. Tiyatro Platformu adına konuşan tiyatro sanatçısı Ragıp Yavuz ise, uygar bir ülkede devletin sanata olan desteğinin vazgeçilemez olduğunu belirterek “Ama davulun sanatçının boynunda, tokmağınsa siyasetçinin elinde oluşu ölümcüldür” görüşünü dile getirdi.

Yönetmen ve oyuncu Orhan Alkaya, konuşmasında “Devlet sanatın neresinde olmalı” sorusuna yanıtını, “Parayı verecek, hiçbir şeye karışmayacak” sözleriyle verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ve sanat kurumlarını Türkiye Sanat Kurulu’na devretmeyi öngören yasa tasarısı taslağındaki maddelere de değinen Alkaya, “Böyle bir taslak resmi olarak yok ama hayaleti dolaşıyor. Benim taslaktan anladığım özetle şu: Bir sanat kurulu kurulacak, 1500 yıl yaşayacağını varsaydığımız bir başbakan bu kurula başkanlık edecek. Kurul üyelerini de Bakanlar Kurulu atayacak” diye konuştu.
 
PROTOKOL İMZALANDI

TBB ile Sanatçılar Girişimi Tiyatro Platformu ve Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) arasında imzalanan protokole göre ise taraflar sanat mevzuatı tespiti ile mevzuatı denkleştirme çalışmaları yapacak. Kurum ve kuruluşların katkılarıyla yasa taslak ve önerileri hazırlayacak; eğitim seminerleri, konferanslar, sempozyumlar, kongreler ve paneller düzenleyecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat