KTÜ’lü Profesör uyardı! “Covid gibi bir salgın”

Trabzon’da son dönemde grip vakaları büyük ölçüde artış gösterdi. Bu durum hastanelerde yoğunluğa neden olurken akıllara “salgın mı var?” sorularını getiriyor.

KTÜ’lü Profesör uyardı! “Covid gibi bir salgın”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Haber61’e önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde grip vakalarında büyük bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Covid pandemisi gibi bir salgın var dünyada” dedi.

KTÜ’lü Profesör uyardı! “Covid gibi bir salgın”

Prof. Dr. Yılmaz şu ifadeleri kullandı;

ÇOK YAYGIN VE BULAŞICI

"Dünyada var bu salgın. Türkiye’deki gibi bir artış trendi var. Grip vakaları tüm dünyada artış durumda. İnfluenza çoğunlukta, RSV var. RSV çocuklarda daha ön planda. Rize, Samsun arasında. Çok yaygın ve bulaşıcı. Okul çağı çocuklarında öncelikle oldu. Onlar evlerine gittiler evdekilere bulaştı. Bunun belli bir nedeni yok. Her sene olan durumun bulaşıcılığının daha fazla olduğu bir ortamı yaşıyoruz.

OKULLARDA TATİL UZATILABİLİRDİ

Gripten dolayı yatırdığımız hasta çok az ama millet evde kırılıyor. Okulların bir haftalık tatil edildiği dönemden sonra başladı aslında. O dönemde çok fazla miktarda arttı. Belki tatil uzatılabilirdi. Bu salgın okullarda başladı ama her yerde var. AVM’lerde herkes aksırıyor, tıksırıyor, bulaşıcılık oluyor. Okullar tatil edilseydi bu kadar bulaşıcılık olmazdı. Ama “tatil edilmeli mi?” derseniz şartların hepsi oluşmamıştı sonuçta burada. Tatil uzatılabilirdi ama bu salgın gecikebilirdi. Bütün dünyada olduğu için bunu önlemek kolay değil. Covid pandemisi gibi bir salgın var dünyada.

HİJYEN VE MASKE ÖNEMLİ

Hijyen en önemlisi. Hijyene mutlaka uyulması lazım. Sosyal mesafeye dikkat etmek, kalabalık ortamlardan uzaklaşmak. Kalabalık ortama girmek gerekirse de maske kullanmak çok önemli. Camilere maske ile girmek, AVM’lerde maske kullanmak. Mümkün olduğunca da girmemek gerek. Hastalanan kişilerin kalabalık ortamlara girmemesi lazım.

MASKE ZORUNLULUĞU GELMELİ

Maske zorunluluğu olması lazım. Hastanede hastalarımın yüzde 80’i maskesiz. Maske kullanmıyorlar. Üniversite yurtlarında çok hastamız var.

COVİD DÖNEMİNDEKİ KORTİZONLAR NEDEN OLMUŞ OLABİLİR

Grip geçirenlerin ağır geçirmelerinin nedeni, grip sonrası komplikasyonların çok olması. Grip sonrası zatürre görülür, orta kulak iltihabı görülür, bunlar daha fazla görülüyor. Bunun nedeni nedir diye baktığımızda, Covid döneminde kullanılan kortizonlar var.  Özellikle Covidi ağır geçirenler bunları kullandı. Bunla da vücudun bağışıklık sistemini biraz bozmuştur. Bu duruma neden olmuş olabilir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler