KTÜ'lü doktor sağlık izlem programının önemini anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde doktor Elif Ateş, Özel Sağlık İzlem Programı öneminden bahsetti.

KTÜ'lü doktor sağlık izlem programının önemini anlattı

KTÜ Farabi Hastanesi Aile Hekimliği Bölümü'nden Doç. Dr. Elif Ateş, periyodik sağlık muayenelerinin, sağlıklı bireylerde belirli sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltmak amacıyla yapılandırılmış, spesifik, etkin ve uygulanabilir bir izlem programı olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Elif Ateş, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu: 

KTÜ'lü doktor sağlık izlem programının önemini anlattı

Periyodik sağlık muayeneleri, eski adı ile Check-up, sağlıklı veya sağlıklı görünen bireylerde, kişinin; yaşı, cinsiyeti, mesleği, yaşadığı yer, aile öyküsü vb. faktörler sorgulanarak oluşturulan ‘KİŞİYE ÖZEL’ bir izlem programıdır. Check-up’tan farkı, Check-up’ta herkese aynı tetkikleri yaparken periyodik sağlık muayenesinde, kişiye özgü öykü alıp tetkik yaparak kişiye özel önerilerde bulunuyoruz. 

Periyodik sağlık muayenesi hedeflerimiz arasında; hastalıkların erken tanılarını koymak, enfeksiyon hastalıkları gibi durumlara karşı aşı hizmetleri, kilo takibi ile obezitenin önüne geçilmesi vb. birçok hizmet yer alıyor. Periyodik sağlık muayenelerinde aynı zamanda kişiyi gereksiz tıbbi müdahalelerden, yarardan çok zarar verebilecek olandan korumak istiyoruz. 

Gelişmiş kendi kendini test etme teknolojilerinin ortaya çıkması, testlere daha fazla erişim ve bazı durumlarda ticari teşvikler, aşırı tanıyı artırdı. İstenilen her fazla test ile bir hastalığı teşhis etmeniz mümkün. Periyodik sağlık muayenesi ile bireylerin taşıdıkları risklere göre bilimsel veriler ışığında onları teste tabi tutarak doğru karar vermesini sağlamak istiyoruz. 

Periyodik sağlık muayenesinde sadece tetkikler yer almamakla birlikte aynı zamanda kişinin yaşı ve sahip olduğu riskler nedeniyle koruyucu anlamda ilaç kullanımını da önermekteyiz. Örneğin; son kılavuzlarımıza göre; 6-12 ay arası çocuklarda hiçbir şikâyet olmaksızın demir kullanımını, 55-79 yaş arası erkek ve kadınlarda kalp krizi ve inmeden korunmak amacıyla aspirin kullanımını öneriyoruz. Tüm bu önerilerin, kişiye ait özellikler de dikkate alındıktan sonra kullanımına başlıyoruz.

Tarama testlerimiz; kan basıncı, vücut ağırlığı, boy ölçümüne yönelik olabileceği gibi bir laboratuvar testi de olabiliyor. Bu kapsamda hangi testlerin olacağına, kişiye özel olarak karar veriyoruz. Tüm bu süreçler, hekim ile başvuranın ortak karara varması ile oluşuyor. 

Sağlıklılık hali, her zaman kıymetini bilemediğimiz bir durum. Hastalanınca veya hastalık olma ihtimalinde bile kişilerin stresi artıyor. Ama hastalıklara periyodik sağlık muayenesi ile erken teşhis konması, hastayı ileride karşılaşacağı birçok sıkıntıdan kurtarıyor. Bu kapsamda Farabi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği’ne periyodik sağlık muayenesi için başvuran bireylere, etkili iletişim yöntemi ile tüm sıkıntılar ortaya çıkmadan önce müdahale etme imkânı sağlamaya çalışıyoruz. Kolay ulaşılabilir olmak, kişilerin özeliklerini dikkate almak, en etkili ve kapsamlı bakımı sağlamak başlıca hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler