Kahramanmaraş depremi Trabzon’u etkileyecek mi? “Karadeniz fay hattı…”

Kahramanmaraş’ta bu sabah saatlerinde gerçekleşen ve 10 ili etkileyen deprem Trabzon’u da etkilecek mi?

Kahramanmaraş depremi Trabzon’u etkileyecek mi? “Karadeniz fay hattı…”

Haber61 - Haber Servisi -
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem 10 ili etkileşmişti.

Tüm ülkenin seferber olduğu doğal afet sonrası insanları yaşanabilecek yeni depremlerin korkusu sardı.

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, Kahramanmaraş’taki depremin Karadeniz fay hattını etkileyebileceğini ve Trabzon’daki yapı stoğunun ivedilikle gözden geçiriilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamaları şu şekilde:
Bu iki deprem. Trabzon ikinci 7,5 büyüklüğündeki depremle de Trabzon sallandı.  Binalar sallanıyorsa yer içerisindeki faylar da sallanıyor. Bu da fayların etkilenmesine neden oluyor. Faylar üzerinde stres oluşturmasına neden oluyor. Bu sallantılar ve stres transferi faylarda etki yapıyor. Bu nasıl oluyor. Ya depremi daha ileriye atıyor ya da olabilecek bir depremi daha da öne alıyor. Bu bağlamda Karadeniz fayı, Kuzey Anadolu fayı yani Doğu Karadeniz bölgesini Kuzeyden çeviren Karadeniz fayı, güneyden çeviren Kuzey Anadolu fayı bu iki büyük depremin stres transferinden etkilenmiştir. 

Zaman içerisinde de etkilenmeye devam edecektir. Bu etkilenme nasıl olur. Olabilecek depremi öteleyebilir de öne alabilir de. Bunu bilemeyiz. Hangi fay depreme hazırsa o fayda deprem oluşturur, hazır değilse bir etki oluşturmaz.

Önemli olan şu; Kuzey Anadolu fayı veya Karadeniz’deki fayda kırılmayan fayların deprem oluşturma özelliği nasıl bilmiyoruz. Depremi öne de alabilir geciktirebilir de ama kesinlikle etkileyecek. 

“TRABZON’UN YAPI STOĞU…”
Sonuç olarak Trabzon’un yapı stokunun özellikle ivedilikle gözden geçirilmesi lazım. Yapı stokunun bugünkü deprem yönetmeliğine uyup uymadığının belirlenmesi lazım.

İkinci iş, Trabzon’da mikro bölgelendirme dediğimiz zemin etütlerinin yapılması lazım. 

Bu iki çalışma yapılırsa, Trabzon’da olabilecek olan AFAD’ın öngördüğü 6.6’lık deprem sonucunda nerelerin ne kadar hasar göreceği belirlenebilir.

“AFAD’DAN BAŞKASINA İTİBAR ETMEYİN”

AFAD yarım saatte bir açıklama yapıyor. AFAD’ın sözünden başka hiç kimsenin sözüne itibar etmeyin.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber