İşte dikkat çeken 'yemek kartı düzenlemesi' hakkında merak edilenler

1 Aralık tarihinde yürürlüğe giren yemek kartlarıyla ilgili yeni düzenleme, çalışanlar tarafından yakından takip ediliyor.

İşte dikkat çeken 'yemek kartı düzenlemesi' hakkında merak edilenler

Peki Ocak ayı itibarıyla maaş bordrolarında yemek ücretleri ayrı olarak mı belirtilecek? Kritik soruyu Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yemek kartı düzenlemesiyle birlikte yemek kartı kullanım zorunluluğu ortadan kalktı. İşveren bu ücreti çalışanına nakit olarak verebilecek ve ödenen ücret vergiden düşürülebilecek. Peki Ocak ayı itibarıyla maaş bordrolarında yemek ücretleri ayrı olarak mı belirtilecek yoksa 'zam' adı altında mı ödenecek? Kritik soruyu Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

MAAŞ BORDROLARINDA YEMEK ÜCRETLERİ AYRI OLARAK MI BELİRTİLECEK?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram: “Çalışanlara günlük yemek bedeli istisnası mevcuttur. Burada sınır 34 TL iken 51 TL+ KDV yani 55 TL’ye yükseltildi. Çalışan 22 günlük aylık çalışması neticesinde günlük 55 TL tutarında işverenler tarafından verilen ücret vergiden ve sigorta priminden istisnadır.

'YENİ DÜZENLEME İLE YEMEK KARTI ZORUNLULUĞU KALKTI’

Bunun istisna olabilmesi için daha önceden yemek kartı kullanımı zorunluluğu vardı. Yemek kartına yüklenen paralar bazı marketlerde ve alışveriş yerlerinde kullanılabiliyordu. Bunun önüne geçilmek için yeni bir düzenleme yapıldı ve yemek kartı uygulaması kalktı.

YEMEK ÜCRETLERİNİN NAKDİ OLARAK VERİLMESİ MAĞDURİYETE YOL AÇAR MI?

Daha öncesinde de yemek kartı olarak verilen tutarlar bordroda yansıtılabiliyordu. Ya da uygulamada direkt gider olarak yazılıyordu. Şu anda işverenler bunu bordroya dahil edecek bunun üzerinden vergi ve sigorta primi yatırmayacaklar. Ben bunun mağduriyete yol açacağını düşünmüyorum. Aksine olumlu bir düzenleme olmuştur.

İŞVEREN BUNU ZAM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİR Mİ?

Olması gereken net maaş artı yol, yemek masraflarıdır. Yine maaşa artı bir şekilde verilecek ve hak kaybına yol açmayacaktır. Çalışanlara elden verilecek ücret olduğu için çalışanlar diledikleri gibi tasarruf edebilecekler.

YEMEK KARTININ MARKETLERDE KULLANILAMAYACAĞINA YÖNELİK SÖYLENTİLER VAR, DOĞRU MU?

Hala yemek kartı kullanılabilir. Ancak işverenin çalışanına verdiği ayni veya nakdi yardımın tamamı ücrettir. Yemek kartı kullanılmasının önünde engel yoktur. Günlük 55 TL’yi aşan kısım ücret olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Yemek kartı uygulaması ortadan kaldırılmadı. Yemek kartı uygulaması marketlerde kullanılabilir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem