İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci! Hangi belgeler istenecek? Kaç kişi çalıştıracaklar?

Yeni çıkan yasa ile basın kurumu statüsüne kavuşan İnternet haber siteleri için aranan şartlar belli oldu. İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci! Hangi belgeler istenecek? Kaç kişi çalıştıracaklar? İşte detaylar…

İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci! Hangi belgeler istenecek? Kaç kişi çalıştıracaklar?

Yıllardan beri yayın yapan ancak basın kurumu statüsüne kavuşamayan İnternet haber siteleri için yeni yasa yürürlüğe girdi. İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci! Hangi belgeler istenecek? Kaç kişi çalıştıracaklar? Bütün ayrıntılar haberimizde…

Türkiye genelinde yayın yapan internet haber siteleri basın kurumu statüsüne kavuşmak için yıllarca mücadele verdi. En son yapılan düzenleme ile artık basın kurumu statüsüne kavuşan internet haber siteleri için şimdi de Basın İlan Kurumu’ndan ilan almak için başvuru süreci başlıyor. 

Aranan şartları yerine getirebilen siteler Basın İlan Kurumu’ndan ilan alarak büyük bir destek almış olacaklar. Peki Basın İlan Kurumu’ndan destek almak isteyen siteler hangi şartları yerine getirmek zorunda. 

İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci! Hangi belgeler istenecek? Kaç kişi çalıştıracaklar?

İşte o şartlar… 

İnternet Haber Sitelerinin Resmi İlan Başvuru Süreci

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinin internet haber sitelerini ilgilendiren hükümleri birinci, üçüncü ve yedinci kısımlarda yer almaktadır. İlgili hükümlere ulaşmak için tıklayınız.

1- İnternet haber sitelerinden talep edilecek belgeler

Mevkute beyannamesi ve alındı belgesi (imtiyaz sahibinin tüzel kişi olması halinde, tüzel kişi unvanının yer alması gerekmektedir.),

Şirket karar defteri ve Ticaret Sicili gazetesi örneği (İmtiyaz sahibinin tüzel kişi olması halinde),

Aile bilgilerini gösterir nüfus kayıt örneği (Temsile haiz kişi/kişilerin, tüzel kişi olması halinde şirket ortaklarının, yönetim ve denetim organlarında bulunan kişilerin ve eşlerinin),

Ceza dava dosyası olup olmadığını gösterir belge (Süreli yayını temsile haiz kişi/kişilerin tüzel kişi olması halinde ise ortaklarının, yönetim ve denetim organlarında bulunan kişilerin),

Noter tasdikli imza beyannamesi/sirküleri ile kimlik fotokopileri (Temsile haiz kişi veya kişilerin),

Yer sağlayıcısına ilişkin belgelerin suretleri,

Hususi İlan ve Reklam Fiyat Tarifesi,

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) adresi,

Kurumsal elektronik posta adresi,

Künyenin yer aldığı sayfanın adresi(Örn: www.abc.com/kunye),

İmtiyaz sahibi Şirket/kişinin vergi levhası ve fatura örneği.

Kadrosunda istihdam edilen fikir işçilerinin vatandaşlık numaralarını ve görevlerini ihtiva eden kadro listesi ile bu listede yer alan kişilerin;

İş sözleşmeleri,

SGK işe giriş bildirgeleri,

Kıdemlerini, olup olmadıklarını gösteren belgeleri,

Şirket ortaklığı belgeleri,

Vergi mükellefiyet evrakı,

Yerleşim Yeri (İkametgâh) belgeleri,

Ceza dava dosyası olup olmadığını gösterir belgeler,

Diploma sureti / mezuniyet veya durum belgeleri (öğrenci ise),

Kimlik suretleri

Dilekçe Örneği

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne,

Sahibi olduğumuz ve yönetim yeri……….. ilinde bulunan www……………. internet haber sitemizin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkı kazanabilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederiz.

İmza/Kaşe-Tarih

2- Resmi ilan yayınlama talepleri nereye yapılacak?

İnternet haber sitelerinin taleplerini Kurum şubelerine yazılı olarak yapmaları gerekmektedir.

3- İnternet haber sitelerinin bekleme süreleri

Resmi ilan yayımlama talebinde bulunan internet haber siteleri 24 aylık bekleme süresine tabi tutulacak. Ancak, dâhil olduğu kategoriler için Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğiyle belirlenmiş asgari kadro ve günlük asgari içerik sayılarının 2 katı ile günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 4 katını yerine getiren internet haber siteleri için bekleme süresi 6 aydır.

4- İnternet haber siteleri, kadrolarında kaç fikir işçisi istihdam edecek?

Genel kategori için 32 fikir işçisi, 1. kategori için 15 fikir işçisi, 2. kategori için 12 fikir işçisi, 3. kategori için 8 fikir işçisi, 4. kategori için 6 fikir işçisi, 5. kategori için 4 fikir işçisi istihdam edilmesi gerekmektedir.

5- Günlük asgari haber sayısı kaç olmalıdır?

Genel kategorideki internet haber sitelerinden günlük 240 asgari haber sayısı, 1. kategoriden günlük 100 asgari haber sayısı, 2. kategoriden günlük 80 asgari haber sayısı, 3. kategoriden günlük 50 asgari haber sayısı, 4. kategoriden günlük 40 asgari haber sayısı, 5. kategoriden günlük 30 asgari haber sayısı istenecek.

6- Tekil ziyaretçi sayısına ilişkin şartlar nelerdir?

Genel kategoriden 500.000 tekil ziyaretçi, 1.500.000 sayfa görüntülenme sayısı, 1. kategoriden 50.000 tekil ziyaretçi, 150.000 sayfa görüntülenme sayısı, 2. kategoriden 30.000 tekil ziyaretçi, 90.000 sayfa görüntülenme sayısı, 3. kategoriden 20.000 tekil ziyaretçi, 60.000 sayfa görüntülenme sayısı, 4. kategoriden 10.000 tekil ziyaretçi, 30.000 sayfa görüntülenme sayısı, 5. kategoriden 3.000 tekil ziyaretçi, 9.000 sayfa görüntülenme sayısı istenecektir.

*İnternet haber sitelerinin kategorilerine göre kadro sayısı, dağılımı ve görevi ile günlük haber sayısı, tekil ziyaretçi sayısı ve sayfa görüntülenme sayısına ilişkin bilgileri görüntülemek için tıklayınız.

7- İnternet haber sitelerinin yönetim yeri, çalışma alanının niteliği, teknik ekipman ve faaliyetine ilişkin hükümler

Gazete ve internet haber sitelerinin bir iş yerinin bulunması, bu iş yerinde kadroda beyan edilen fikir işçileri ile orantılı olmak üzere kişi başına en az 5 metrekare çalışma alanının (1 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir) olması; fikir işçilerinin gazetecilik mesleğini gerçekleştirebilmek amacıyla kullanacakları gerekli teknik ekipmanın bulunması; gazetecilik mesleği ile bağdaşmayacak başka bir meslek faaliyeti veya ticari iş yapılmaması; aynı zamanda konut olarak kullanılmaması; gazete ve internet haber sitesinin adının bulunduğu tabelanın görünür bir yere asılması gerekmektedir.

8- Künye ve iletişim bilgileri

İnternet haber sitelerinde kullanıcıların anasayfadan doğrudan ulaşabileceği iletişim başlığı altında künye bulundurulması zorunludur.

9- Emekli olacak fikir işçisinin sigorta işlemleri için neler yapmalıyız?

Kadroda istihdam edilen fikir işçilerinin sigorta giriş ve çıkış işlemleriyle ilgili internet haber siteleri, hak kaybına uğramamak için ilgili personele dair yapacaklarına yönelik Basın İlan Kurumu Şube Müdürlüklerinden ayrıntılı bilgi alabilir.

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinin kadroya dair hükümleri için tıklayınız.

10- Basın kartımı nereden alabilirim?

Basın kartına dair işlemler Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca yürütülmektedir. Basın kartı hakkındaki açıklamalara https://www.iletisim.gov.tr/turkce/basin-karti linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem