Hatay Antakya taşınacak mı? Depremin yıktığı Hatay Antakya ne olacak?

Depremin vurduğu Hatay Antakya’nın taşınıp taşınmayacağı gündeme geldi. Hatay Antakya taşınacak mı? Depremin yıktığı Hatay Antakya ne olacak? İşte detaylar…

Hatay Antakya taşınacak mı? Depremin yıktığı Hatay Antakya ne olacak?

Kahramanmaraş merkezli iki deprem daha sonrasında Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçeleri merkezli meydana gelen iki deprem sonrasında Hatay Antakya adeta yerle bir oldu. Hatay Antakya taşınacak mı? Depremin yıktığı Hatay Antakya ne olacak? Bütün ayrıntılar haberimizde…

Hatay Antakya taşınacak mı? Depremin yıktığı Hatay Antakya ne olacak?

6 Şubat’ta saat 04:17’de Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7.7, saat 13:24’te Elbistan ilçesinde, 20 Şubat’ta saat 20:04’te Hatay’ın Defne İlçesinde 6,4 ve Samandağ ilçesinde saat 20:07’de 5,8 büyüklüklerinde depremler meydana geldi. Bu depremler sonrasında Hatay adeta yerle bir oldu. 

Büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da enkazların kaldırılması sonrasında nasıl bir yapılaşma yapılacağı merak konusu olmuştu. Özellikle tarihi yapıların, camilerin ve kiliselerin ne olacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. 

HATAY ANTAKYA TAŞINACAK MI?

TV Canlı yayınına katılan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman Hatay’ın taşınıp taşınmayacağı, yeni yerleşimlerin nasıl ve nereye yapılacağına dair açıklamalarda bulundu. 

Hüseyin Yayman, "Hatay ne olacak, Antakya ne olacak? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'mız Murat Kurum da geldi. Bu gördüğümüz yapılar için yeniden arama toplantıları, ortak akıl toplantıları yapacağız. Antakya’daki tarihi mekanları koruyacağız. Buralarda iki, maksimum 3 katlı yapılar olacak. Asi Nehri’nin kenarında büyük alanlar açılacak ve Antakya’yı iki dağın eteğine taşıyacağız. Sol tarafımız Amanos dağları. Orada yeni bir şehir kurulacak ve insanlar oralara gidecekler. Diğer tarafta ise Habib-i Neccar Dağı. Bizim Antik Dağ olarak bildiğimiz, Saint Pierra Kilisesi’nin olduğu dağın eteğinde yeni bir Antakya kuracağız. İnsanlarımız müsterih olsunlar. Antakya’nın tarihi kimliğini asla yok etmeyeceğiz. Valilik binası burada olacak. Ve bu bina aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Meclis binası da yine öyle. Tarihi Valilik Binası ve meclis binası yeniden aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Yerleşim yerleri farklı olacak. Jeoloji zemin etütlerinin yapıldığı fay hatlarının olmadığı yerde olacak. 3-4 katlı binalar olacak. Valilik ve Tarihi meclis binaları oldukları yerde yapılacak. Yerleşim yerleri farklı yerlerde olacak. Tarihi Antakya’yı bütün bileşenlerle ortak masa etrafında buluşup, yeniden Hatay’ı ayağa kaldıracağız. Antakya, Atatürk’ün “Antakya benim şahsi meselemdir” dediği gibi 85 Milyon’un şahsi meselesidir. Hatay, Hataylıların memleketi olmaya devam edecek. İnsanlar gittiler ama bir an önce geri gelmek istiyorlar. Antakya 7 defa yıkıldı 7 defa yapıldı. Şimdi 8. Kez yıkıldı. Biz şimdi Antakya’yı yeniden ayağa kaldıracağız.” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler