Zarrab davasında flaş karar!

Duruşma sadece 10 dakika sürdü

Zarrab davasında flaş karar!
Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD'de tutuklanan İran asıllı Türkiye vatandaşı işadamı Reza Zarrab'ın New York'ta görülen davasının bir sonraki duruşması 6 Eylül'de yapılacak.

Yerel saatle 09.00'da (Türkiye saatiyle 16.00) başlayan ve 10 dakika süren duruşmada, Zarrab davasının işleyiş takvimi belirlendi. 

Duruşmada, Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman,  iddianameye itiraz ederek, davanın düşürülmesini isteyeceklerini söyledi. Davanın düşürülmesine ilişkin duruşma 6 Eylül'de yapılacak. 6 Eylül'de davanın düşürülmesine karar verilmezse ya da bir anlaşmaya varılmaması halinde, Zarrab’ın yargılanması 23 Ocak 2017’de jürinin de görev alacağı mahkemede sürdürülecek.

Zarrab duruşmaya, Metropolitan Cezaevi ile yeraltından tünel bağlantısı olan mahkemeye güvenlik görevlileri eşliğinde getirildi. İlk tutuklandığı sırada sakallarını kesen Zarrab’ın, yeniden sakal bıraktığı gözlendi.

6 EYLÜL'E KADAR OLAN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Brafman, yüz binlerce para transferi ve e-posta bulunduğunu, bazı yazışmaların İngilizce olmadığını, bunları incelemenin ve tercüme etmenin zaman alacağını belirtti. Buna göre, 15 Temmuz’da savunma davanın neden düşürülmesi gerektiğine ilişkin belgeleri içeren dilekçe sunacak.

Savcılık da 5 Ağustos tarihine kadar bu dilekçeye karşı görüşünü bildirecek ve 19 Ağustos tarihinde savunma yine bu görüşe karşı bildirimde bulunacak. Bu süreç içinde, davanın düşmemesi ya da herhangi bir anlaşmaya varılmaması durumunda, Reza Zarrab 6 Eylül’de yeniden yargıç karşısına çıkacak. Bu duruşmada da savunma ve savcılık makamları sözlü olarak kendi haklılıklarını kanıtlamaya çalışacak.

KEFALET TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Zarrab'ın avukatı Brafman aracılığıyla yaptığı kefaletle serbest kalma başvurusunu; Türkiye, İran ve Makedonya pasaportları bulunan Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması durumunda kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle geri çevirmişti.

Brafman'ın, kefalet talebinin reddini de temyize götürmesi bekleniyor.

New York'taki Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve hakkında 75 yıl hapis cezası istenen işadamı Zarrab'ın, 16 Haziran'da görülmesi gereken duruşması, iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'nın iş seyahatlerinin yoğunluğu gerekçesiyle 20 Haziran tarihine ertelenmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem